Kakaós túrógombóc torta



Hozzávalók 18 cm-es tortához:
a túrógombóchoz:
20 dkg túró
2 evőkanál búzadara
1 kisebb tojás
4 dkg cukor
1/2 biocitrom reszelt héja
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
a tésztához:
2 tojás
4 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
1/2 biocitrom reszelt héja
1 késhegynyi sütőpor
5 evőkanál liszt
a mázhoz:
80 ml víz
5 g zselatinpor
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
idénygyümölcs


A túrógombóc hozzávalóit kézi mixerrel alaposan elkeverjük. Nedves kézzel 9 gombócot formálunk belőle, hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojást kézi mixerrel alaposan kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a vizet, az olajat és a citromhéjat, és 1–2 percig tovább keverjük. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporos, átszitált lisztet. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a felét, kirakjuk a túrógombócokkal – nyolcat körben a tészta szélére, egyet a közepére helyezünk –, majd óvatosan ráöntjük a maradék masszát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük – ha a teteje túlzottan pirulna, letakarjuk alufóliával. (Tűpróba!) A süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a zselatint elkeverjük 2 evőkanál vízzel, félretesszük. A maradék vizet és a többi hozzávalót kis lángon összemelegítjük, de nem forraljuk fel. A zselatint mikrohullámú sütőben vagy takaréklángon oldódásig melegítjük, majd a kakaós elegybe keverjük. Apró lyukú szűrőn átszűrjük, és a tortára öntjük. Pár perc múlva óvatosan kirakjuk a gyümölccsel, majd 1–2 órára hűtőbe tesszük.
Végül a tortakarika eltávolítása után szeletekre vágva kínáljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. júniusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése