Hozzávalók 3 tekercshez:
a tésztához:
50 dkg liszt
1 csapott kávéskanál só
1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
15 dkg méz
2 tojás
a töltelékhez:
40 dkg sűrű szilvalekvár
10 dkg dió
40 dkg sűrű szilvalekvár
10 dkg dió
a tetejére:
1 tojás
porcukor
porcukor
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Beledaraboljuk a vajat és összemorzsoljuk. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a mézet és az enyhén felvert tojást, és szép, egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett (!) gyúródeszkán finoman átgyúrjuk, 3 egyforma részre osztjuk. Az első tésztacipóból kb. 35x20 cm-es téglalapot nyújtunk úgy, hogy hosszában a középső 1/3-a – amire a töltelék kerül – kicsit vastagabb legyen. Ide halmozzuk a szilvalekvár 1/3-át, amit megszórunk a durvára darabolt 1/3-nyi dióval. Először alulról, majd felülről hajtjuk a tésztát a töltelékre, a szélek találkozásánál lenyomkodjuk, majd hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a rudat. Ugyanígy járunk el a másik 2 tésztacipóval és a maradék töltelékkel is. A rudak tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, végül jól záródó fémdobozba tesszük. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése