Sárga túró



Hozzávalók (a képen látható adaghoz):
1 l tej
1 csipet só
10 tojás
2 csapott evőkanál (vaníliás) cukor


A tejet nagyobb lábasban forrni tesszük, ízesítjük a sóval. Amíg felforr, a tojást és a cukrot kézi haberővel alaposan elvegyítjük. Amikor felforrt a tej, takarékra vesszük alatta a lángot, és óvatosan hozzáöntjük a cukros tojáskeveréket. Kis lángon főzzük, kevergetve, mindaddig, amíg el nem kezd túrósodni, majd a túró és a savó láthatóan elválik egymástól. Nagyobb szűrőt gézzel kibélelünk, beleöntjük a túrót-savót, és 1 éjszakán át hagyjuk lecsepegni – nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg. Másnap lapos tányérra borítjuk, sonka, tojás, kalács mellé kínáljuk.


Csokoládélikőr



Hozzávalók kb. 8 dl-hez:
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
2,5 dl (30%-os) tejszín
1,5–2 dl tej
10 dkg étcsokoládé (legalább 50% kakaótartalmú)
2,5 dl vodka


A tojássárgáját nagyobb lábasban habosra, krémesre keverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót is. Hozzáöntjük a tejszínt, a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítjük (de nem forraljuk). A tűzről levéve további folyamatos keveréssel beleolvasztjuk a csokoládét, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor kerül bele a vodka, egyneművé keverjük, üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk, jól lehűtve fogyasztjuk.


Marokkói bableves




250 g gyöngybabot a főzést megelőző este váltott vízben többször átmosunk, majd éjszakára beáztatjuk.
Másnap megpucolunk 1 nagyobb vöröshagymát, apróra kockázzuk. Felhevítünk 3 evőkanál olajat, megdinszteljük rajta a hagymát, és felöntjük 1,5 l alaplével. Beletesszük a leszűrt babot, ízesítjük kevés sóval, felforraljuk, majd kis lángon főzzük kb. 1/2 órát. Közben megtisztítunk és kisebb kockákra vágunk 4 burgonyát. A 30 perc elteltével a leveshez adjuk, ízesítjük kurkumával, fehér borssalfekete borssal, csilivel, curryvel és 1 teáskanál szójaszósszal. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a bab és a burgonya is meg nem puhul.
50 g burgonyapelyhet kézi habverővel elkeverünk 100 ml tejjel és 100 ml tejszínnel, hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk vele a levest. Pár percig főzzük, ezalatt kellően be is sűrűsödik. Azonnal tálaljuk, őrölt csilit külön is kínálhatunk mellé.


Somlói szelet



Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a sárga piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
4 evőkanál víz
10 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
a kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
4 evőkanál víz
3 dkg cukrozatlan kakaópor
7 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
a vaníliás pudinghoz:
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
2 csapott evőkanál cukor
4 dl tej
a csokoládés pudinghoz:
1 csomag (4 dkg) csokoládéízű pudingpor
2 csapott evőkanál cukor
4 dl tej
a habhoz:
5 dl zsíros tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (1 dkg) habfixáló
a csokoládémázhoz:
1–2 evőkanál víz
1 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor


A sárga piskótához a tojássárgáját habosra-krémesre keverjük a cukor felével és a vízzel. A fehérjéből kemény habot verünk, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, átszitálva a tojásos masszához adjuk a habbal együtt, és az egészet finoman összeforgatjuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. Ugyanígy elkészítjük a kakaós piskótát is, azzal, hogy a kakaót a liszttel együtt adjuk a masszához. A szokott módon, külön-külön elkészítjük a kétféle pudingot. A kakaós piskótát tepsibe tesszük, ráöntjük a még meleg vaníliás pudingot, erre jön a sárga piskóta, majd a még szintén meleg csokoládés puding. Az egészet hagyjuk kihűlni. A tejszínből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a habfixálót és a vaníliás cukrot is. A sütemény tetejére kenjük, majd néhány órára az egészet behűtjük. A csokoládémáz hozzávalóit összefőzzük, hűlni hagyjuk. A süteményt kockákra vágjuk, a szeleteket – kis helyet hagyva köztük – sütőpapírral bélelt tálcára rakosgatjuk, és egyesével megcsorgatjuk a csokoládémázzal.


