Görög lencseleves



Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
olívaolaj
1 nagyobb vöröshagyma
2–3 gerezd fokhagyma
2–3 sárgarépa
3–4 rozmaringág
morzsolt oregánó
4–5 babérlevél

frissen őrölt fekete bors
8 dkg paradicsompüré
vörösborecet
a tálaláshoz:
görög joghurt


A főzést megelőző napon a lencsét váltott vízben többször átmossuk, majd 1 éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vörös- és a fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, először hosszában ketté-, majd ferdén kisujjnyi vastag darabokra szeljük. A rozmaringleveleket felaprítjuk. Nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk, a kétféle hagymát és a sárgarépát kb. 5 perc alatt üvegesre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét, felöntjük 1-1,5 l vízzel, és felforraljuk. Lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük, közben ízesítjük sóval, borssal és a zöldfűszerekkel. Amikor a lencse már jó félpuha, a leveshez adjuk a paradicsompürét is, így főzzük készre. Végül ízesítjük kevés vörösborecettel, és görög joghurttal tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. júliusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése