Fűszeres szilvakrémleves



Hozzávalók:
80–90 dkg szilva
10 dkg cukor (a fele barnacukor is lehet)
fahéjrúd
6–8 szegfűszeg 
citrombors
1/2 citrom
5 dl tejszín
1–2 evőkanál vaníliás cukor
a tálaláshoz:
szeletelt mandula
tejszínhab (elhagyható)


2 l vizet felforralunk, közben megmossuk, lecsepegtetjük, felezzük, magvazzuk, negyedeljük a szilvát. A felforrt vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szilvát, a fűszertojásba zárt fűszereket és a felkarikázott citromot. Megvárjuk, amíg újra felforr, majd fedő alatt, kis lángon kb. 1/2 óráig főzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. Fakanállal folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt és a vaníliás cukrot, végül botmixerrel pürésítjük. Langyosra hűtve, tetejét mandulalapokkal megszórva tálaljuk, de kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.


Csokoládés túróbomba



Hozzávalók 40-45 db-hoz:
40-45 omlós kerek keksz
a töltelékhez:
50 dkg túró
1 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
7 dkg porcukor
5 dkg búzadara
a mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj


A túrót szitán áttörjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a dara megdagadjon. Karalábévájó segítségével félgömböket formázunk belőle, és mindegyik kekszre rárakunk egyet, óvatosan kicsit rá is nyomjuk, hogy stabilabban álljon rajta. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a mázat. Gőzfürdő fölött megolvasztjuk a csokoládét úgy, közben hozzákeverjük az olajat. A bombákat a hűtőből kivéve megcsorgatjuk a mázzal, és hagyjuk lecsepegni. Mivel hidegek a bombák, hamar megdermed rajtuk a máz, mehetnek is vissza a hűtőbe.

Tipp: tetszés szerint teljesen be is vonhatjuk az alapokat a csokoládéval, illetve a tetejüket tovább díszíthetjük fehér csokoládéval, cukorgyönggyel vagy mandulaforgáccsal.


Paradicsomos tészta sajtmártással



Hozzávalók:
25 dkg szarvacskatészta
1 nagyobb, húsos paradicsom
1 vöröshagyma
1–2 gerezd fokhagyma
kevés vaj
2–2,5 dl tejszín
kb. 20 dkg sajt (füstölt, trappista, ementáli)

frissen őrölt fekete bors
morzsolt kakukkfű
őrölt szerecsendió
a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöld
reszelt sajt


A tésztát a szokásos módon, forró, sóval ízesített vízben kifőzzük, leszűrjük. A paradicsomot megmossuk, és héjastól apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát megpucoljuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A mártáshoz a vajat felhevítjük, az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük rajta. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, tovább pirítjuk pár percig, majd felöntjük a tejszínnel. Kis lángon kb. 5 percig főzzük, majd belekerül a reszelt sajt is. Ízesítjük kevéske sóval, borssal, kakukkfűvel és szerecsendióval, és egyneművé főzzük. Előmelegített tálban a tésztát finoman összekeverjük a paradicsomkockákkal és a sajtmártással, azon melegében kínáljuk. Tálalásnál paradicsomcikkekkel díszítjük, a tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel és kevés reszelt sajttal.


Kávétorta



Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
a krémhez:
4 dl tejszín
40 dkg étcsokoládé
2 evőkanál azonnal oldódó kávépor
cukor
a tésztához:
3x2 tojás
3x6 dkg cukor
3x1 evőkanál víz
3x7 dkg liszt
3x4 g sütőpor
a díszítéshez:
2 dl tejszín
mogyorókrokant
csokoládés kávészem


A krémhez összeforraljuk a tejszínt, a csokoládét, a kávét, ízesítjük kevéske cukorral, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, végül hűtőben további 4-5 órán keresztül hűtjük. A tészta hozzávalóiból külön-külön 3 lapot sütünk. A tojást nagyon habosra, krémesre keverjük a cukorral, a végén hozzáadjuk a vizet is. A sütőporral elkevert, átszitált lisztet fakanállal óvatosan a habos masszába forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd késsel meglazítjuk az oldalát, lepattintjuk róla a karimát, és a tésztát a sütőpapírral együtt leemeljük az alsó sütőlapról, így hagyjuk kihűlni. Ugyanígy elkészítjük a másik 2 lapot is, majd megvárjuk, amíg az utolsó lap is teljesen kihűl (a sütőpapírt akkor húzzuk le róluk, amikor összerakjuk a tortát). A lehűlt krémet gépi habverővel krémesre keverjük. Az alsó lap köré visszatesszük a tortakarimát, és a lapra kenjük a krém 1/3-át. Erre jön a második lap, a krém következő 1/3-a, majd befedjük a harmadik lappal. A tortakarimát eltávolítjuk, és a maradék krémet a torta tetejére és oldalára kenjük, bevonjuk vele a tortát. Hűtőbe téve hagyjuk a krémet kicsit visszadermedni, akár 1 éjszakát is pihentethetjük. A díszítéshez a torta oldalát megszórjuk mogyorókrokanttal. A tejszínből kemény habot verünk, és a torta tetejének a szélét, továbbá körben az alját díszítjük vele, csillagcsöves habzsák segítségével. Végül mogyorókrokanttal megszórjuk a torta közepét is, és a tetejét körben kirakjuk csokoládés kávészemekkel.