Sajtos-tejszínes pulykamellragu cukkinibatyuban



Hozzávalók 12 db-hoz:
a cicegéhez:
50 dkg zsenge cukkini
10 dkg liszt
2 tojás

frissen őrölt fekete bors
kevés olaj
a raguhoz:
50 dkg darált pulykamellfilé
15 dkg húsos, füstölt szalonna

frissen őrölt fekete bors
házi ételízesítő
2 dl tejszín
1–1,5 dl tejföl
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
15 dkg trappista sajt
a tálaláshoz:
3–4 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma


A raguhoz a szalonnát nagyon apróra kockázzuk, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a pulykamellet, ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, és puhára pároljuk/pirítjuk. Az étkezési keményítőt elkeverjük a tejföllel és a tejszínnel, besűrítjük vele a húst, végül elkeverjük benne a reszelt sajtot. A cukkiniből cicegetésztát készítettem, és kb. 10 cm átmérőjű lepényeket sütöttem. A serpenyőből azonnal a muffintepsi mélyedésére csúsztattam, majd ügyesen ki is béleltem vele a mélyedést. Mindet megtöltöttem a tejszínes raguval. Előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütöttem, amíg szép színt nem kezdett kapni és pirulni nem kezdett a tetejük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tányérokra rakosgatjuk a kis batyukat, és fokhagymás tejföllel kínáljuk.


Hamis körözött



Hozzávalók:
25 dkg túró
10 dkg puha vaj
1,25 dl tejföl
1 teáskanál mustár (elhagyható)
1 kisebb vöröshagyma
őrölt kömény

frissen őrölt fekete bors
paprikakrém
metélőhagyma


A túrót villával áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, ízlés szerint 1 teáskanálnyi mustár is kerühet bele. A hagymát megtisztítjuk, késes aprítóval egészen apró kockákra vágjuk – idényben újhagymával is készíthetjük, ami zöldjével együtt kerülhet a krémbe. A túróhoz adjuk a vöröshagymát, ízesítjük paprikakrémmel, borssal, köménnyel, kevéske sóval. Végül aprított metélőhagymával elkeverve tálaljuk.


Fűszeres haltekercs



Hozzávalók:
1 kg harcsafilé

frissen őrölt fekete bors
aprított petrezselyemzöld
1 citrom
4–5 evőkanál olívaolaj
2–3 gerezd fokhagyma
3 vékony szelet húsos, füstölt szalonna
a díszítéshez:
citromkarika
petrezselyemzöld
párolt rizs


A harcsafiléket keresztben és hosszában is kettévágjuk – az 1 kg halhús 3 filé, így összesen 12 hosszúkás halszeletet kapunk. Sózzuk, borsozzuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. Összekeverjük a citrom reszelt héjával, kifacsart levével, petrezselyemzölddel, 2-3 evőkanál olívaolajjal, az egészen apró kockákra vágott szalonnával, ízesítjük kevés sóval és borssal. A fűszerezett halcsíkokat bekenjük a fokhagymás-citromos-szalonnás masszával, feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. Hőálló tálat kikenünk a maradék olívaolajjal, belerakosgatjuk a haltekercseket, és előmelegített, 180 fokos sütőben 1/2 óra alatt készre sütjük. Citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítve, párolt rizzsel tálaljuk.


Mini sajttorta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 10 db-hoz:
az alaphoz:
1 2 5   g   v a j
2 5 0   g   d a r á l t   h á z t a r t á s i   k e k s z
a krémhez:
2 5 0   g   m a s c a r p o n e
2 5 0   m l   t e j f ö l
1   c s o m a g   ( 1 0   g )   h a b f i x á l ó
1   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
1 0 0   g   p o r c u k o r
a díszítéshez:
l i o f i l i z á l t   m á l n a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A muffintepsi 10 mélyedését papírkapszlival béleljük. A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a kekszet, majd 10 egyforma részre osztva kibéleljük vele a papírkapszlikat, ujjainkkal alaposan az oldalfalukhoz nyomkodva a vajas morzsát. A tepsit 20 percre fagyasztóba tesszük.
Kézi mixerrel kihabosítjuk a krémsajtot, a tejfölt, a habfixálót, a vaníliás cukrot és az átszitált porcukrot. A tepsiből óvatosan kiemeljük a papírkapszlikat, majd csillagcsöves nyomózsákból mindbe krémet adagolunk. Liofilizált málnával meghintve, a papírkapszliból kiemelve tálaljuk, de kínálhatjuk tetszőleges öntettel vagy lekvárral is.



