Fürjtojásos kalácszsemle



Hozzávalók 10 db-hoz:
1 csomag (7 g) szárított élesztő
3 dkg cukor
1,4 dl langyos víz
40 dkg rétesliszt
1 csapott teáskanál só
12 fürjtojás
4 evőkanál olaj


Az élesztőt és a cukrot pohárba szórjuk, ráöntjük a vizet, elkeverjük, és hagyjuk felfutni. Közben az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, tálas mixer edényébe öntjük, közepét kimélyítjük. Beleütjük a tojást (vigyázva, nehogy apró tojáshéjdarabka kerüljön a tésztába). Végül hozzáadjuk az időközben felfutott élesztőt, és dagasztani kezdjük. Amikor kezd összeállni, kanalanként beleadagoljuk az olajat. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától, ekkor letakarva, meleg helyen 3/4 órán át kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd 10 egyforma részre osztjuk, és mindet zsemlévé gömbölyítjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és letakarva újabb 3/4 órán át kelesztjük. Végül  tetejüket vizes ecsettel lekenjük, majd előmelegített, 210 fokos sütőben szűk 1/2 óra alatt szép pirosra sütjük – ha túlzottan pirulna a tetejük, alufóliával letakarjuk sütés közben.
A sütőből kivéve a zsemléket újra lekentem vizes ecsettel, majd rácsra téve hagyjuk őket teljesen kihűlni.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2014. februári számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése