Mentás-diós sültpaprika-krém



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
3   k a l i f o r n i a i   p a p r i k a
5 0   g   d i ó
1 0 – 1 5   m e n t a l e v é l
1 2 5   g   n a t ú r   k r é m s a j t
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   t a r k a   b o r s
a tálaláshoz:
g r i s s i n i / k e n y é r / p i t a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A paprikát megmossuk, szárazra töröljük, és sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Kerámia- vagy üvegtálba tesszük, alufóliával letakarva hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héját, és a húsát csíkokra vágjuk. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, és miután kihűlt, robotgép aprítóbetétjét használva, a mentával együtt felaprítjuk. Hozzáadjuk a paprikát és a krémsajtot, krémesre dolgoztatjuk, végül sóval és borssal ízesítjük. Kenyérre kenve, grissinivel vagy pita mellé kínáljuk.


A receptet a Russell Hobbs támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. júliusi számában.

Kókuszos-rumos granola



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
2 0 0   g   a p r ó   s z e m ű   z a b p e h e l y
1 0 0   g   m a n d u l a
1 0 0   g   k e s u d i ó
1 0 0   g   k ó k u s z r e s z e l é k
5 0   g   k ó k u s z v i r á g c u k o r
1 0 0   m l   k ó k u s z o l a j
1 0 0   m l   j u h a r s z i r u p
1 / 2   k á v é s k a n á l   H i m a l á j a   s ó
1   e v ő k a n á l   v a n í l i a k i v o n a t
3   e v ő k a n á l   r u m
a tálaláshoz:
k ó k u s z t e j s z í n
i d é n y g y ü m ö l c s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A zabpelyhet, a mandulát, a kesudiót, a kókuszreszeléket és a kókuszvirágcukrot összeforgatjuk. A kókuszolajat a juharsziruppal és a sóval összeforraljuk, a tűzről levéve beleöntjük a vaníliakivonatot és a rumot. A zabpelyhes keverékhez adjuk, és az egészet alaposan összekeverjük. Nagyméretű, sütőpaprírral bélelt tepsire szórjuk, elsimítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 35–40 percig sütjük. Közben 10 percenként átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán piruljon. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Kókusztejszínből vert lágy habbal és idénygyümölccsel tálaljuk.


Extra csokoládétorta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortához:
a töltelékhez:
9 0 0   m l   t e j s z í n
3 5 0   g   t e j c s o k o l á d é
1 0 0   g   é t c s o k o l á d é   ( l e g a l á b b   6 0 %   k a k a ó t a r t a l m ú )
a tésztához:
4   t o j á s
2 8 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1 5 0   m l   o l a j
1 5 0   m l   t e j
3 2 5   g   l i s z t
2 5   g   c u k r o z a t l a n   k a k a ó p o r
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
1   c s i p e t   s ó
a díszítéshez:
o s t y a r ú d
c s o k o l á d é g o l y ó
c u k o r g o l y ó
c s o k o l á d é r ú d
l e g a l á b b   1   m   s e l y e m s z a l a g
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A sütést megelőző este a tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztához a tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzádolgozzuk az olajat és a tejet is. Továbbra is kézi mixert használva belekeverjük a sóval, a sütőporral és a kakaóval összeforgatott, átszitált lisztet, végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, kissé homorúra egyengetjük, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percig a formában hagyjuk, majd késsel óvatosan körbelazítjuk, és a tortakarimát eltávolítva a tésztát rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Lapjában 3 egyforma részre vágjuk.
A lehűlt csokoládés tejszínt kézi mixerrel könnyű krémmé keverjük. Betöltjük a lapokat, a tortát kívülről is bevonjuk a krémmel. Körberakjuk ostyarudakkal, a selyemszalaggal körbekötjük. A tetejére tetszőlegesen csokoládé- és cukorgolyót, csokoládérudat halmozunk, végül tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük.


Forrás: Sweet&Crazy

Epres-joghurtos muffin



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 12 db-hoz:
2 0 0   g   e p e r
1 / 2   c i t r o m
1 5 0   g   c u k o r
1 0 0   g   v a j
2   t o j á s
1   p o h á r   ( 1 2 5   g )   e p r e s   j o g h u r t
7 0   m l   t e j
2 5 0   g   l i s z t
1 / 2   c s o m a g   ( 6   g )   s ü t ő p o r
a tetejére:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A citrom héját lereszeljük. Az epret megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Megszórjuk 1 evőkanál cukorral és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, összekeverjük, és állni hagyjuk. A vajat a maradék cukorral és a tojássárgájával kihabosítjuk. Továbbra is kézi mixert használva hozzákeverjük a joghurtot és a tejet. (Natúr vagy görög joghurttal is készíthetjük, de az epressel intenzívebb lesz a gyümölcsös íz.) Végül fakanálra váltva beleforgatjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, a citromhéjat, az epret (a kioldódott levével együtt) és a tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszát a muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe adagoljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.