Citromos-fokhagymás kivonat



Hozzávalók:
5 biocitrom
30 gerezd fokhagyma
1 l víz


A citromot alaposan megmossuk, a fokhagymát megpucoljuk. Késes aprítóba daraboljuk a citromot (héjastól), hozzáadjuk a fokhagymát, és péppé zúzzuk. Lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és kis lángon főzni kezdjük. Amikor felforrt, elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Műanyag tölcsért és gézt használva a főzetet üvvegbe szűrjük – kisebb adagokban, az anyagot időnként kézzel is jól kinyomkodva. Az üveget lezárjuk, hűtőbe tesszük. A kúrához 3 héten keresztül naponta, a főétkezés előtt vagy után 1 kupicányit (3-5 cl-t) kell fogyasztani. A 3 hét elteltével 8 nap szünetet tartva a kúra megismételhető.

Csokoládés-tejszínes gesztenyegolyó



Hozzávalók 40-45 db-hoz:
1,5 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé (55% kakaótartalmú)
1 kupica rum
20 dkg darált háztartási keksz
25 dkg gesztenyemassza
a forgatáshoz:
kókuszreszelék



A tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk a csokoládét, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad (nem kell forralni). Az áttört gesztenyét összedolgozzuk a keksszel, hozzáöntjük a tejszínt, a rumot, és egynemű masszává állítjuk össze. Kb. 15 g-os golyókat formázunk belőle, és mindet kókuszreszelékbe forgatjuk. Jól lehűtve tálaljuk.


Sportszelet



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 17×23 cm-es tepsihez:
az alaphoz:
2 0 0   m l   t e j
2 5 0   g   v a j
2   e v ő k a n á l   r u m
5 0 0   g   d a r á l t   h á z t a r t á s i   k e k s z
4   e v ő k a n á l   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
a mázhoz:
1 0 0   g   é t c s o k o l á d é
1   e v ő k a n á l   o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tejet a vajjal és a vaníliás cukorral kis lángon felforraljuk. A tűzről lehúzva azonnal hozzáadjuk a rumot és a kakaóval összeforgatott kekszet. Alaposan elkeverjük, a sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk, és kanál fejével szépen elegyengetjük, elsimítjuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A csokoládét apró darabokra tördeljük, és az olajjal forró vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben összeolvasztjuk. A kekszes alapra öntjük, a tepsit mozgatva hagyjuk a mázat szépen elterülni. Miután kihűlt, a süteményt hűtőbe tesszük, másnap tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.


Pudingos-tejfölös sütemény



Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a pudingos részhez:
2 csomag vaníliaízű pudinpor
6 csapott evőkanál cukor
8 dl tej
a tésztához:
6 tojás
18 dkg cukor
1 dl víz
1/2 dl olaj
15 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 csipet só
pár csepp citromlé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a tetejée:
2 nagy pohár (90 dkg) tejföl
5 evőkanál porcukor
őrölt fahéj vagy cukrozatlan kakaópor


A pudingport nagyobb lábasban elkeverjük a cukorral és kevés tejjel, majd hozzáöntjük a maradék tejet, és kis lángon, gyakran megkeverve pudingot főzünk belőle. Hűlni hagyjuk. A tésztához a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral. Hozzádolgozzuk a vizet és az olajat. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a réteslisztet, majd az egészet a tojásos masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beletesszük a citromlevet is. A habot óvatosan a tésztába forgatjuk. A felét a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A másik felében elkeverjk az átszitált kakaóport, a világos masszára öntjük, és villával márványosra mintázzuk. Az időközben langyosra hűlt pudingot teáskanállal ráadagoljuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 5 percig, majd a hőfokot 180 fokra csökkentve 1/2 óráig sütjük a tésztát. A tejfölt és a porcukrot habverővel simára keverjük. A sütőből kivett, forró tésztára öntjük, a tetejét elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük. Tetejét fahéjjal vagy kakaóval meghintve, kockákra vágva kínáljuk.