Mákos-narancsos keksztekercs



Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
5 dkg darált mák
2,2 dl tej
a töltelékhez:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 bionarancs
2,5 dkg darált háztartási keksz


A töltelékhez a vajat és a porcukrot kézi mixerrel kihabosítjuk, a vége felé hozzáadjuk a kekszet is. Fakanállal belekeverjük a narancs finomra reszelt héját és 1-2 kifilézett, apróra vágott narancsgerezdet is. Félretesszük.
A tészta hozzávalóit kézzel összedolgozzuk, 2 ív sütőpapír között kb. 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük. Szorosan folpakba csomagoljuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap vékony szeletekre vágva kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. januári számában.

Csülökpörkölt



Hozzávalók 4 személyre:
1 sertéscsülök (kb. 1,7 kg)
4 evőkanál olaj
3 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 paprika
2–3 paradicsom
csípős paprikakrém
a tálaláshoz:
nokedli
uborkasaláta


A csülköt megtisztítjuk, a csontot eltávolítjuk, és a húst a bőrrel együtt falatnyi darabokra vágjuk. A kétféle hagymát megpucoljuk, a paprikát és a paradicsomot megmossuk.
Az olajat a gép táljába öntjük, rátesszük a felkockázott vöröshagymát. A gép fedelét lezárjuk, és a menüben kiválasztjuk a gőz programot. Az időzítőn beállítjuk a maximális 2 óra főzési időt, és elindítjuk a programot. Pár perc alatt megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Néha megkeverve fehéredésig pároljuk, fűszerezzük a paprikával és a sóval, ízesítjük a zúzott fokhagymával, a szeletekre vágott paprikával, a felcikkezett paradicsommal és a paprikakrémmel. Készre főzzük, közben időnként átkeverjük, és ha szükséges, még utánízesítjük. Nokedlivel és uborkasalátával tálaljuk.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. augusztusi számában.

Túrós röszti



Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
2 burgonya (kb. 30 dkg)
1/2 vöröshagyma
25 dkg laktózmentes túró
2 kisebb tojás
10 dkg barnarizs-liszt
frissen őrölt tarka bors
a sütéshez:
kevés olaj
a tálaláshoz:
vegyes zöldsaláta
laktózmentes tejföl
zúzott fokhagyma


A zöldségeket megtisztítjuk, a krumplit kockákra, a hagymát cikkekre vágjuk, mindkettőt késes aprítóba tesszük, ledaráljuk. Besózva félrerakjuk. Az áttört túrót összedolgozzuk a tojással, a barnarizs-liszttel, beleforgatjuk a hagymás burgonyát. Ízesítjük sóval és borssal.
11 cm-es serpenyőben pár csepp olajat hevítünk, bevizezett fagylaltadagoló kanállal masszát adagolunk rá. Vizes evőkanál fejével ellapítjuk, mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. A többi tésztával is így járunk el.
Cikkekre vágva, zöldsalátaágyon, sóval és fokhagymával ízesített tejföllel tálaljuk.

Tipp: süthetjük nagyobb serpenyőben, egyszerre akár többet is, ebben az esetben is ugyanígy adagoljuk, majd a kanállal kb. 10 cm-es körré lapítjuk a rösztiket.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. májusi számában.

Zöldfűszeres tojásrántottával töltött paprika



Hozzávalók 2 személyre:
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés vaj
6 tojás
2 evőkanál tejszín

frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál aprított bazsalikom
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
1 evőkanál aprított metélőhagyma
1–2 piros kaliforniai paprika
póréhagymacsíra


A kétféle hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk. A felhevített vajon megpároljuk, ráöntjük a tejszínnel enyhén elhabart tojást. A szokott módon lágy rántottát készítünk, közben ízesítjük sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. A paprikát hosszában kettévágjuk, kicsumázzuk, és megtöltjük a rántottával. Póréhagymacsírával gazdagon meghintve azonnal tálaljuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. márciusi számában.

Fahéjas-fehércsokoládés szív



Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg jéghideg vaj
1 csipet só
1 evőkanál vaníliás cukor
5 dkg porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 tojásfehérje
a mázhoz:
18–20 dkg fehér csokoládé
1 teáskanál kókuszzsír


A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat. Hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, az átszitált porcukrot, a fahéjat, és összemorzsoljuk. A tojásfehérjével egynemű tésztává gyúrjuk. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, szív alakú kiszúróval szaggatjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
A csokoládét késes aprítóval felaprítjuk, 2/3-át hideg víz fölött, kis lángon melegíteni kezdjük, beletesszük a kókuszzsírt is. Miután teljesen felolvadt, levesszük a gőzről, és feloldjuk benne a maradék csokoládét. A szíveket belemártjuk, és sütőpapíros tálcán dermedni hagyjuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. februári számában.

Citromos-túrós minifánk



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
a tésztához:
3   t o j á s
3   e v ő k a n á l   c u k o r
1   c s i p e t   s ó
1   c i t r o m   r e s z e l t   h é j a
2 0 0   m l   t e j f ö l
2 5 0   g   t ú r ó
1   k á v é s k a n á l   s ü t ő p o r
2 5 0   g   l i s z t
a sütéshez:
p i c i   o l a j
a tálaláshoz:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tojást kihabosítjuk a cukorral, a sóval és a citromhéjjal. Beledolgozzuk a tejfölt és az áttört túrót, végül beleforgatjuk a sütőporral elvegyített, átszitált lisztet.
Szendvicssütőbe helyezzük a minifánksütőlapot, enyhén beolajozzuk, felmelegítjük. A masszát sima végű habzsákba szedjük, és a sütőlap mélyedéseibe adagoljuk. A sütőt lezárjuk, és a fánkokat készre sütjük. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával is. A kihűlt süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. júliusi számában.

Vichyssoise



Hozzávalók:
5 dkg laktózmentes vaj
3 póréhagyma (kb. 30 dkg tisztítva mérve)
1 nagyobb burgonya
8 dl zöldségalaplé

őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
3,5 dl laktózmentes tej
1,5 dl laktózmentes tejszín
a tálaláshoz:
pirított kenyérkocka vagy kiflikarika
aprított zöldfűszer
frissen őrölt tarka bors


A póréhagymát felkarikázzuk, a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk.
A vajat nagyobb lábasban felhevítjük, rádobjuk a póréhagymát. Kb. 5 perc alatt puhára pároljuk-sütjük. Hozzáadjuk a burgonyát, felöntjük az alaplével, ízesítjük sóval, fehér borssal és szerecsendióval. A levest a burgonya puhulásáig főzzük, majd a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Kis lángon újraforraljuk, ha szükséges, utánízesítjük. Tányérokba merjük, aprított zöldfűszerrel és tarka borssal meghintve, pirított kiflikarikákkal kínáljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. márciusi számában.