Duplán füstölt rakottas



Hozzávalók 4 személyre:
1 csokor kakukkfű
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
50 dkg darált sertéscomb

frissen őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
1 kg burgonya
5 dkg vaj
2 dl forró tej
10–12 dkg reszelt füstölt sajt
olaj


A kakukkfüvet megmossuk, megszárítjuk, a leveleket lecsipkedjük a szárukról. A szalonnát apró kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott vörös- és fokhagymát, és aranyszínűre pirítjuk. Beletesszük a húst, ízesítjük sóval, borssal és a kakukkfű nagy részével. Készre pároljuk, végül zsírjára sütjük.
Közben meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk a burgonyát, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Burgonyanyomón áttörjük, majd a vaj, a tej, a füstölt sajt, frissen őrölt bors és szerecsendió hozzáadásával pürét készítünk belőle.
A sütőtálat vékonyan kikenjük olajjal. Belehalmozzuk és elegyengetjük a húst, rátesszük és elsimítjuk a püré felét. A másik felét csillagcsöves habzsákba szedjük, és rózsákat, csókokat nyomunk az étel tetejére. Hideg sütőbe tesszük, alsó-felső sütésmódban 200 fokra állítjuk a hőmérsékletet, és a rakottast kb. 25 perc alatt megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tetejét a maradék kakukkfűvel meghintve tálaljuk.


A receptet a Berghoff támogatta, megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2015. decemberi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése