SÁRGABARACKDZSEM, VANÍLIÁS SÁRGABARACKDZSEM, CITROMOS-VANÍLIÁS SÁRGABARACKÍZ



Sárgabarackdzsem (Hosszú évek óta így készítem a dzsemet. Lekvárt nem is szoktam főzni, süteményekbe is ez a finom dzsem kerül.)

Hozzávalók kb. 11 db 370 ml-es üveghez:
  • 4 kg sárgabarack (tisztán mérve)
  • 1,4 kg cukor
  • 2 csomag (2 x 80 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító

  • A gyümölcsöt alaposan megmostam, majd kettévágva magvaltam és eltávolítottam az esetleges hibás részeket (ezután mértem, így kell 4 kg-nak lennie).
  • A darabolt gyümölcsöt nagy lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot, összekevertem és állni hagytam fél óráig.
  • Ezután főzni kezdtem. Amikor felforrt, kis lángon főztem tovább, folyton keverve. Addig főztem, amíg szép sima lett a teteje, a főzéstől/forrástól már egyáltalán nem vetett habot.
  • Amikor elkészült a dzsem, elzártam alatta a lángot, kisebb adagokban rászórtam a tartósítót, elkevertem benne.
  • Végül üvegekbe szedtem, lezártam, és szobahőmérsékleten hagytam kihűlni. Ezután került a kamrapolcra.


Vaníliás sárgabarackdzsem (Babette ötlete alapján, nagyon finom! )

Hozzávalók kb. 11 db 370 ml-es üveghez:
  • 4 kg sárgabarack (tisztán mérve)
  • 1,4 kg cukor
  • 2 csomag (2 x 80 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító
  • 4 csomag (4 x 10 g) Bourbon vaníliás cukor

  • Ugyanúgy készül, mint a sima sárgabarackdzsem, azzal a különbséggel, hogy a főzési idő vége felé hozzáadtam a vaníliás cukrot is, majd ezzel főztem készre. Ezután az előzőekben leírtak szerint jártam el.


Citromos-vaníliás sárgabarackíz (Idén először lekvárt is főztem sárgabarackból. Ha egy kicsit több cukrot adunk hozzá, akkor nem is kell tartósítószert használni, akkor is eláll. Mi nem szeretjük nagyon édesen, így gyümölcskilogrammonként fél kiló cukorral főztem. Az ízesítés ötlete Annától, bár nálam az alkohol kimaradt, de így is nagyon finom lett!)

Hozzávalók kb. 10 db 370 ml-es üveghez:
  • 4 kg sárgabarack (tisztán méve)
  • 2 kg cukor
  • 4 csomag (4 x 10 g) vaníliás cukor
  • 4 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 kiskanál nátrium-benzoát

  • A gyümölcsöt alaposan megmostam, majd kettévágva magvaltam és eltávolítottam az esetleges hibás részeket (ezután mértem, így kell 4 kg-nak lennie).
  • Egy nagy lábasba raktam 1 kg darabolt gyümölcsöt, megszórtam fél kg cukorral, majd újra gyümölcs és cukor következett, szép sorban, a tetejére végül cukor került.
  • A lábast letakartam, és egy napig állni hagytam.
  • Másnap botmixerrel az egészet pürésítettem, majd főzni kezdtem.
  • Eleinte nagyon habos volt, aztán a szép lassú főzéssel elfőtte a habját és sűrűsödni is kezdett.
  • A főzési idő vége felé belekevertem a vaníliás cukrot, a citromlevet és a tartósítót is, majd készre, szép simára, fényesre főztem a lekvárt.
  • Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Két nap múlva szedtem ki és raktam a kamrapolcra.