Tiroli burgonyaleves



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 6 személyre:
b ő   1   k g   b u r g o n y a
1   n a g y o b b   v ö r ö s h a g y m a
5 0   g   l a k t ó z m e n t e s   v a j
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
s ó
1 5 0 – 2 0 0   m l   v í z
1 , 5   l   l a k t ó z m e n t e s   t e j
1   t e á s k a n á l   m o r z s o l t   k a k u k k f ű
1   t e á s k a n á l   m o r z s o l t   m a j o r á n n a
1   t e á s k a n á l   m o r z s o l t   f r a n c i a   t á r k o n y
a tálaláshoz:
p i r í t o t t   k e n y é r k o c k a
a p r í t o t t   z ö l d f ű s z e r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, az előbbit közepes, az utóbbit kisebb kockákra vágjuk. A felhevített vajon pirítani kezdjük a hagymát, pár perc elteltével hozzáadjuk a burgonyát is. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük a vízzel, és kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk (ha szükséges, a folyadékot pótoljuk). A tűzről levéve, a tej fokozatos adagolása mellett botmixerrel pürésítjük. Kis lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk, közben ízesítjük a fűszerekkel. 1–2 percig még rotyogtatjuk. Pirított kenyérkockával, zöldfűszerrel meghintve kínáljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. januári számában.

Sajtos-tejfölös sült csirkecomb



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 2–4 személyre:
4   c s i r k e c o m b
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
ő r ö l t   s z e r e c s e n d i ó
3 0 0   g   l a k t ó z m e n t e s   t r a p p i s t a   s a j t
5 0   g   l a k t ó z m e n t e s   v a j
1   k i s   p o h á r   ( 1 5 0   g )   l a k t ó z m e n t e s   t e j f ö l
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A húst megtisztítjuk, körben bedörzsöljük sóval és borssal. A bőrt óvatosan fellazítjuk, és alá töltjük a kis lyukú reszelőn lereszelt, sóval, szerecsendióval ízesített sajt 2/3 részét. Kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, és 210 fokos sütőben, fóliával letakarva 1 órán át, majd fólia nélkül további 30 percig sütjük. A maradék sajtot elkeverjük a tejföllel, és a csirkecombokra halmozzuk. Annyi időre tesszük vissza a sütőbe, amíg a hús szépen meg nem pirul. Laktózmentes sajtos burgonyapürével tálaljuk.


A receptet a Mizo támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.

Kókuszos avokádókrémleves



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 4 személyre:
4   é r e t t   a v o k á d ó
1 – 2   l i m e   k i f a c s a r t   l e v e
1 / 2   c s o k o r   p e t r e z s e l y e m z ö l d
1 / 2   c s o k o r   m e t é l ő h a g y m a
1   k i s e b b   v ö r ö s h a g y m a
4 0 0 - 5 0 0   m l   k ó k u s z v í z
4 0 0   m l   k ó k u s z t e j s z í n
s ó
ő r ö l t   C a y e n n e - b o r s
a tálaláshoz:
d u r v á r a   d a r a b o l t   d i ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A zöldfűszerekből keveset apróra vágunk, és félretesszük a tálaláshoz. A többit a hagymával együtt durvára daraboljuk. Az avokádót kettévágjuk, a magját eltávolítjuk, a húsát kikanalazzuk a héjból. Rögtön meglocsoljuk a lime-lével. Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, krémesítjük – a leves sűrűségét a hozzáadott kókuszvíz mennyiségével szabályozhatjuk. Utánízesítjük sóval és borssal. Poharakba adagolva, a tetejüket dióval és a félretett zöldfűszerekkel meghintve tálaljuk.


A receptet a Kókusz Világ támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.

Mogyorólikőrös kávé



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók személyenként:
5 0   m l   m o g y o r ó k r é m l i k ő r
1   a d a g   f r i s s e n   f ő t t   k á v é
f e h é r   é s   b a r n a   s z í n ű ,   t e a l e v é l   a l a k ú   f o r m a c u k o r
e n y h é n   é d e s í t e t t   t e j s z í n h a b
p i r í t o t t ,   a p r í t o t t   m o g y o r ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A likőrt pohárba töltjük, ráöntjük a kávét. Tejszínhabbal koronázzuk, végül megszórjuk mogyoróval. Színes formacukorral kínáljuk.


A receptet a Candyfour támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2017. márciusi számában.