Omlós juhtúrós perec



Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
a tésztához:
30 dkg liszt
1/2 kávéskanál só
15 dkg sertészsír
10 dkg juhtúró
1 tojássárgája
a tetejére:
1 tojásfehérje
mák


A sóval elvegyített lisztet gyúródeszkára szitáljuk, elmorzsoljuk a zsírral, majd összegyúrjuk a juhtúróval és a tojássárgájával. Cipóvá formáljuk, és folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, perec alakú kiszúróval szaggatjuk. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk mákkal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20–22 perc alatt aranyszínűre sütjük.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. januári számában.

Indiai töltött tojás



Hozzávalók 2–3 személyre:
6 tojás
1/4 kisebb vöröshagyma
2 dkg kapribogyó
1/4 kápia paprika
1,5 dkg puha vaj
frissen őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
1,2 dl majonéz
1/2 teáskanál currypor
vegyes zöldsaláta
paradicsom
póréhagymacsíra


A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk. Hosszában kettévágjuk, a sárgájukat kiemeljük, villával áttörjük. A megpucolt hagymát, a kapribogyót és a paprikát apróra vágjuk, a vajjal együtt a sárgájához keverjük. Ízesítjük sóval és borssal. Kávéskanállal a tojásfehérjékbe töltjük, a tetejüket szépen elsimítjuk.
A majonézt ízesítjük a curryvel.
A töltött tojást salátaágyon, a currys majonézzel, sóval és borssal ízesített paradicsomszeletekkel és póréhagymacsírával tálaljuk. A kimaradt tölteléket külön tálkában kínálhatjuk hozzá.


A receptet a Bioháló támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. márciusi számában.

Fehércsokoládés kókusztejberizs



Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:
10 dkg arborio rizs
1 csipet só
2,5 dl víz
1 csapott evőkanál vaníliás cukor
4 dl kókusztejszín
6–7 dkg fehér csokoládé
a tálaláshoz:
idénygyümölcs


A rizst a vízzel és a sóval főzni kezdjük, kis lángon addig rotyogtatjuk, amíg a rizs a vizet fel nem szívja. Felöntjük a kókusztejszínnel, édesítjük a vaníliás cukorral, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. A tűzről levéve elkeverjük benne az aprított csokoládét, lefedjük, és a saját gőzében hagyjuk pár percig tovább puhulni. Tálkákba adagoljuk, idénygyümölccsel díszítve tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában.

Grillezett sajtos tallér



Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 csapott evőkanál őrölt köménymag
12 dkg zsír
15 dkg trappista sajt
1 tojás
15 dkg tejföl


A lisztet, a sót, a sütőport, a köményt és a kisebb darabokra vágott zsírt késes aprítóval vizes homok állagúra dolgozzuk. Gyúródeszkára öntjük, a reszelt sajttal, a tojással és a tejföllel egynemű tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen 2–3 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző méretű pogácsaszaggatókkal kiszúrjuk.
A szendvicssütőbe helyezzük a grillező lapot, felmelegítjük, telerakjuk tallérokkal, és a sütőt lezárva mindet készre sütjük.


A recepet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. októberi számában.

Boros füge fagylalttal



Hozzávalók:
6 érett füge
3 dl száraz vörösbor
1 evőkanál aranybarna nádcukor
2 evőkanál méz
1 fahéjrúd
8–10 szegfűszeg
a tálaláshoz:
fagylalt


A fügét megtisztítjuk, negyed cikkekre vágjuk.


A vörösbort felforraljuk a nádcukorral, a mézzel, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Beletesszük a fügét, pár percig pároljuk, majd szűrőkanállal mindet kiemeljük, félretesszük. A bort közepes lángon, időnként megkeverve szirupsűrűségűre főzzük, végül a fügére szűrjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A fagylaltot poharakba adagoljuk, és tetszőleges mennyiségű boros fügét halmozunk rá.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2018. szeptemberi számában.

Kókuszos-málnás chiajégkrém



Hozzávalók:
4 evőkanál chiamag
4 evőkanál kókuszreszelék
1 kávéskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
4 dl kókusztejszín
1 dl víz
10–15 dkg málna


A málnát szűrőbe téve óvatosan megmossuk, lecsepegtetjük.
Az összes hozzávalót elkeverjük, majd lezárva 3–4 órára hűtőbe tesszük. Jégkrémformákba adagoljuk, és 1 éjszakán át fagyasztjuk.

Tipp: a megadott mennyiségű hozzávalókból 8 db, a képen látható jégkrémet tudunk készíteni.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2019. júliusi számában.