Pezsgős fehércsokoládé-krém



Hozzávalók 4–5 pohárhoz:
a krémhez:
20 dkg fehér csokoládé
1/2 dl tejszín
1 dl száraz pezsgő
25 dkg mascarpone
továbbá:
10–13 dkg mézeskalács vagy tetszőleges keksz
a tálaláshoz:
3 dl tejszín
1 csapott evőkanál vaníliás cukor
mézeskalács- vagy kekszmorzsa


A csokoládét feldaraboljuk, és vízgőz fölött vagy vastag aljú lábasban, kis lángon olvadásig melegítjük a tejszínben. A gőzről levéve hagyjuk langyosra hűlni, majd kézi habverővel hozzákeverjük a pezsgőt. A mascarponét gépi mixerrel habosítani kezdjük, közben apránként hozzáadagoljuk a pezsgős csokoládét, és egynemű krémmé dolgozzuk. A mézeskalácsot falatnyi darabokra törjük, a krémmel a poharakba rétegezzük, és néhány órára hűtőbe tesszük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákból a krémre nyomjuk, és morzsával meghintve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. januári számában.

Egyszerű croissant-felfújt



Hozzávalók:
5 vajas croissant
3 tojás
8–10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
a formához:
vaj
cukor
a tálaláshoz:
porcukor


A péksüteményt kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A tojást nagyon krémesre, habosra keverjük a kétféle cukorral, belevegyítjük a tejet és a tejszínt, beleforgatjuk a süteményt. 30 cm hosszú, ovális sütőtálat vékonyan kikenünk vajjal, megszórjuk cukorral, beleöntjük a masszát. Elegyengetjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25–30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Ötlet: Street Kitchen, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. februári számában.

Tárkonyos gyöngybab-krémleves



Hozzávalók:
25 dkg gyöngybab
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2–3 evőkanál olaj
1,5 l zöldségalaplé
2–3 kisebb, friss tárkonyág
5 babérlevél
morzsolt kakukkfű
1 nagy pohár (33 dkg) tejföl
a tálaláshoz:
olívaolaj
frissen őrölt tarka bors


A babot a főzést megelőző este váltott vízben többször átmossuk, majd éjszakára beáztatjuk.
Másnap a kétféle hagymát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, és a felhevített olajon megdinszteljük. Felöntjük a zöldségalaplével, és beleszórjuk a leszűrt, leöblített babot. Ízesítjük a megmosott, leszárított, száráról lecsipkedett tárkonylevelekkel, a babérlevéllel, kakukkfűvel és sóval. Lefedve felforraljuk, majd kis lángon a bab puhulásáig főzzük. Levesszük a tűzről, eltávolítjuk a babérlevelet, és a levest pár perc pihentetés után botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgozzuk a tejfölt, újraforraljuk, közben utánaízesítjük. Tányérokba adagolva, pár csepp olívaolajjal meglocsolva, frissen őrölt tarka borssal megszórva tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. januári számában.

Diós és lekváros minipapucs



Hozzávalók 144 db-hoz:
a tésztához:
1 kg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csomag (7 g) szárított élesztő
1 csapott evőkanál só
50 dkg vaj
20 dkg sertészsír
4 tojássárgája
2–3 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
szilvalekvár
a tetejére:
1 tojás
porcukor


A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a porcukrot, majd belevegyítjük a diót. Félretesszük.
Az átszitált lisztet összeforgatjuk a sütőporral, az élesztővel és a sóval. Elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, majd a tojássárgája és a tejföl hozzáadásával nem túl kemény tésztává gyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk, az első tésztacipót 30×30 cm-es lappá nyújtjuk. 5×5 cm-es kockákra vágjuk, a közepükre diós tölteléket teszünk. A kockák 2 szemben lévő sarkát összecsípjük, a papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. A többi tésztával is így járunk el, amikor a diótöltelék elfogyott, szilvalekvárral töltjük. A tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben mindet aranyszínűre sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.

