Sopszka saláta



Hozzávalók:
2 kígyóuborka
2 tv paprika
1 nagyobb vöröshagyma
4-5 paradicsom
2 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt tarka bors
10-15 dkg juhsajt


Az uborkát, a paprikát és a paradicsomot megmossuk, a vöröshagymát megpucoljuk, és mindent kb. 1,5 cm-es kockákra vágunk.
A fehérborecetet elkeverjük az olívaolajjal, sóval, borssal, majd a zöldségekre öntjük, és az egészet alaposan összeforgatjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, végül a tetejére morzsolt juhsajttal tálaljuk.


Vaníliakrémes túrós palacsinta



Hozzávalók kb. 24×16 cm-es, ovális sütőtálhoz:
a palacsintához:
1 tojás
1 nagy csipet cukor
20 dkg liszt
2,5 dl víz
2,5 dl laktózmentes tej
3 evőkanál olaj + kevés a sütéshez
a sütőtálhoz:
3 dkg laktózmentes vaj
a töltelékhez:
50 dkg laktózmentes túró
5 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál vaníliakivonat
5 dkg mazsola
1 narancs finomra reszelt héja
a krémhez:
4 tojássárgája
2 evőkanál vaníliás cukor
4 dl laktózmentes főzőtejszín


A palacsinta hozzávalóiból csomómentes tésztát keverünk, és a szokott módon megsütjük a palacsintákat. A sütőtálat kikenjük a vajjal.
A túrót villával átörjük, alaposan elkeverjük az átszitált porcukorral, a vaníliás cukorral, a vaníliakivonattal, a mazsolával és a narancshéjjal. Megkenjük az első palacsintát, kettéhajtjuk, feltekerjük, és a sütőtálba állítjuk. Ugyanígy járunk el a többi palacsintával és töltelékkel is. Előmelegített, 170 fokos sütőben, grill fokozaton átmelegítjük.
Közben elkészítjük a krémet: a tojássárgáját a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd vastag aljú lábasban a tejszín hozzáadásával kis lángon besűrítjük. A sütőből kivett palacsinta öntjük a forró krémet, és azonnal tálaljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. augusztusi számában.

Szalonnába göngyölt mézes-mustáros csirkemell



Hozzávalók:
6 csirkemellfilé
frissen őrölt fekete bors
15 dkg magos mustár
2 teáskanál méz
18-20 vékony szelet húsos, füstölt szalonna


A húst megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és bekenjük a mézzel elkevert mustárral. 3–4 szelet szalonnát vágódeszkán egymás mellé fektetünk úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd ráhelyezünk 1 húst, feltekerjük, tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a maradék szalonnával és hússal. A göngyölt csirkemellet 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágva, tetszőleges körettel tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.