Medvehagymás sörkifli



Hozzávalók:
1 dl tej
1 evőkanál cukor
5 dkg friss élesztő
2 tojás
2 dl kefir vagy joghurt
1 dl olaj
70 dkg liszt
1 evőkanál + 1 teáskanál só
kacsazsír
medvehagyma
a tetejére:
1 tojás


A medvehagymát megtisztítjuk, a levelek középső, vastagabb erét eltávolítjuk, majd a leveleket apróra vágjuk. A kacsazsírt megolvasztjuk, de éppen csak annyira, hogy ecsettel kenhető legyen, 1 teáskanál sóval ízesítjük. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Közben a tálas mixer edényében elhabarjuk a tojást, hozzáadjuk a kefirt és az olajat, elvegyítjük. Rászitáljuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, majd a felfutott élesztőt is. A dagasztóspirállal sima, egynemű tésztává keverjük, és jól kidagasztjuk, végül hagyjuk szépen megkelni. Lisztezett deszkára borítjuk, 8 egyforma részre osztjuk, mindegyikből cipót formálunk, majd ezeket is hagyjuk megkelni. Az elsőt 25-30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, vékonyan megkenjük a sós zsírral, és megszórjuk a medvehagyma 1/4-ével. Kinyújtjunk még egy cipót, befedjük vele az előbbiek szerint elkészített tésztakört, kicsit össze is nyomkodjuk. 16 egyforma cikkra vágjuk, majd a körcikkek szélesebbik végétől kezdve mindet feltekerjük. A többi tésztacipóval is így járunk el. A kifliket kelni hagyjuk, végül sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.