Eperlikőr



Hozzávalók:
60 dkg friss eper
kb. 25 dkg cukor
5 dl vodka


Az epret megtisztítjuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Közben a vodkához adjuk a cukrot, és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Az epret 1,7 l-es befőttesüvegbe tesszük és ráöntjük a cukrozott pálinkát. Az üveget lezárjuk, és az epret 2 hónapig érleljük úgy, hogy naponta/kétnaponta megkeverjük, de az üveg rázásával is fel lehet keverni. Végül a kész likőrt finom szűrőn átszűrjük, és likőrösüvegekbe adagoljuk.

Málnás-vaníliás-kekszes pite



Hozzávalók 35 db-hoz:
a tésztához:
3 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
a málnás krémhez:
30 dkg málna
8 dkg cukor
1/2 csomag (2 dkg) vaníliaízű pudingpor
2 evőkanál víz
a vaníliás krémhez:
1,5 csomag (6 dkg) vaníliaízű pudingpor
12 dkg cukor
7 dl tej
a tetejére:
35 négyzet alakú háztartási keksz
35 málna
35 mentalevél


A tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet és a fehérjéből vert kemény habot, óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 18x27 cm-es, magas falú tepsibe öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve papírral együtt tálcára fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a piskótát ügyesen visszahelyezzük a tepsibe. Amíg sül a piskóta, elkészítjük a málnapürét úgy, hogy lehetőleg akkorra legyen kész, amikorra kisül a piskóta. A málnát megtisztítjuk, óvatosan megmossuk, lábasba tesszük a cukorral együtt, fakanállal eldörzsöljük, pépesítjük – maradhatnak benne nagyobb darabok. Melegíteni kezdjük, közben a pudingport elkeverjük a vízzel, majd a jól felmelegedett málnához adjuk, és pár perc alatt sűrűre főzzük. Az időközben a tepsibe visszahelyezett, meleg piskótalapra halmozzuk, elegyengetjük. A vaníliakrémhez a pudingport elkeverjük a cukorral és kevéske tejjel, majd hozzáadjuk a többi tejet is, és pudingot főzünk belőle. Merőkanállal adagolva, óvatosan a málnapüré tetejére halmozzuk – nem baj, ha a tészta mellett oldalra is lefolyik kicsit. Végül a tetejét kirakjuk a háztartási keksszel úgy, hogy a kekszek között pár mm távolságot hagyunk. Miután kihűl, a tepsit folpakkal letakarjuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a kekszek mentén szeleteljük, a tetejüket málnával és mentával díszítjük.

Tipp: porcukorral meghintve vagy tejszínhabrózsákkal díszítve is tálalhatjuk.


Rántott patisszon



Hozzávalók:
patisszon
vöröshagyma

liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj


A patisszont megmossuk, megtöröljük, majd 4 egyforma "cikkre" vágjuk. A cikkek belsejéből eltávolítjuk a magházas részt, kívülről pedig meghámozzuk. Kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk,  tálba rétegezzük. Soronként sózzuk, a rétegek közé megtisztított, felszeletelt vöröshagyma kerül. Hagytam a pácban állni 1-1,5 órán át, ezalatt levet is enged. Végül a pácból kivéve a szokott módon – finoman fűszerezett – lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, és bő, forró olajban kisütjük. Párolt rizzsel, tartármártással tálaljuk.


Málnás tejberizstorta



Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:
a tejberizshez:
8 dl tej
12 dkg cukor
1/2 vaníliarúd
1 citrom

20 dkg rizs
2 dkg zselatinpor
4 dl tejszín
4 evőkanál porcukor
a piskótához:
2 tojás
8 dkg cukor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
1/2 teáskanál sütőpor
8 dkg liszt
a díszítéshez:
1,5–2 dl tejszín
habfixáló


A tejet melegíteni kezdjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a citrom reszelt héjával. Közben felforralunk 2 l, sóval ízesített vizet, amikor forrt, hozzáadjuk a megmosott rizst, és 3-5 percig főzzük. Leszűrjük, a rizst a tejhez adjuk, és készre, puhára főzzük benne. Amíg a tejberizs hűlt, megsütjük a piskótát: a tojást a cukorral krémesre, habosra verjük. Továbbra is gépi habverőt használva kis adagokban hozzáadjuk az olajat és a vizet. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A zselatint kis lábasba szórjuk, 5 evőkanál vizet öntünk rá, és hagyjuk megduzzadni. A tejszínből kemény habot verünk – a vége felé a porcukrot is hozzáadjuk –, és óvatosan a kihűlt tejberizshez forgatjuk. A zselatint kis lángon felolvasztjuk (nem szabad forrnia!), pár evőkanálnyi rizses krémet keverünk hozzá, majd a zselatinos masszát gyors mozdulatokkal a tejberizses töltelékbe vegyítjük. A piskótára simítjuk, és a tortát hűtőbe tesszük dermedni. Éles késsel körben meglazítjuk és eltávolítjuk a tortakarimát. A tortát habfixálóval és vanílisá cukorral kemény habbá vert tejszínnel és málnával díszítjük.