Morgós csúcs



Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg darált háztartási keksz
20 dkg darált dió
30 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
8 dkg vaj
kb. 1/2 dl tej
a forgatáshoz:
cukor
a töltelékhez:
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
5 dkg porcukor
15 dkg darált háztartási keksz
10 dkg vaj
kevés rum
magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt is lehet)


A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóporral, a puha vajjal és a tejjel összedolgozzuk. Nedves kézzel 25 kis gombócot formálunk belőle, mindet cukorba hempergetjük. A felengedett gesztenyemasszát összedolgozzuk a porcukorral, a keksszel, a puha vajjal és kevés rummal. A kekszes diógombócokat egyenként, felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy kosárkaformát kibélelünk tésztával. A közepébe 1 lecsepegtetett, magozott meggyszemet teszünk. Végül a gesztenyés töltelékkel teljesen betöltjük az üreget. Ezután – mivel cukorba mártottuk – könnyedén kiütjük a formából.