Citromos pite tojáshabbal



Hozzávalók 22 cm-es piteformához:
a tésztához:
11,5 dkg liszt
5 dkg jéghideg vaj
2,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
1 teáskanál vaníliakivonat
a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámiagolyó
a krémhez:
5 tojás
15 dkg cukor
1,5 dl tejszín
2 citrom
a habhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg cukor
1 teáskanál étkezési keményítő


A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpakba csomagolva 1/2 óráig a hűtőben pihentetjük. A piteformát alaposan kikenjük vajjal, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 1/2 óra  pihentetés elteltével a tésztát lisztezett deszkán kb. 25 cm-esre nyújtjuk, kibéleljük vele a kivajazott formát úgy, hogy az oldalán is legyen tészta (a kissé túllógó tésztát levágjuk). Villával megszurkáljuk, sütőpapírt és babot teszünk rá, és vakon sütjük 10 percig. Ekkor lekerült róla a bab és a sütőpapír, így sül tovább 5 percig.
Közben a krémhez a tojást a cukorral nagyon habosra, krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, kifacsart levét és a tejszínt is. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük. 150 fokon, az alsó rácson sütjük tovább a pitét kb. 30 percig – sütőfüggő, ha lágynak tűnik, tegyük fel a középső rácsra, és ott süssük tovább kb. 5 percig 170 fokon.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé beledolgozzuk a cukrot és az étkezési keményítőt is. A sütőből kivett pitére kanalazzuk a habot, szépen elegyengetjük, majd a kanál hátoldalával felhúzkodva a habot kis "sipkákat" készítünk. Így kerül újra a sütőbe, mindaddig, amíg a habnak szép színe nem lesz. A sütőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe tesszük. Másnap szeletelve tálaljuk.