Epres-zabmorzsás joghurt




80 g zabpelyhet elkeverünk 40 g cukrozatlan kakaóporral és ízlés szerinti mennyiségű 1:4 négyszeres erősségű édesítőszerrel. Összemorzsoljuk 40 g vajjal, sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megpirítjuk, közben néha átforgatjuk.
400 g epret megtisztítunk, 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. Vastag aljú lábasban 2 evőkanál mézzel rusztikus lekvárrá főzzük – nem kell teljesen pépesre készíteni, maradjanak benne nagyobb, roppanósabb gyümölcsdarabok.
600 g natúr görög joghurtot ízlés szerint édesítünk 1:4 négyszeres erősségű édesítőszerrel.
A morzsából és az eperből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többi morzsát szétosztjuk a 4 pohárban. Rákanalazzuk a joghurt felét, az epret, majd a maradék joghurtot. A tetejét a félretett eperrel és morzsával díszítjük. Néhány óra hűtést követően fogyasztjuk.


Zablinzer



Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
a tésztához:
1 2 0   g   v a j
6 0   g   n á d c u k o r
1   t o j á s
1 5 0   g   t e l j e s   k i ő r l é s ű   l i s z t
5 0   g   z a b p e h e l y l i s z t
a töltelékhez:
l e k v á r
a tetejére:
p o r c u k o r


A vajat, a nádcukrot és a tojást kézi mixerrel kihabosítjuk. A kétféle lisztet hozzáadva a tálban nagyjából összedolgozzuk, majd gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk – ha szükséges, kevés hideg vizet adunk hozzá. Enyhén lisztezett felületen 3–4 mm vékonyra nyújtjuk, azonos számú, kb. 5 cm átmérőjű tele és lyukas linzert szaggatunk belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, 1–1 tele és lyukas kekszet lekvárral összeragasztunk. Legalább 1 napig állni hagyjuk, hogy kicsit puhuljon, de ez a linzer nem lesz olyan omlós, mint a hagyományos, inkább roppanós marad.