Triplán csokoládés palacsinta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4–6 személyre:
a palacsintához:
1 5 0   g   l i s z t
1   c s i p e t   s ó
1   k á v é s k a n á l   c u k o r
1   e v ő k a n á l   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
2   t o j á s
2 5 0   m l   t e j
1   e v ő k a n á l   o l a j
4 – 5   e v ő k a n á l   s z ó d a v í z
a töltelékhez:
5 0 0   g   m a s c a r p o n e
2 5 0   g   c s o k o l á d é s   m o g y o r ó k r é m
az öntethez:
1 0 0   m l   t e j s z í n
5 0   g   é t c s o k o l á d é
1   e v ő k a n á l   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
2   e v ő k a n á l   c u k o r
a tálaláshoz:
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A palacsintatészta hozzávalóit kézi habverővel simára, csomómentesre keverjük, 1/2 órát pihentetjük. Közben a mascarponét fakanállal elvegyítjük a mogyorókrémmel, hűtőbe tesszük. Az öntet hozzávalóit összeforraljuk, hűlni hagyjuk. A tésztából tapadásmentes serpenyőben 4 nagyobb, 25–26 cm átmérőjű palacsintát sütünk. A krémből keveset félreteszünk, a többit a palacsintákba töltjük, feltekerjük, átlósan kettévágjuk. A félretett krémből rózsákat nyomunk rájuk, amarénameggyel és a csokoládéöntettel díszítve tálaljuk.


A receptet a Pastel Ceramics támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. szeptemberi számában.

Zöldséges sütőtökkrémleves



Hozzávalók 6 személyre:
8 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 nagyobb vöröshagyma
1 cm friss gyömbér
2 közepes sárgarépa
2 kápia paprika
1 szárzeller
1 kg sütőtök (tisztítva mérve)

1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt babérlevél
1–2 teáskanál ketchup
1/2 kávéskanál currypor
2 teáskanál őrölt pirospaprika
1,5 l alaplé
2 dl tejszín
2 dl tejföl
a tálaláshoz:
aprított kaporlevél
toastkenyér
gouda sajt vékonyra szeletelve



A zöldségeket megtisztítjuk. A gyömbért és a fokhagymát vékony szeletekre, a vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát 1/2 cm-es karikákra, a sütőtököt, paprikát és zellert falatnyi darabokra vágjuk. A felhevített vajon megdinszteljük a kétféle hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a gyömbért, a paprikát és a zellert. Kb. 5 percnyi pirítás után rátesszük a sütőtököt, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, szegfűszeggel és babérlevéllel. Közepes hőfokon kb. 10 percig sütjük, majd ízesítjük ketchuppal, curryvel és pirospaprikával. Elkeverjük, felöntjük a forró alaplével, és lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük a levest. A tűzről levéve pár percig állni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a tejszínnel elvegyített tejfölt, néhány percig még rotyogtatjuk, közben utánízesítjük.
A kenyérszeletekre helyezzük a sajtot, tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített, 210 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
A levest kaporral meghintve, a sajtos pirítóssal tálaljuk.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. decemberi számában.

Zsályás, lime-os aranydurbincs



Hozzávalók 2 személyre:
2 tisztított aranydurbincs (kb. 60 dkg)

frissen őrölt bors
1/2 csokor zsálya
1/2 lime
olívaolaj
vaj
a körethez:
6–8 közepes burgonya

olaj
a tálaláshoz:
2 zsályaág
1 lime



Az aranydurbincsot beirdaljuk, kívül-belül sózzuk és borsozzuk. A hasüregébe töltjük a zsályát és a felkarikázott lime-ot, hústűvel megtűzzük. Nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat és vajat hevítünk, majd kis lángon, 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a halak mindkét oldalát.
A körethez a burgonyát meghámozzuk, uborkagyalun vékonyra szeleteljük. Váltott vízben többször megmossuk, tiszta konyharuhán kicsit megszárítjuk, majd bő, forró olajban, nagy lángon ropogósra sütjük. A krumpli után a forró olajban megsütjük a zsályaágakat is.
A sült burgonyát 2 tányérra halmozzuk, sózzuk, és ráfektetjük az aranydurbincsot. A pirított zsályával és lime-szeletekkel díszítve, lime-lével meglocsolva fogyasztjuk.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. szeptemberi számában.

Mogyorókrémes-kakaós partikalács



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 kalácshoz:
a tésztához:
2 8 0   m l   t e j
2 5   g   c u k o r
2 5   g   f r i s s   é l e s z t ő
5 0 0   g   l i s z t
7 5   g   p o r c u k o r
1   t o j á s
1   c s i p e t   s ó
1 0 0   g   v a j
3 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
a töltelékhez:
4 0   g   v a j
2 5 0   g   c s o k o l á d é s   m o g y o r ó k r é m
6 0   g   c u k r o z o t t   k a k a ó p o r
1   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és a porcukrot tálas mixer edényébe szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, és a gépet dolgoztatni kezdjük a dagasztókarral. Amint összeállt a tészta, hozzáöntünk 75 g olvasztott vajat, és szép fényesre dagasztjuk. Kettévesszük, az egyik feléhez hozzádolgozzuk a maradék olvasztott vajat és a kakaót. Mindkét adagot letakarjuk, és meleg, huzatmentes helyen 1 órát pihentetjük. A töltelékhez a vajat összemelegítjük a mogyorókrémmel, a kakaót elvegyítjük a fahéjjal. A világos és a sötét tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 4–4 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből cipót gömbölyítünk, és ismét kelesztjük. 1 kakaós cipót téglalappá nyújtunk úgy, hogy a rövidebbik oldala a sütőforma hosszával egyezzen meg, ugyanekkorára nyújtunk 1 világos tésztacipót is. A kakaós lapot megkenjük a vajas mogyorókrém 1/4-ével, meghintjük a fahéjas kakaó 1/4-ével, és a rövidebb oldala mentén feltekerjük. Óvatosan a formába csúsztatjuk, majd ugyanígy járunk el a többi tésztával is. A sütőcsövek végeit lezárjuk, és a kalácsokat 1 órát pihentetjük. A formákat akkora tepsibe tesszük, amekkorába pontosan, inkább kicsit szorosan beleférnek – így az esetlegesen túlkelő tészta nem tudja lenyomni a formáról a tetőt. A tekercseket előmelegített, 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve eltávolítjuk a sütőcsövekről a fedőket, pár perc múlva kicsúsztatjuk belőlük a péksüteményeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. A forma tapadásmentes, nem kell olajozni, szépen kicsúsztatható belőle a kalács.  A sütőcsőben tárolva hosszabb ideig megőrzi az állagát és a frissességét.


A receptet a Cookori.com támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. augusztusi számában.

Csirkemell cukkinis sárgarépaágyon



Hozzávalók 2-3 személyre:
1 nagy csirkemellfilé

frissen őrölt tarka bors
2–3 evőkanál kókuszolaj
1–2 gerezd fokhagyma
1 közepes, zsenge cukkini
2 közepes sárgarépa
2 dl kókusztejszín
2 kávéskanál provence-i fűszerkeverék
a tálaláshoz:
kenyér (elhagyható)



A húst felszeleteljük, enyhén klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A felhevített kókuszolajon, közepes lángon a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedve félretesszük. A megpucolt fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, a cukkinit és a megtisztított sárgarépát gyufaszál vastagságúra daraboljuk. A visszamaradt zsiradékban pirítani kezdjük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldségcsíkokat. Roppanósan puhára pároljuk, közben a kókusztejszínt elkeverjük sóval, borssal, a fűszerkeverékkel, és a zöldséghez adjuk. Pár percig rotyogtatjuk, majd belerakjuk a csirkemellet, és további 5 percig főzzük.
Azonnal tálaljuk, kenyeret kínálhatunk hozzá.



A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. júniusi számában.

Mentás-kókusztejszínes zöldborsófőzelék



Hozzávalók:
1   e v ő k a n á l   k ó k u s z z s í r
1   k g   z ö l d b o r s ó   ( t i s z t í t v a   m é r v e ,   f a g y a s z t o t t   i s   l e h e t )
s ó
n é h á n y   s z á l   p e t r e z s e l y e m z ö l d
2 – 3   m e n t a á g   l e v e l e i
1 – 2   e v ő k a n á l   k ó k u s z v i r á g c u k o r
2   e v ő k a n á l   é t k e z é s i   k u k o r i c a k e m é n y í t ő
4 0 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
5 0 0   m l   v í z


Az olajat felhevítjük, rátesszük a zöldborsót – ha fagyasztottat használunk, kiengedés nélkül adjuk a zsiradékhoz. Ízesítjük sóval, aprított petrezselyemzölddel és mentával, valamint kókuszvirágcukorral. Saját levében, lefedve, kis lángon puhára pároljuk – ha szükséges, pici vizet adhatunk hozzá. A keményítőt elkeverjük a kókusztejszínnel és a vízzel, és behabarjuk vele a főzeléket. Pár percnyi rotyogtatás után tálaljuk.


Mandulás-kakaós szelet



Hozzávalók kb. 32 szelethez, 20x32 cm-es tepsihez:
25 dkg vaj
20 dkg aranybarna nádcukor
5 tojás
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag (12 g) sütőpor
1 dl 100%-os almalé
1 evőkanál vaníliakivonat
20 dkg mandula
a tetejére:
32 szem pekándió



A vajat kihabosítjuk a nádcukorral, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet összeforgatjuk a kakaóval, a fahéjjal és a sütőporral, a tojásos elegybe szitáljuk. Az almalé, a vanília és a darált mandula hozzáadásával egyneművé keverjük. A sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, a tetejét elsimítjuk, és kirakjuk a pekándióval. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt, kockákra vágjuk úgy, hogy minden szelet közepére 1-1 szem dió jusson.



A receptet a Magosbolt támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. májusi számában.