Ír ragu



Hozzávalók:
kb. 20 dkg húsos, füstölt szalonna
kevés olaj
1 kg marhacomb
25 dkg fehér csiperkegomba
2 nagyobb sárgarépa
4 vöröshagyma
1/2 csokor friss petrezselyemzöld
3 evőkanál liszt
3 dl húsleves
3 dl fehérbor


A szalonnát és a lehártyázott húst kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. Serpenyőben, kevés olajon zsírjára sütjük a szalonnát, a pörcöt kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon fehéredésig pirítjuk a húst – közben enyhén sózzuk –, majd tűzálló tálba öntjük. Hozzákeverjük a szalonnát, a felezett vagy egészben hagyott gombát, a megtisztított, felkarikázott sárgarépát és a megpucolt, negyedelt hagymát. A lisztet elkeverjük az aprított petrezselyemzölddel, a húslevessel és a borral, majd az előkészített ragura öntjük. Lefedjük, és előmelegített, 190–200 fokos sütőben puhára pároljuk. Tetszőleges körettel tálaljuk.


A receptet a Chef Gomba támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. novemberi számában.

Kávés gesztenyemousse


Hozzávalók 2–3 személyre:
10 dkg magozott aszalt datolya
25 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál vaníliakivonat
4 dl kókusztejszín
1 evőkanál azonnal oldódó kávépor
a tálaláshoz:
cukrozatlan kakaópor


A datolyát, a gesztenyét, a vaníliát, a kókusztejszínt és a kávét késes aprítóval alaposan pépesítjük. A masszát jól záródó edénybe öntjük, és lefedve néhány órára hűtőbe tesszük. Kézi mixerrel krémesítjük, csillagcsöves habzsákba szedjük, és kisebb poharakba vagy csészékbe adagoljuk. A tetejét kakaóval meghintve tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. februári számában.

Savanyúkáposztás sztrapacska



Hozzávalók:
kb. 1/2 kg savanyú káposzta
10 dkg apróra kockázott húsos, füstölt szalonna
a tésztához:
40 dkg burgonya
1,5 dkg sertészsír
1 tojás
kb. 25 dkg liszt


A savanyú káposztát a levétől lecsepegtetjük, néhány vágással apróbbra metéljük. A szalonnát pirítani kezdjük, majd pár perc elteltével rátesszük a káposztát, és együtt sütjük aranyszínűre.
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, váltott vízben többször átmossuk. Késes aprítóval pépesre daráljuk, majd hozzákeverjük az olvasztott, de nem forró zsírt, a tojást, a lisztet, ízesítjük sóval. Nokedliszaggatóval forró, enyhén sós vízbe szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük. A káposztába forgatjuk, és az egészet átforrósítjuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. decemberi számában.

Erdeigyümölcsös chiapuding



Hozzávalók 2–3 személyre:
3 g kókuszreszelék
4 g cukrozatlan kakaópor
3 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
4 dl kókusztejszín
4 evőkanál chiamag
kb. 15 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott is lehet)
a tálaláshoz:
kókusztejszín
1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
erdei gyümölcs


A kókuszreszeléket, a kakaót és az édesítőt kisebb lábasban csomómentesre keverjük kevés kókusztejszínnel, majd a többit is hozzáöntve közepes lángon felforraljuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, elkeverjük benne a chiamagot, és jól záródó edényben 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap az erdei gyümölccsel tálkákba rétegezzük, a tetejét édesített, lágy habbá vert kókusztejszínnel és erdei gyümölccsel díszítjük.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.

