Puncsgolyó



Hozzávalók kb. 65 db-hoz:
a piskótához:
6 tojás
12 dkg porcukor
8 dkg liszt
4 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
továbbá:
1/2 dl víz
5 dkg cukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kupica rum
1 dl málnaszörp
5 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg dió
a forgatáshoz:
porcukor


A tojásfehérjét lágy habbá verjük, hozzászitálunk 4 dkg porcukrot, és keményre verjük a habot. A tojássárgáját krémesre keverjük 8 dkg porcukorral, majd felváltva hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral elvegyített, átszitált lisztet és a habot. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 27x38 cm-es tepsibe öntjük, és előmelegített, 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, nagy tálba morzsoljuk.
A vízből és a cukorból közepes lángon kb. 5 perc alatt szirupot főzünk. A tűzről levéve mély edénybe öntjük, hozzáadjuk és elkeverjük benne a kakaót, a rumot, a málnaszörpöt, a lekvárt, a diót, és botmixerrel pürésítjük. A masszát a tésztamorzsához öntjük, egyneművé dolgozzuk. Kb. 12 g-os golyókat formázunk belőle, mindet porcukorba forgatjuk. Jól lehűtve kínáljuk.


Megjegyzések