Hozzávalók:
25 dkg szélesmetélt
só
10 dkg nyírfacukor
2 tojás
10 dkg natúr krémsajt
10 dkg tejföl
25 dkg túró
1 csipet őrölt fahéj
1 nagy citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
a forma kenéséhez:
vaj
a tetejére:
6 dkg vaj
5 dkg mandulapehely
5 dkg zsemlemorzsa
nyírfaporcukor
5 dkg mandulapehely
5 dkg zsemlemorzsa
nyírfaporcukor
A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leöblítjük és jól lecsepegtetjük. A tojást kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a krémsajtot, a tejfölt és a szétmorzsolt túrót. Ízesítjük a fahéjjal, a citromhéjjal, a vaníliakivonattal, és jól összedolgozzuk. Beleforgatjuk a tésztát, és a vajjal alaposan kikent sütőformába öntjük. A vajat felhevítjük, aranyszínűre pirítjuk rajta a mandulapelyhet. A tűzről levéve belekeverjük a zsemlemorzsát, és a túrós tészta tetejére szórjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.
Tipp: fogyaszthatjuk magában, de kínálhatunk mellé idénygyümölcsöt vagy tetszés szerinti öntetet.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. augusztusi számában.