Joghurtos vekni



Hozzávalók:
4 kis pohár (4×12,5 dkg) natúr joghurt
5 dkg friss élesztő
1/2 dl olívaolaj
60–65 dkg liszt
1 evőkanál só


A joghurtot langyosra melegítjük, belemorzsoljuk és elkeverjük az élesztőt. Tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és kb. 55 dkg lisztet. A dagasztókarral szép, sima, egynemű tésztává dagasztjuk, majd az edényben hagyva, letakarva a duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán a maradék liszttel finoman átgyúrjuk, ellapítjuk, majd vekni alakúra formázzuk. A szakajtóba tesszük, és letakarva újra a duplájára kelesztjük. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire fordítjuk, hideg vízzel megkenjük. Előmelegített, 250 fokos sütő alsó rácsán 10 percig, majd a sütő hőmérsékletét 200 fokra csökkentve további 50 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A receptet a Cookori.com konyhafelszerelési webáruház támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. októberi számában.

Bazsalikomos-sajtos cukkinikrémleves



Hozzávalók:
5 dkg laktózmentes vaj
3 újhagyma
1 póréhagyma
3 salátacukkini
1,5 l húsleves
1/2 csokor bazsalikom
25 dkg laktózmentes trappista sajt
2 dl laktózmentes tejszín
frissen őrölt tarka bors
a tálaláshoz:
pirított kenyérkocka vagy kiflikarika


A kétféle hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a felhevített vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott cukkinit, pár percig sütjük, majd felengedjük a húslevessel. Felforraljuk, és lefedve, kis lángon a cukkini puhulásáig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a reszelt sajtot, a bazsalikomleveleket, és botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgozzuk a tejszínt, utánízesítjük sóval és borssal. Kis lángon újraforraljuk, és tálaljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. novemberi számában.

Almás krémes



Hozzávalók kb. 30×30 cm-es tepsihez:
a tésztához:
60 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
2 tojás
a tepsihez:
kevés sertészsír
kevés liszt
a vaníliakrémhez:
2 csomag (2×4 dkg) vaníliaízű pudingpor
1 l tej
2 tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
az almás töltelékhez:
1,5 kg alma (tisztítva mérve)
10 dkg cukor
2 evőkanál vaj
1 kávéskanál őrölt fahéj
a tetejére:
porcukor


A sütőporral és a porcukorral elvegyített lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Elmorzsoljuk a vajjal, majd egynemű tésztává gyúrjuk a tejföllel és a tojássárgájával. 3 egyforma részre osztjuk, mindegyiket a tepsi méretére nyújtjuk, és a tepsi zsírozott, lisztezett hátoldalán egymás után aranyszínűre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A pudingporból a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főzünk, még forrón elkeverjük benne a tojást és a vaníliás cukrot. A vajat krémesítjük a porcukorral, majd több részletben hozzádolgozzuk a kihűlt pudingot.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a vajjal, a cukorral és a fahéjjal puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
Az első tésztalapot a megtisztított tepsibe tesszük, ráhalmozzuk és elegyengetjük az almás tölteléket. Ráhelyezzük a második lapot, ráhalmozzuk és elsimítjuk a vaníliás krémet, végül befedjük a harmadik lappal. 1 éjszakát pihentetjük, másnap tetszőleges szeletekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.

Túró Rudi zabkása



Hozzávalók 5 adaghoz:
10 dkg gluténmentes zabpehely
2 dkg chiamag
2 dl laktózmentes tej
25 dkg laktózmentes túró
1 kis pohár (15 dkg) laktózmentes natúr joghurt
1 biocitrom reszelt héja
5 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
5 dkg cukor- és gluténmentes étcsokoládé
továbbá:
5 jól záródó üveg


A zabpelyhet elvegyítjük a chiamaggal, az üvegekben egyenlő arányban elosztjuk, majd ráöntjük a tejet. A túrót, a joghurtot, a citromhéjat és az édesítőt villával alaposan összedolgozzuk, az üvegekbe kanalazzuk. Lezárva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a reszelt csokoládéval meghintve fogyasztjuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júliusi számában.

