Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 kávéskanál só
1 dl sűrű tejföl
15 dkg sajt (ementáli, füstölt, trappista vagy akár vegyesen)
1 tojássárgája
a tészta lekenéséhez:
1 tojás
a tetejére:
mák
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 kávéskanál só
1 dl sűrű tejföl
15 dkg sajt (ementáli, füstölt, trappista vagy akár vegyesen)
1 tojássárgája
a tészta lekenéséhez:
1 tojás
a tetejére:
mák
szezámmag
lenmag
köménymag
reszelt sajt
mandulaforgács
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Beledaraboljuk a hideg vajat, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt sajtot, és szintén gyorsan dolgozva egynemű tésztává állítjuk össze. Cipóvá formáljuk, konyharuhával letakarva 10 percre hűtőbe tesszük. Leheletnyi lisztet használva gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, és kb. 20x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Tetejét lekenjük az enyhén felvert tojással, villával berácsozzuk, és 1 éjszakára hideg helyre tesszük.
Másnap lisztbe forgatott derelyevágóval kb. 1,5 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk, de kiszúróformával is szaggathatjuk, vagy kisebb kockákra is vághatjuk. Tetejüket meghintjük mákkal, szezám-, len- és/vagy köménymaggal, sajttal, mandulaforgáccsal. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük. 18-20 perc alatt készre sütjük.