Karamellizált-szilvás pite



Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
a krémhez:
3 dl tej
2 dl tejszín (30%-os)
6 dkg cukor
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet őrölt fahéj
a díszítéshez:
8–10 szem szilva
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál vaj
1 csipet őrölt fahéj
1/2 dl víz
1 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor


A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzászitáljuk a porcukrot, kis darabokban hozzáadjuk a vajat, és a dagasztóspirállal morzsalékosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját is, kézzel a tálban nagyjából összeállítjuk, majd deszkára tesszük, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítjuk össze. Lisztezett deszkán a piteforma méretének megfelelő kerek lappá nyújtjuk, kibéleljük vele a formát. A szélénél a túllógó, felesleges tésztát levágjuk, 20 percre hűtőbe tesszük. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a pudingport a cukorral lábasban csomómentesre keverjük kevés hideg tejjel, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet és a tejszínt is. A szokott módon pudingot főzünk belőle, amit a végén ízesítünk a fahéjjal és a citromhéjjal. A meleg pudingot a kihűlt tésztára öntjük, egyenletesen elkenjük, és hagyjuk kihűlni. A szilvát megmossuk, kettévágva kimagvaljuk, majd egyforma szeletekre vágjuk. A barna cukrot a vajjal és a fahéjjal serpenyőben felmelegítjük, rátesszük a szilvát, rövid ideig pároljuk, végül hozzáadjuk a vizet is. Amikor kézmelegre hűlt, a gyümölcsöt szép sorban a megdermedt krémre rendezzük, közé pedig a tejszínből felvert, vaníliás cukorral ízesített habot nyomunk.