Sárgabarackos-mákos joghurtkrém



Hozzávalók 3 személyre:
3 kis pohár (3x15 dkg) laktózmentes natúr joghurt
1 csomag (2 dkg) zselatin fix
1 kávéskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
3 sárgabarack
2–3 evőkanál mák
a díszítéshez:
sárgabarack
mentalevél


A mákot ledaráljuk. A sárgabarackot megmossuk, a magját eltávolítjuk, a húsát apróra kockázzuk.
Kézi habverővel elkeverjük a joghurtot, a zselatint, az édesítőt és a mákot, beleforgatjuk a gyümölcsöt. Poharakba kanalazzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. Cikkekre vágott sárgabarackkal, mentalevéllel díszítve tálaljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. júliusi számában.

Sárgarépás sajtkrém



Hozzávalók:
2 közepes (kb. 30 dkg) sárgarépa
25 dkg cottage cheese
1/2 csokor snidling
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt fekete bors
1-2 evőkanál natúr joghurt
a tálaláshoz:
friss kenyér
retekcsíra


A sárgarépát és a fokhagymát megpucoljuk, előbbit felkarikázzuk, majd az egészet késes aprítóval pépesítjük. Hozzákeverjük a sajtot, a joghurtot, az aprított snidlinget, ízesítjük sóval és borssal. Friss kenyérre kenve, retekcsírával meghintve fogyasztjuk.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. júniusi számában.

Mandulás-fokhagymás túrós pogácsa



Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
a tésztához:
50 dkg liszt
1 csapott kávéskanál őrölt bors
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál fokhagyma-granulátum
40 dkg vaj
50 dkg túró
2 tojás
a tetejére:
1 kisebb tojás
3–4 evőkanál vágott mandula
10–15 dkg trappista sajt


A konyhai robotgépet felszereljük az aprító koronggal. A lisztet, a borsot, a sót és a fokhagymát a kockákra darabolt vajjal együtt a gép táljába tesszük, morzsásra dolgozzuk. Gyúródeszkára borítjuk, majd az áttört túróval és az enyhén felvert tojással egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, 3 cm-es pogácsákat szúrunk ki belőle. A tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, és 1–1 nagy csipet mandulával összeforgatott reszelt sajtot teszünk rájuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt mindet aranyszínűre sütjük.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. novemberi számában.

Búzacsírás kekszgolyó



Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
3,5 dkg szárított búzacsíra
10 dkg darált háztartási keksz
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 dkg porcukor
1 dl tej
2 cl rum
a forgatáshoz:
kókuszreszelék


A búzacsírát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, hűlni hagyjuk. Elvegyítjük a keksszel, a kakaóval és az átszitált porcukorral, majd a rum és a tej hozzáadásával egynemű masszává állítjuk össze. Nedves kézzel kb. 10 g-os golyókat formálunk belőle, mindet kókuszreszelékbe forgatjuk. Jól lehűtve tálaljuk.


A recept megjelen a Kifőztük gasztromagazin 2020. áprilisi számában.

Sörkifli



Hozzávalók 64 db-hoz:
1 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
5 dkg friss élesztő
2 tojás
2 dl kefir
1 dl olaj
70 dkg liszt
1 evőkanál só
a töltelékhez:
20 dkg vaj
1 evőkanál só
a tetejére:
1 tojás
szezámmag


A tejben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. Kelesztőtálban kikeverjük a tojást, a kefirt és az olajat. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a sót és az élesztős elegyet, alaposan kidolgozzuk, kelni hagyjuk. Közben a vajat kihabosítjuk a sóval.
A tésztát 8 egyforma részre osztjuk, mindegyikből cipót formálunk. Az elsőt vékony, kerek lappá nyújtjuk, megkenjük a sós vaj 1/4-ével. Rátesszük a következő cipóból nyújtott vékony, kerek lapot, kissé rá is nyomkodjuk. 16 körcikkre vágjuk, mindegyiket kiflivé tekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kelni hagyjuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és töltelékkel is. A kifliket lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.