Hozzávalók:
20 dkg arborio rizs
7,5 dl laktózmentes tejsó
1 teáskanál vaníliás cukor
8 dkg porcukor
5 dkg laktózmentes vaj
2 tojás
5 dkg aszalt fekete cseresznye
a formához:
laktózmentes vaj
rizsliszt
rizsliszt
az öntethez:
1 tojássárgája
1 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
1 púpozott evőkanál cukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
5 dl laktózmentes tej
1 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
1 púpozott evőkanál cukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
5 dl laktózmentes tej
a tálaláshoz:
porcukor
A rizst váltott vízben többször megmossuk, szűrőben hagyjuk lecsepegni. Forrásban lévő vízbe tesszük, 2 percig főzzük, leszűrjük. A tejet felforraljuk, ízesítjük a sóval és a vaníliás cukorral, majd kis lángon puhára főzzük benne a rizst. A tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot, a vajat, az enyhén felvert tojást és a cseresznyét. A masszát vajjal kikent, rizsliszttel beszórt kuglófformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd késsel körben meglazítjuk, és tálcára borítjuk a felfújtat.
Amíg hűl, elkészítjük az öntetet: a tojássárgáját lábasban, kézi habverővel alaposan eldolgozzuk a keményítővel és a kétféle cukorral, majd hozzáöntjük a tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, de nem forraljuk fel.
A kihűlt felfújtat porcukorral meghintve, a vaníliamártással körülöntve tálaljuk.
A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. januári számában.