Narancsos-fahéjas gömbfánk



Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
a tésztához:
4,5 dl tej
11 dkg cukor
5 dkg friss élesztő
3 tojássárgája
80 dkg liszt
1 csipet só
5 dkg vaj
2 evőkanál narancskivonat
1 bionarancs reszelt héja
a sütéshez:
olaj
a tálaláshoz:
fahéjas porcukor
lekvár
csokoládéöntet

A tejet langyosra melegítjük, kb. 1 dl-t kisebb tálkába öntünk. Feloldunk benne 2 kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk az élesztőt. A maradék langyos tejet tálas mixer edényébe öntjük, hozzáadjuk a megmaradt cukrot. A tojássárgájával, a liszttel, a sóval és a felfutott élesztővel dagasztani kezdjük, közben beletesszük a narancskivonatot, a narancshéjat és a megolvasztott vajat. Egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és lisztezett kézzel nagyobb diónyi tésztagolyókat gömbölyítünk belőle. Letakarva kb. 1/2 óráig pihentetjük. Nagyobb lábasban olajat hevítünk, és kisebb adagokban, kis lángon megsütjük a fánkok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, és fahéjas porcukorral meghintve, ízlés szerinti lekvárral és/vagy csokoládéöntettel tálaljuk.

Könnyű túrós pogácsa



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 100 db-hoz:
a tésztához:
5 0 0   g   l i s z t
1   c s o m a g   ( 1 2   g )   s ü t ő p o r
1   e v ő k a n á l   s ó
2 5 0   g   v a j
5 0 0   g   t ú r ó
1   t o j á s
2 0 0   g   t e j f ö l
a tetejére:
1   t o j á s
m a g k e v e r é k   ( s z e z á m m a g ,   d a r á l t   m a n d u l a ,   l e n m a g p e h e l y )
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Az átszitált lisztet összeforgatjuk a sütőporral és a sóval, majd késes aprítóval összemorzsoljuk a vajjal. Lisztezett felületen alaposan összegyúrjuk az áttört túróval, a tejföllel és a tojással. Kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat újragyúrjuk, -nyújtjuk és -szaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk magkeverékkel. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Almás zellerkrémleves



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1   n a g y o b b   z e l l e r g u m ó
2   k ö z e p e s   b u r g o n y a
1   n a g y o b b   a l m a
1   k ö z e p e s   v ö r ö s h a g y m a
2 – 3   e v ő k a n á l   o l a j
1 , 3   l   h ú s l e v e s
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
a tálaláshoz:
p i r í t o t t   s z e l e t e l t   m a n d u l a
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A zellert és a burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, és a gyümölcshúst szeletekre vágjuk. A vöröshagymát tisztítás után apróra kockázzuk, kicsit megpirítjuk a felhevített olajon, majd hozzáadjuk a zellert. Kb. 10 percnyi párolás után beletesszük a burgonyát és az almát. Felöntjük a húslevessel, ízesítjük sóval és frissen őrölt fekete borssal. Amikor a zeller és a burgonya is puhára főtt (az alma ekkor már pépes), levesszük a tűzről, majd néhány perc elteltével botmixerrel pürésítjük. (Ha esetleg sűrűnek találjuk, húslevessel hígíthatjuk.) Visszatesszük a tűzre, és újraforraljuk. Tányérokba merve, pirított szeletelt mandulával megszórva tálaljuk.


Morgós csúcs



Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg darált háztartási keksz
20 dkg darált dió
30 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
8 dkg vaj
kb. 1/2 dl tej
a forgatáshoz:
cukor
a töltelékhez:
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
5 dkg porcukor
15 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj
kevés rum
magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt is lehet)


A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóporral, a puha vajjal és a tejjel összedolgozzuk. Nedves kézzel 25 kis gombócot formálunk belőle, mindet cukorba hempergetjük. A felengedett gesztenyemasszát összedolgozzuk a porcukorral, a keksszel, a puha vajjal és kevés rummal. A kekszes diógombócokat egyenként, felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy kosárkaformát kibélelünk tésztával. A közepébe 1 lecsepegtetett, magozott meggyszemet teszünk. Végül a gesztenyés töltelékkel teljesen betöltjük az üreget. Ezután – mivel cukorba mártottuk – könnyedén kiütjük a formából.


Citromos keksz



Hozzávalók:
50 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
25 dkg porcukor
1 csipet só
25 dkg vaj
1 biocitrom reszelt héja és kifacsart leve
1 tojás
1 tojássárgája


A sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, hozzászitáljuk a porcukrot is, ízesítjük a sóval. Beledaraboljuk a szoba-hőmérsékletű vajat, majd morzsás állagúra dolgozzuk a porcukros liszttel. Végül hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a citromhéjat és -levet, és egynemű tésztává dolgozzuk össze. 2 kisebb cipóvá formázzuk, és külön dolgozunk velük tovább. Az egyiket 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd kekszformázóval mintázzuk, és derelyevágó segítségével kiszabjuk a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük.