Hozzávalók 2-3 kis üveghez:
1,5 kg meggy (tisztítva mérve)
3 dl testes vörösbor
5–7 evőkanál barna nádcukor
1 vaníliarúd
3–5 evőkanál balzsamecet
Nagyobb tepsibe terítjük a gyümölcsöt úgy, hogy lehetőleg ne fedjék a szemek egymást. A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait kikaparjuk és elkeverjük a vörösborban. A bort a meggyre öntjük, a vaníliarúd hüvelyét is a tepsibe helyezzük (beigazítva a meggy alá, a borba). A barna nádcukrot a meggyszemekre szórjuk, és a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Sütni kezdjük: fontos, hogy ne párolódjon, hanem süljön a meggy. 1 óra elteltével kanállal finoman átkeverjük, átforgatjuk a meggyszemeket, ekkor már szépen kezdenek ráncosodni, töppedni. Újabb 1 óra elteltével a gyümölcsre csorgatjuk a balzsamecetes öntetet, és néhány percig még együtt sütjük. (Jó minőségű, sűrű balzsamecetből kb. 3 evőkanálnyi is elég.) Végül a sütőből kivéve, azon forrón üvegekbe szedjük, a nagyon finom, kissé besűrűsödött vörösboros öntetet is rákanalazzuk. Lezárva szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Tipp: Rummal tartósítva is készülhet, ehhez az üvegekbe szedett meggyet annyi rummal öntjük fel, amennyi ellepi. Lezárjuk, az üveget pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése