⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortához:
a töltelékhez:
9 0 0 m l t e j s z í n
3 5 0 g t e j c s o k o l á d é
1 0 0 g é t c s o k o l á d é ( l e g a l á b b 6 0 % k a k a ó t a r t a l m ú )
a tésztához:
4 t o j á s
2 8 0 g a r a n y b a r n a n á d c u k o r
1 5 0 m l o l a j
1 5 0 m l t e j
3 2 5 g l i s z t
2 5 g c u k r o z a t l a n k a k a ó p o r
1 c s o m a g ( 1 2 g ) s ü t ő p o r
1 c s i p e t s ó
a díszítéshez:
o s t y a r ú d
c s o k o l á d é g o l y ó
c u k o r g o l y ó
c s o k o l á d é r ú d
l e g a l á b b 1 m s e l y e m s z a l a g
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A sütést megelőző este a tejszínt felforraljuk, a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztához a tojásfehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzádolgozzuk az olajat és a tejet is. Továbbra is kézi mixert használva belekeverjük a sóval, a sütőporral és a kakaóval összeforgatott, átszitált lisztet, végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, kissé homorúra egyengetjük, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percig a formában hagyjuk, majd késsel óvatosan körbelazítjuk, és a tortakarimát eltávolítva a tésztát rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Lapjában 3 egyforma részre vágjuk.
A lehűlt csokoládés tejszínt kézi mixerrel könnyű krémmé keverjük. Betöltjük a lapokat, a tortát kívülről is bevonjuk a krémmel. Körberakjuk ostyarudakkal, a selyemszalaggal körbekötjük. A tetejére tetszőlegesen csokoládé- és cukorgolyót, csokoládérudat halmozunk, végül tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük.
Forrás: Sweet&Crazy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése