Örmény palacsinta



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 6 személyre:
a palacsintához:
1   t o j á s
1   c s i p e t   s ó
1   n a g y   c s i p e t   c u k o r
2 0 0   g   l i s z t
k b .   5 0 0   m l   v í z
3   e v ő k a n á l   o l a j
a töltelékhez:
1   k i s   ü v e g   s z i l v a l e k v á r
2   m a r é k   d i ó
a sütőtálhoz:
k e v é s   v a j
az öntethez:
4   t o j á s
2   e v ő k a n á l   p o r c u k o r
1   n a g y   p o h á r   t e j f ö l   ( 3 3 0   g )
a tálaláshoz:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A palacsinta hozzávalóiból a szokott módon csomómentes tésztát készítünk, 1/2 órát pihentetjük. Kisebb, kb. 16 cm átmérőjű palacsintákat sütünk belőle. Mindet megkenjük szilvalekvárral, meghintjük darált dióval, és feltekerjük. A tekercseket 3–3 egyforma darabra vágjuk, és kivajazott sütőtálba sorakoztatjuk. A tojást kikeverjük a porcukorral és a tejföllel, a palacsintacsigákra öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.


Részeges vaníliakrém eperrel



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4–5 személyre:
k b .   3 0 0   g   e p e r
5 0 0   m l   t e j
1   v a n í l i a r ú d
3 0   g   v a j
3   t o j á s s á r g á j a
8 0   g   c u k o r
1   c s i p e t   s ó
4 0   g   l i s z t
2   k u p i c a   r u m
4 0 0   m l   t e j s z í n
1   t e á s k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
a díszítéshez:
n é h á n y   s z e m   e p e r
c i t r o m f ű l e v é l
c s o k o l á d é f o r g á c s
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az epret megtisztítjuk, feldaraboljuk, ízlés szerint villával kissé pürésíthetjük is. A tejet kis lángon felforraljuk a vaníliarúd kikapart magjaival és a vajjal. Közben a tojássárgáját a cukorral és a sóval krémesre keverjük, a vége felé hozzádolgozzuk a lisztet is. Hőkiegyenlítéses módszerrel a forró tejhez adjuk, pár percnyi főzéssel besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük a rummal, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt a vaníliás cukorral lágy habbá verjük. A felét a vaníliás krémbe forgatjuk, a másik felét csillagcsöves habzsákba töltjük. A krémet és az epret tetszőleges nagyságú poharakba rétegezzük. A habzsákból a tetejükre nyomjuk a tejszínhabot, majd tovább díszítjük félbevágott eperrel, citromfűlevéllel és csokoládéforgáccsal. Azonnal vagy pár órás hűtést követően tálaljuk.


Kakaós túrógombóc torta



Hozzávalók 18 cm-es tortához:
a túrógombóchoz:
20 dkg túró
2 evőkanál búzadara
1 kisebb tojás
4 dkg cukor
1/2 biocitrom reszelt héja
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
a tésztához:
2 tojás
4 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
1/2 biocitrom reszelt héja
1 késhegynyi sütőpor
5 evőkanál liszt
a mázhoz:
80 ml víz
5 g zselatinpor
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
idénygyümölcs


A túrógombóc hozzávalóit kézi mixerrel alaposan elkeverjük. Nedves kézzel 9 gombócot formálunk belőle, hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojást kézi mixerrel alaposan kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a vizet, az olajat és a citromhéjat, és 1–2 percig tovább keverjük. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporos, átszitált lisztet. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a felét, kirakjuk a túrógombócokkal – nyolcat körben a tészta szélére, egyet a közepére helyezünk –, majd óvatosan ráöntjük a maradék masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük – ha a teteje túlzottan pirulna, letakarjuk alufóliával. (Tűpróba!) A süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízzel, félretesszük. A maradék vizet és a többi hozzávalót kis lángon összemelegítjük, de nem forraljuk fel. A zselatint mikrohullámú sütőben vagy takaréklángon oldódásig melegítjük, majd a kakaós elegybe keverjük. Apró lyukú szűrőn átszűrjük, és a tortára öntjük. Pár perc múlva óvatosan kirakjuk a gyümölccsel, majd 1–2 órára hűtőbe tesszük.
Végül a tortakarika eltávolítása után szeletekre vágva kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. júniusi számában.