Túrós-krémsajtos zebratorta



Hozzávalók 26 cm-es tortához:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
5 tojás
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
1 csomag (4 dkg) tejszínízű pudingpor
50 dkg túró
50 dkg krémsajt
3 dl natúr joghurt
1 dl tej
3 dkg cukrozatlan kakaópor
a tálaláshoz:
porcukor


A vajat és a cukrot kézi mixerrel kihabosítjuk, majd tovább habosítva egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Beledolgozzuk a kétféle pudingport, a túrót, a krémsajtot, végül fakanálra váltva elkeverjük a joghurttal és a tejjel. Megfelezzük, az egyikbe beleforgatjuk az átszitált kakaót. A sütőpapírral bélelt forma közepére 3 evőkanál világos, majd 3 evőkanál sötét masszát kanalazunk. A műveletet addig folytatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy. Előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1 óra alatt készre sütjük – ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Vigyázzunk, ne süssük túl, akkor jó, ha a közepe még remegős! Miután kihűlt, szeletekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júliusi számában.

Almás karalábésaláta



Hozzávalók:
2 kis pohár (2×15 dkg) laktózmentes natúr joghurt
1 evőkanál almaecet
1 nagyobb evőkanál méz
frissen őrölt fekete bors
aprított petrezselyemzöld
1 alma
2 zsenge karalábé


A joghurtot elkeverjük az almaecettel és a mézzel, ízesítjük sóval, borssal és petrezselyemmel. A megmosott, meghámozott karalábét és almát közvetlenül az öntetbe gyaluljuk (kb. 1/2 cm-es hasábokra vágva). Alaposan összeforgatjuk, és pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Magában vagy köretként fogyasztjuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. februári számában.

Tökmagkrémes tallér



Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
25 dkg liszt + kevés a gyúráshoz
1 teáskanál só
5 g sütőpor
9 dkg vaj
1 tojás
10 dkg tökmagkrém
kb. 5 dkg tejföl


A lisztet, a sót és a sütőport késes aprítóba mérjük, beledaraboljuk a vajat, és a géppel morzsásra dolgoztatjuk. Hozzáadjuk a tojást, a tökmagkrémet, a tejfölt, és addig járatjuk a gépet, amíg a tészta össze nem áll. Lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 10 g-os golyókat formázunk belőle. Felforrósított ostyasütőben mindet aranyszínűre sütjük, kihűlve kínáljuk.


A receptet a Donum Terrae támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.

Sült édesburgonya fetával, csírával



Hozzávalók:
3 közepes édesburgonya
frissen őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma
20 dkg feta sajt
6–7 koktélparadicsom
olívaolaj
lucernacsíra


Az édesburgonyát alaposan megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, a vágási felületét bekenjük a megpucolt, zúzott fokhagymával. A vágási felületével lefelé sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és előmelegített, 210 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a vágási felületével felfelé tálcára sorakoztatjuk – ha szükséges, egyenesre vágjuk a talpát. Rámorzsoljuk a sajtot, rárakosgatjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és a csírával tálaljuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. augusztusi számában.

Rozmaringos zellerkrémleves



Hozzávalók:
1 evőkanál kókuszolaj
2 nagyobb (kb. 80 dkg) zellergumó
2 friss rozmaringág
1 l húsalaplé
2 gerezd fokhagyma
4 dl kókusztejszín
a tálaláshoz:
10 dkg szárazkolbász


A zellert meghámozzuk, kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A felhevített kókuszolajra dobjuk, hozzátesszük a megmosott, leszárított rozmaringot, sózzuk, és kis lángon, lefedve majdnem készre pároljuk.
Felöntjük az alaplével, ízesítjük a zúzott fokhagymával, és a zeller teljes puhulásáig főzzük. Levesszük a tűzről, eltávolítjuk belőle a rozmaringszárat, és botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hozzáadjuk a kókusztejszínt, és újraforrástól számítva pár percig rotyogtatjuk.
A kolbászt késes aprítóval ledaráljuk, serpenyőben, a saját zsiradékában ropogósra sütjük. A levest a kolbászzsírral meglocsolva, a kolbászmorzsával tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában.