Mentás teakeksz



Hozzávalók
2 dl tejszín (30%-os)
5 mentatea-filter
30 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
7 dkg porcukor
1 csipet só
1 kisebb maréknyi friss mentalevél
10 dkg vaj
1 tojássárgája


A tejszínt felforrósítjuk, a tűzről lehúzva 1/2 órát áztatjuk benne a teát. A filtert alaposan kicsavarjuk, és hagyjuk a tejszínt teljesen kihűlni. Késes aprítóval összemorzsoljuk a lisztet, a porcukrot, a sót, a mentát és a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejszínt, és a géppel egyneművé dolgoztatjuk. Lisztezett felületen cipóvá gyúrjuk, folpakba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
Finoman átgyúrjuk, kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, kekszmintázóval mintázzuk, és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és előmelegített, 160-170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: ne süssük túl, mert könnyen kiszárad, megkeményedik!


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. májusi számában.

Ropogós ázsiai saláta



Hozzávalók
1 jégsaláta
1 zöld kaliforniai paprika
1 csomó újhagyma
20 dkg mungóbabcsíra
2 evőkanál szezámmag
az öntethez:
1 cm gyömbér
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál szezámolaj (elhagyható)
1 evőkanál fehérborecet
1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
frissen őrölt tarka bors


A zöldségeket megtisztítjuk, a salátát falatnyi darabokra tépjük, a paprikát vékony csíkokra, az újhagymát karikákra vágjuk. Az egészet összeforgatjuk a mungóbabcsírával és a száraz serpenyőben megpirított szezámmaggal.
A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, a fokhagymát megpucoljuk, átpréseljük. Az öntet hozzávalóit elvegyítjük, végül óvatosan az előkészített salátához keverjük. Néhány órára behűtjük, köretként tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. júniusi számában.

Vödrös csalamádé cukormentesen



Hozzávalók kb. 8 l-es vödörhöz:
2 kg uborka
2 kg káposzta
1 kg vöröshagyma
1 kg paprika
1/2 kg sárgarépa
25 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
7 dkg só
1 kávéskanál nátrium-benzoát
1 kávéskanál borkénpor
3 dl ecet (20%-os)


Az uborkát megmossuk, végeit eltávolítjuk, a vöröshagymát megpucoljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a megmosott sárgarépát meghámozzuk, végeit levágjuk. A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítjuk, a zöldséget – a torzsa kivételével – vékony csíkokra vágjuk. Az uborkát, a hagymát, a paprikát és a sárgarépát felkarikázzuk.
Az édesítőt elkeverjük a sóval, a nátrium-benzoáttal és a borkénporral.
A zöldségeket tálba rétegezzük, a rétegeket megszórjuk az édesítős keverékkel, végül ráöntjük az ecetet. 1 napig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük. Végül a vödörbe szedjük, és lezárva hűvös helyen tároljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. szeptemberi számában.

Túrós kifli



Hozzávalók 64 db-hoz:
a tésztához:
1 dl laktózmentes tej
5 dkg cukor
1 csomag (7 g) szárított élesztő
60 dkg liszt
25 dkg laktózmentes vaj
1 csipet só
1 tojás
a töltelékhez:
45 dkg laktózmentes rögös túró
15 dkg porcukor
kb. 17 dkg laktózmentes tejföl
1 biocitrom finomra reszelt héja
4,5 dkg búzadara
a tetejére:
1 tojás
porcukor


A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, beleszórjuk és elkeverjük az élesztőt. A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, beledaraboljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, és a dagasztókarral járatni kezdjük a gépet. Pár perc elteltével beleütjük a tojást, végül hozzáöntjük az élesztős tejet, és szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Folpakba csomagolva hűtőbe tesszük.
A túrót, az átszitált porcukrot, a tejfölt, a citromhéjat és a búzadarát villával alaposan elkeverjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, 8 egyforma részre osztjuk, mindegyiket gömbölyítjük. Az első cipót kb. 25 cm-es körlappá nyújtjuk, 8 egyforma cikkre vágjuk. A szélesebbik végükre 1-1 teáskanálnyi tölteléket adagolunk, és feltekerjük. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, így járunk el a többi tésztával és töltelékkel is. A kifliket előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. júniusi számában.

Mandulás keksztekercs



Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg cukormentes háztartási keksz
5 dkg szeletelt mandula
3 dkg cukrozatlan kakaópor
2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 evőkanál vaníliakivonat
kb. 1 dl tejszín (30%-os)
a krémhez:
25 dkg mascarpone
1 csomag (1 dkg) habfixáló
1 csipet 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
7-8 dkg mandulakrém
a díszítéshez:
5 dkg szeletelt mandula


A háztartási kekszet és a mandulát késes aprítóval ledaráljuk. Tálba öntjük, és a többi alapanyagot hozzáadva egynemű masszává állítjuk össze. 2 ív folpak között kb. 25×35 cm-es lappá nyújtjuk, a felső fóliát eltávolítjuk.
A mascarponét, a habfixálót és az édesítőszert kézi mixerrel krémesítjük, majd hozzádolgozzuk a mandulakrémet. A tölteléket a tésztára kanalazzuk, egyenletesen elsimítjuk, és a folpak segítségével feltekerjük, mint a bejglit.
A mandulát durvára daraboljuk, folpakra szórjuk, és alaposan megforgatjuk benne a tekercset. A fóliába csomagoljuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap szeletekre vágva tálaljuk.


A receptet a Donum Terrae támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. februári számában.