Ázsiai leves



Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma
1 darabka friss gyömbér
30 dkg laskagomba
3 sárgarépa
1 csomó újhagyma
2 csirkemellfilé
3–4 evőkanál olaj
3 l zöldségleves
3–4 evőkanál szójaszósz
25 dkg cérna- vagy gyufametélt

frissen őrölt fekete bors


A fokhagymát és a gyömbért megpucoljuk, késes apríval egészen apróra vágjuk. A laskagombát megtisztítjuk, leforrázzuk, csíkokra vágjuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, keveset a zöldjéből is belevágunk. A húst megmossuk, a gombához hasonlóra csíkozzuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk rajta a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a gombát, 5 percig pároljuk. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a szójaszószt, felforraljuk. Beleszórjuk a reszelt sárgarépát, az újhagymát és a húst, felforraljuk, majd lassú tűzön készre főzzük. Közben külön, sós vízben, a szokott módon kifőzzük, leszűrjük a tésztát. A levest végül sóval, borssal ízesítjük, és tálaláskor belekeverjük a tésztát.


Hamis krumplilángos



Hozzávalók:
40 dkg főtt burgonya
30 dkg liszt
1 tojás
1/2 l tej

a sütéshez:
olaj


A hozzávalókat kézi habverővel alaposan összekeverjük – sűrűn folyós palacsintatésztát kell kapnunk. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd közepes merőkanálnyi tésztát szétterítve – és evőkanállal eligazítva – megsütjük a lángosok mindkét oldalát.


Ecetes virslisaláta



Hozzávalók:
70–80 dkg virsli
3–4 kisebb lila vagy vöröshagyma
1 dl ecet (10%-os)
1 csapott kávéskanál só
2 evőkanál porcukor
1/2 dl olaj
kb. 2 dl víz
1/2 kávéskanál frissen őrölt fekete bors


A virslit karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük. Az ecetben a sót és a porcukrot feloldjuk, ezután apránként először az olajat, majd a vizet adjuk hozzá. Megborsozzuk, beleforgatjuk a virsli- és a hagymakarikákat. Letakarva rövid ideig hűtőben érleljük.


Madártej



Hozzávalók:
4 tojás
6 csapott evőkanál cukor
1 l tej
1 csomag (10 g) vaníliás cukor
1 kávéskanál vaníliaízű pudingpor


A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadunk 2 csapott evőkanál cukrot is. A tejből 1 dl-t félreteszünk, a többit felforraljuk, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot is. A tojáshabból evőkanállal nem túl nagy galuskákat szaggatunk a gyöngyözve forró tejbe. Egyszerre csak annyit teszünk bele, hogy maradjon hely a növekedésükre is. Kb. 1/2 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk, és még 1/2 percig hagyjuk a tejben. Szűrőlapáttal – alaposan lecsepegtetve – tálba szedjük. A tojássárgáját a pudingporral és a maradék tejjel, kézi habverővel simára keverjük. A forró tejbe öntjük, és addig melegítjük, amíg kissé besűrűsödik, de vigyázunk, hogy ne forrjon. Ha a gondos keverés elelnére mégis összeugorna, botmixerrel újra simára tudjuk dolgozni. A madártejet poharakba adagoljuk, elosztjuk a tetejükön a habgaluskákat, és először szoba-hőmérsékletűre, majd hűtőbe téve alaposan lehűtjük. 


Rostos sárgarépalé



Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa
5 l víz
20 dkg cukor
1 üveg (7 dl) narancsszörp
1/2 dl citromlé


A sárgarépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. 1 l vizet felforralunk a cukorral, beletesszük és puhára főzzük a répát. Kicsit hűlni hagyjuk, majd turmixoljuk. Hozzáadjuk a maradék vizet, a narancsszörpöt és a citromlevet. Jól elkeverjük, üvegekbe töltve hűtőbe tesszük.


Csokoládés muffin



Hozzávalók 12 db-hoz:
17,5 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
15 dkg cukor (méz vagy barna cukor is lehet)
1 tojás
2 dl tej vagy tejszín
75 ml olaj
6–8 dkg étcsokoládé
a tetejére:
porcukor


A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tojást és a cukrot kézi mixerrel kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a lisztkeveréket, fakanállal összeforgatjuk. Végül belevegyítjük a csokoládét. A muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe adagoljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni, porcukorral meghintve tálaljuk.