Kekszes őzgerinc



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 10×31 cm-es őzgerincformához:
5 0 0   g   h á z t a r t á s i   k e k s z
2 0 0   m l   v í z
2 5 0   g   p o r c u k o r
5 0   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
2 5 0   g   v a j
4 0   m l   r u m
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A keksz felét ledaráljuk, a másik felét kisebb darabokra aprítjuk.
A vizet összeforraljuk a porcukorral, a kakaóval és a vajjal. Lassú forralással 5–6 percig főzzük. A tűzről lehúzva ízesítjük a rummal, és hozzáadjuk a kétféle kekszet, majd óvatosan egynemű masszává keverjük. Az őzgerincformát folpakkal béleljük, és kisebb adagokban beleöntjük a masszát. Adagonként kanállal belenyomkodjuk/egyengetjük a formába, hogy sehol ne maradjon levegő, szépen, egyenletesen kitöltse a formát. Amikor kihűlt, a fóliát a tetejére hajtjuk, majd hűtőbe tesszük. Legalább 2–3 órát, de inkább 1 éjszakát dermesztjük.
Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a folpakot, és éles késsel vékony szeletekre vágva kínáljuk.