Meggyes trüffeltorta



Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
a kakaós piskótához:
9 tojás
21 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
6 evőkanál olaj
21 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
a trüffel krémhez:
6 dl tejszín
60 dkg étcsokoládé (55 %-os)
2 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
a meggytöltelékhez:
20 dkg magozott meggy
2 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor


A torta sütése előtti napon a krémhez a tejszínt felforrósítjuk (de nem forraljuk fel!), tovább melegítve feloldjuk benne a csokoládét. A tűzről levéve elkeverjük benne a kétféle cukrot. Miután lehűlt, hűtőben 1 éjszakát pihentetjük.
Másnap a hűtőből kivéve elektromos habverővel alaposan kihabosítjuk, krémesítjük. A meggyet felaprítjuk, majd elkeverjük a kétféle cukorral, és állni hagyjuk. Végül a torta töltése előtt jól lecsepegtetjük. 
A piskótához 3 lapot sütünk. 3 tojást kikeverünk 7 dkg cukorral, jó habosra, krémesre. Hozzáadunk 2 evőkanál olajat, és még ezzel is elektromos habverővel verjük 1-2 percig. Ezután hozzászitáljuk 7 dkg liszt, 1 dkg kakaó és 1/3 csomag (4 g) sütőpor elegyét, és fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Végül a masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A fentiek szerint megsütjük a másik 2 lapot is. Miután kihűltek, eltávolítjuk az aljukról a sütőpapírt, és összeállítjuk a tortát.
Tortatálra helyezzük az első lapot, megkenjük a trüffel krém kb. 1/4-ével, majd megszórjuk a lecsepegtetett meggy felével. Rátesszük a második lapot, és finoman összenyomjuk. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Végül befedjük a harmadik lappal, a torta tetejét és oldalát vékonyan bevonjuk krémmel, majd tortafésűvel díszítjük az oldalát. A maradék krémet nyomózsákba tesszük, és díszítjük a torta tetejét.


Tejfölös karalábéleves



လလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလလ


3 közepes karalábét megtisztítunk, meghámozunk, és nagy lyukú reszelőn lereszelünk.
Nagyobb lábasban felhevítünk 30 g kókuszolajat, majd rátesszük a karalábét, és kis lángon, a saját levében párolni kezdjük. Kb. 10 percig főzzük, közben néha megkeverjük, nehogy leégjen – eközben felforralunk 2 l alaplevet. A félkész karalábét meghintjük frissen őrölt fekete borssal, és rászórunk 1 púpozott evőkanál lisztet. Elkeverjük, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk, kóstolás után ízesítjük sóval és ételízesítővel. Kis lángon, lefedve kb. 1/2 órát főzzük.
Közben mély tálban felverünk 2 tojást, ízesítjük sóval, hozzáadunk 50 ml tejet és kb. 7 evőkanál lisztet. Könnyű galuskatésztát készítünk belőle – nem kell nagyon kidolgozni, elég, ha egyneművé keverjük. A levest nagy lángra tesszük, és amikor szépen forr, galuskaszaggató segítségével beleszaggatjuk a tésztát. Kb. 5 percig főzzük, majd behabarjuk: 2 dl tejfölt kézi habverővel mély tálban elkeverünk, szedünk hozzá 2–3 merőkanál levest, merőkanalanként szépen eldolgozva a levest a tejföllel. Az így felmelegített tejfölt a kész levesbe öntjük, ízesítjük aprított petrezselyemzölddel, felforraljuk, majd kis lángon még 2–3 percig rotyogtatjuk, hogy az ízek összeérjenek. Azonnal tálaljuk.


Vödrös savanyúság 1



Hozzávalók 10 l-es vödörhöz:
3,5 l víz
35 dkg cukor
20 dkg só (nem jódozott!)
4 dl ecet (10%-os)
1 teáskanál citromsav
1 kávéskanál borkénpor
5 babérlevél
1 evőkanál nátrium-benzoát
1 evőkanál egész fekete bors
uborka
továbbá:
néhány szál kapor (elhagyható)


Az alaplé hozzávalóit hidegen összekeverjük. Nem baj, ha a citromsav nem oldódik fel teljesen, idővel a vödöben ez majd bekövetkezik. A kész levet a vödörbe töltjük. Ha kaporral készítjük, az is most kerül a vödörbe. Az uborkát kb. 1/2 órára beáztatjuk, ezalatt a szennyeződések feláznak, és könnyebb eltávolítani őket. Ezután folyó víz alatt, körömkefével nagyon alaposan megtisztítunk, megmosunk minden egyes darabot. A megmosott uborkát a lébe helyezzük, majd rázárjuk a tetőt. Fontos, hogy a lé ellepje a zöldségeket. 1 héten keresztül minden nap megkeverjük (kézzel nem szabad belenyúlni, mert könnyebben romlik). Folyamatosan fogyasztható, felbontás után nem romlik.

Tipp: Természetesen nemcsak egyféle alapanyagot használhatunk, készülhet vegyesen is. Kerülhet bele pl. paprika, hagyma, fokhagyma, karfiol, bébipatisszon, zöldparadicsom.


Kekszes őzgerinc



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 10×31 cm-es őzgerincformához:
5 0 0   g   h á z t a r t á s i   k e k s z
2 0 0   m l   v í z
2 5 0   g   p o r c u k o r
5 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
2 5 0   g   v a j
4 0   m l   r u m
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A keksz felét ledaráljuk, a másik felét kisebb darabokra aprítjuk.
A vizet összeforraljuk a porcukorral, a kakaóval és a vajjal. Lassú forralással 5–6 percig főzzük. A tűzről lehúzva ízesítjük a rummal, és hozzáadjuk a kétféle kekszet, majd óvatosan egynemű masszává keverjük. Az őzgerincformát folpakkal béleljük, és kisebb adagokban beleöntjük a masszát. Adagonként kanállal belenyomkodjuk/egyengetjük a formába, hogy sehol ne maradjon levegő, szépen, egyenletesen kitöltse a formát. Amikor kihűlt, a fóliát a tetejére hajtjuk, majd hűtőbe tesszük. Legalább 2–3 órát, de inkább 1 éjszakát dermesztjük.
Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a folpakot, és éles késsel vékony szeletekre vágva kínáljuk.


Füstöltsajtos-szezámos rúd



Hozzávalók:
40 dkg liszt
40 dkg rétesliszt
1 csomag (12 g) sütőpor
50 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 csapott evőkanál só
2 kávéskanál egész mákszem
2 dl tejföl
2 tojássárgája
15 dkg reszelt trappista sajt
15 dkg reszelt füstölt sajt
a tetejére:
1 tojásfehérje
szezámmag


A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a réteslisztet és a sütőport, és az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk vele, majd belekerül a só, a mák, a tojássárgája, a tejföl és a kétféle reszelt sajt. Az egészet összegyúrjuk, majd cipóvá formáljuk. 2 részre osztjuk, külön-külön dolgozunk velük. Az elsőt lisztezett gyúrólapon kb. 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk. Tetszőleges rudakra vágjuk, és mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben, 180 fokon 20-23 perc alatt készre sütjük. A másik tésztacipóval ugyanígy járunk el.