Medvehagymás tekercs



Hozzávalók 96 db-hoz:
a tésztához:
5 dl tej
1 csapott evőkanál cukor
5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
80 dkg liszt
1 teáskanál só
a töltelékhez:
25 dkg vaj
1 teáskanál só
3 tojássárgája
1 csokor medvehagymalevél
a tepsihez:
kevés vaj


A medvehagymaleveleket megmossuk, a szárrészt eltávolítjuk, a leveleket megszárítjuk, teljesen szárazra töröljük, és apróra vágjuk. A feldarabolt vajat kihabosítjuk a sóval, a tojássárgájával és a medvehagymával. A tejet meglangyosítjuk, kb. 1,5 dl-ben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. Közben a maradék tejet a tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk az olajat,  a sót, rászitáljuk a lisztet. A felfutott élesztő hozzáadásával a dagasztókarral szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. Az első tésztacipót kb. 48x30 cm-esre nyújtjuk, megkenjük a töltelék 1/4-ével, és szorosan feltekerjük. 24 db 2 cm-es csigára vágjuk, minden minimuffin-tepsi kivajazott mélyedéseibe rakosgatjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütő alsó rácsára érdemes nagyobb tepsit csúsztatni, hogy a megemelkedő tekercsekből kifolyó zsiradék ne a sütőbe csepegjen és égjen oda.


Túrófánk sütőben sütve



Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
a tepsihez:
kevés olaj
a tésztához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
1 csipet só
2 dl tejföl
25 dkg túró
25 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
a tálaláshoz:
porcukor
lekvár


A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsi mélyedéseit olajjal vékonyan kikenjük. Kézi mixerrel kihabosítjuk a tojást a sóval és a cukorral, majd fakanállal hozzáforgatjuk a tejfölt, az áttört túrót és a szódabikarbónával elvegyített, átszitált lisztet. Nokedli állagú tésztát kell kapnunk, amit sima végű habzsákba töltünk, és a tepsi mélyedéseibe adagoljuk.


20-25 perc alatt készre sütjük. Miután kissé kihűltek, porcukorral meghintjük, és lekvár kíséretében tálaljuk.


Majoránnás-tejes májas



Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
2 dl tej

frissen őrölt fekete bors
morzsolt majoránna
morzsolt kakukkfű
5 gerezd fokhagyma
25 dkg vaj


A májat megtisztítjuk, 3-4 darabra vágjuk, lábasba tesszük. Ráöntjük a tejet, hozzáadunk 3 gerezd zúzott fokhagymát, és puhára főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, majoránnával, kakukkfűvel és 2 gerezd zúzott fokhagymával. Botmixerrel pürésítjük, majd az apró darabokra vágott vajat elkeverjük benne. Végül tálkákba szedjük, és teljes kihűlés után hűtőbe tesszük dermedni.



"Almás pite" pohárkrém



Hozzávalók 6 pohárhoz:
az almapüréhez:
6 alma
1 dl víz
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
3 dkg nyírfacukor
1 biocitrom reszelt héja
a krémhez:
2 dl tejszín
1 csomag (1 dkg ) habfixáló
2 evőkanál folyékony édesítő
1 vaníliarúd
40 dkg mascarpone
8 dkg dió
a morzsához:
1 teáskanál vaj
kb. 10 dkg diabetikus teasütemény
őrölt fahéj


Az almát megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és nagyobb lábasba tesszük. Ráöntjük a vizet, ízesítjük a nyírfacukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal, és teljesen puhára, szinte pépesre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Szárazon megpirítjuk a diót, majd miután kihűlt, késes aprítóval ledaráljuk úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is. Habbá verjük a tejszínt, a vége felé hozzáadjuk a habfixálót, az édesítőt és a vaníliarúd kikapart magjait. Óvatosan a mascarponébe forgatjuk, majd a krémet megfelezzük, és egyik feléhez keverjük a diót. Néhány teasüteményt félreteszünk a díszítéshez, a többit morzsásra aprítjuk, és fahéjjal ízesítve a felhevített vajon átpirítjuk. A poharakba adagoljuk a diós krémet, erre jön az almapüré, majd a fehér krém. Megszórjuk a morzsával, és a félretett süteménnyel díszítjük. Jól lehűtve tálaljuk.



Aszaltszilvás-tejfölös muffin



Hozzávalók 12 db-hoz:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
2 dl tejföl
20 dkg liszt
1 csipet só
1 dkg szódabikarbóna
12 nagyobb aszalt szilva
a díszítéshez:
porcukor


A vajat, a cukrot és a sót kézi mixerrel kihabosítjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, szép simára keverjük, majd fakanálra váltva belekeverjük a tejfölt. Rászitáljuk és beleforgatjuk a szódabikarbónával vegyített lisztet, majd a feldarabolt aszalt szilvát is. A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal béleljük, elosztjuk bennük a tésztát. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Abált szalonna



Hozzávalók:
tokaszalonna

babérlevél
egész fekete bors
őrölt pirospaprika
fokhagyma
továbbá:
kevés víz
őrölt pirospaprika


A szalonnát tenyérnyi széles darabokra vágjuk, és alaposan, erősen bedörzsöljük sóval. Nagyobb lábasba tesszük, rászórjuk a megpucolt fokhagymát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 3 napig hideg helyen pácoljuk, naponta egyszer átforgatjuk. A páclében feltesszük főni, adunk még hozzá néhány gerezd fokhagymát, babérlevelet, borsot. Amikor felforr, egészen kis lángon főzzük tovább mindaddig, amíg teljesen puha nem lesz – ezt késsel vagy villával ellenőrizzük. A levében hagyjuk langyosra hűlni, majd a levet felfogva leszűrjük, a szalonnát lemossuk a lében a fűszerektől, és 2 deszka között lepréseljük. 1 napi préselést követően vízzel pépesre kevert pirospaprikával bekenjük az oldalait és a tetejét.


Medvehagymás-sajtos spagetti




250 g spagettitésztát a szokott módon, enyhén sós vízben kifőzünk, leszűrjük úgy, hogy a főzőlevét felfogjuk.
1 nagy csokor medvehagymát megmosunk, lecsepegtetjük, eltávolítjuk a vastag szárakat, és a leveleket apróra metéljük. 1 gerezd fokhagymát megpucolunk, 150 g trappista sajtot lereszelünk.
30 g vajat 1 teáskanál olívaolajjal felhevítünk, belepréseljük a fokhagymát, és pár percig pároljuk. Felöntjük 50 ml fehérborral, és kicsit forrni hagyjuk. Beletesszük a medvehagymát, ízesítjük sóval, frissen őrölt tarka borssal, majd belekeverünk 200 ml tejfölt. Pár percnyi főzés után hozzáadjuk a sajtot, hagyjuk teljesen elolvadni, végül ízesítjük kevés cukorral, és hígítjuk kb. 100 ml tésztafőzővízzel. A mártásba forgatjuk a tésztát, és még külön is kínálunk hozzá reszelt trappista sajtot.