60 dkg salátacukkini
60 dkg burgonya
3 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyemzöld
só
frissen őrölt fekete bors
2 tojás
20 dkg liszt
a sütéshez:
olaj
a tejfölös öntethez:
3 dl tejföl
2 újhagyma
1/2 csokor petrezselyemzöld
só
olívaolaj
citromlé
az almás mártáshoz:
12,5 dkg juhtúró
3 dl tejföl
3 evőkanál reszelt torma
3 alma
A burgonyát meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. A cukkinik végeit levágjuk, és miután hosszában kettévágtuk, eltávolítjuk a magos belső részt, majd a cukkinihúst a burgonyához hasonlóra daraboljuk. Késes aprítóval a feldarabolt újhagymával, a nagyobb darabokra tépkedett petrezselyemzölddel és a fokhagymával együtt mindent pürésítünk. A masszát ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tojást és a lisztet, és egyneművé keverjük. Kevés olajon, 10-12 cm átmérőjű kis serpenyőben kerek tócsnikat sütünk belőle.
A tejfölös öntethez a tejfölhöz keverjük a megtisztított, vékony karikákra vágott újhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízesítjük kevéske sóval, olívaolajjal és citromlével.
Az almás mártáshoz áttörjük a juhtúrót, hozzákeverjük a tejfölt, a tormát és a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát.
A tócsnikat 8-8 egyforma cikkre vágjuk, a kis szeleteket elforgatva egymásra rakosgatjuk és szendvicstűvel összetűzzük. A tócsnifalatokat a kétféle mártással kínáljuk.