Köményes tepsis krumpli



Hozzávalók:
kb. 1 kg burgonya
1 teáskanál köménymag
3 dl alaplé
10 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma


A krumplit meghámozzuk, karikákra vágjuk, váltott vízben többször átmossuk. Lecsepegtetjük, tepsibe rendezzük, és rászórjuk a köménymagot. Az alaplében – kis lángon – felolvasztjuk a vajat, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a megpucolt, zúzott fokhagymát, és a krumplira öntjük. Előmelegített, 210 fokos sütőben pirulásig sütjük, közben óvatosan átforgathatjuk. Köretként kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. májusi számában.

Kókuszbundás rántott karfiol



Hozzávalók:
1 nagyobb karfiol
a bundázáshoz:
barnarizs-liszt
4 dl kókusztejszín
2 dkg útifűmaghéj
15 dkg gluténmentes zabpehely
8 dkg kókuszreszelék
frissen őrölt tarka bors
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
fokhagyma-granulátum
a sütéshez:
kevés kókuszolaj


A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, és enyhén sós vízben roppanósan puhára pároljuk. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
A kókusztejszínt ízesítjük sóval, elkeverjük az űtifűmaghéjjal. A zabpelyhet késes aprítóval durvára daráljuk, összeforgatjuk a kókuszreszelékkel, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel és fokhagymával.
A karfiolt először barnarizs-lisztbe, majd a kókusztejszínbe, végül a fűszeres zabpehelybe forgatjuk, és sütőpapírral bélelt, enyhén olajozott tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben ropogós pirosra sütjük, tetszőleges körettel tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. májusi számában.

Vargabéles



Hozzávalók kb. 21x31 cm-es, magasabb falú tepsihez:
25 dkg cérnametélt
6 tojás
20 dkg cukor
6 dkg vaj
1 biocitrom finomra reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
90 dkg túró
20 dkg tejföl
4 dkg liszt
10 dkg mazsola
8 réteslap
a tepsihez, a rétegezéshez és a tetejére:
vaj
zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
porcukor


A tésztát a szokott módon, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hagyjuk lecsepegni.
A tojásfehérjét 7 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját, a maradék cukrot és a vajat kézi mixerrel habosra, krémesre keverjük, majd beledolgozzuk a citromhéjat, a vaníliát, a túrót, a tejfölt és a lisztet. Végül beleforgatjuk a mazsolát, a tésztát és a fehérjehabot.
A vajjal kikent, zsemlemorzsával szórt tepsibe fektetünk 4 réteslapot, közben mindegyiket olvasztott vajjal kenjük. Az utolsóra halmozzuk a túrós tésztamasszát, majd újra vajjal rétegezett 4 réteslap következik. A széleket visszahajtjuk vagy bedugdossuk a tepsibe, a tetejét vajjal kenjük és zsemlemorzsával szórjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Langyosan vagy hidegen, tetszőleges szeletekre vágva, porcukorral hintve, vaníliaöntettel tálaljuk.


Vaníliaöntet



Hozzávalók:
4 tojássárgája
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín (30%-os)


A tojássárgáját és a vaníliás cukrot kézi mixerrel krémesre keverjük. Hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, és kis lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk, besűrítjük. Melegen és jól behűtve is kínálhatjuk.


Balzsamecetes csereszenyeragus pohárdesszert



Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg cseresznye + néhány szem a díszítéshez
2 csipet vaníliaőrlemény
8 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 kávéskanál balzsamecet
8,5 dkg cukormentes zabkeksz
4,5 dkg cukormentes tejcsokoládé
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín


A cseresznyét megtisztítjuk, kimagvaljuk, durvára darabolva lábasba tesszük. Hozzáadunk 1 csipet vaníliaőrleményt, 5 g édesítőszert, és 6-8 percig főzzük. A főzési idő vége felé hozzöntjük a balzsamecetet is. Hagyjuk kihúlni.
Közben a kekszet és a csokoládét késes aprítóval ledaráljuk.
A mascarponét, a tejszínt, a maradék édesítőszert és vaníliát kézi mixerrel krémes állagúra verjük.
A cseresznyeragut elosztjuk a poharakban, rászórjuk a csokoládés kekszmorzsát, végül az egészet befedjük a csillagcsöves habzsákból adagolt krémmel. Néhány órára vagy 1 éjszakára hűtőbe tesszük, száras cseresznyével díszítve kínáljuk.


Vegán epres pite



Hozzávalók 24 cm-es piteformához:
25 dkg mandulaliszt
6 dl jégbe hűtött kókusztejszín
2 evőkanál vaníliakivonat
2 kávéskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
 kb. 50 dkg eper


80 ml kókusztejszínt megmelegítünk, elkeverjük benne az édesítőszer és a vanília felét. A mandulaliszthez öntjük, fakanállal gyorsan összedolgozzuk, a formába halmozzuk, majd vizezett kanállal szép egyenletesre simítjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük, hagyjuk kihűlni.
A maradék kókusztejszínt a megmaradt édesítővel és vaníliával lágy krémmé verjük, a tésztára öntjük, elegyengetjük, és néhány órára hűtőbe tesszük.
A megtisztított gyümölcsöt kb. 1/2 cm-es szeletekre vágjuk, és körkörösen, kívülről befelé haladva kirakjuk a pite tetejét. Szeletekre vágva kínáljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. júniusi számában.

Túróstiramisu-torta



Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
3 friss tojás
10 dkg porcukor
3 evőkanál amaretto
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
1/2 dl víz
4 zselatinlap
kb. 30 dkg babapiskóta
4 dl enyhén édesített, hideg kávé
6 dkg étcsokoládé


A tojássárgáját és a porcukrot kézi mixerrel krémesre, habosra keverjük. Hozzádolgozunk 1 evőkanál likőrt, a túrót és a mascarponét. A vizet felforrósítjuk, feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. Hőkiegyenlítéses módszerrel a krémbe vegyítjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre vert habját.
A maradék likőrt a kávéhoz öntjük, a csokoládét nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A tortaformát körkörösen kirakjuk a likőrös kávéba mártott babapiskótával. Rászórjuk a csokoládé 1/3-át, majd rászedjük és szépen elegyengetjük a krém felét. Ismét kávéba mártott babapiskóta, csokoládé és krém következik, végül a tetejét meghintjük a megmaradt csokoládéval. Néhány órára vagy akár 1 éjszakára hűtőbe tesszük, majd a szélét késsel óvatosan körbelazítva eltávolítjuk a tortakarikát. A tortát szeletekre vágva kínáljuk.


Epres-avokádós madársaláta



Hozzávalók:
kb. 25 dkg eper
8 dkg madársaláta
1 kisebb lila hagyma
2 érett avokádó
kb. 6 dkg fenyőmag
az öntethez:
kb. 25 dkg eper
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál méz
1 evőkanál szemes mák
2 evőkanál sűrű balzsamecet
1 csipet só


Az epret megtisztítjuk, hosszában negyedeljük. A megtisztított avokádó húsát falatnyi darabokra vágjuk, a fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A megpucolt lila hagymát először félbe, majd vékonyra szeljük. Az előkészített hozzávalókat összeforgatjuk a madársalátával.
Az öntethez megtisztítjuk az epret, daraboljuk, majd a többi alapanyaggal együtt késes aprítóval pürésítjük. A salátát tányérokra adagoljuk, az öntettel gazdagon meglocsolva fogyasztjuk. 


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában.