⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1 l l a k t ó z m e n t e s t e j ( 2 , 8 % - o s )
1 c s i p e t s ó
1 0 t o j á s
1 p ú p o z o t t t e á s k a n á l 1 : 4 n é g y s z e r e s e r ő s s é g ű é d e s í t ő s z e r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A tejet vastag aljú lábasban forrni tesszük, ízesítjük a sóval. Közben a tojást és az édesítőszert kézi habverővel alaposan elkeverjük. A felforrt tej alatt takarékra vesszük a lángot, és óvatosan hozzáöntjük a tojást. Kis lángon, kevergetve addig főzzük, amíg el nem kezd túrósodni, a túró és a savó láthatóan el nem válik egymástól. Nagyobb szűrőt gézzel bélelünk, beleöntjük a túrót, elegyengetjük, és a túllógó textillel betakarjuk. 1 éjszakán át hagyjuk csepegni – nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg. Másnap lapos tányérra borítjuk, és sonka, főtt tojás, kalács mellé kínáljuk. Ízlés szerint készíthetjük édesebbre, és kerülhet bele mazsola is.