Tejszínes-narancsos máktorta 🍴


Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortához:
a laphoz:
🍴   15 dkg darált mák
🍴   2 evőkanál liszt
🍴   1/2 csomag (6 g) sütőpor
🍴   5 tojásfehérje
🍴   10 dkg porcukor
a narancsos krémhez:
🍴   5 tojássárgája
🍴   10 dkg aranybarna nádcukor
🍴   1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
🍴   3 dl tej
🍴   10 dkg vaj
🍴   3 evőkanál narancsszörp
továbbá:
🍴   kb. 15 babapiskóta
🍴   kb. 1 dl 100%-os narancslé
a mascarponés krémhez:
🍴   5 dl tejszín (33%-os)
🍴   1 csomag (2 dkg) zselatin fix
🍴   1 evőkanál cukor
🍴   25 dkg mascarpone
a díszítéshez:
🍴   szemes mák
🍴   kandírozott narancshéj
🍴   kandírozott citromhéj


A mákot elvegyítjük az átszitált liszttel és sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a mákos elegyet, és az alján sütőpapírra bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Pár percig a formában pihentetjük, majd lepattintjuk róla a karimát, és a lapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tojássárgáját krémesre keverjük a cukorral és a pudingporral, hozzáadjuk a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve besűrítjük. A vajat kihabosítjuk, hozzádolgozzuk a szörpöt és a kihűlt pudingot.
A mákos tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a lapot az időközben elmosogatott tortaformába helyezzük. Ráhalmozzuk a narancsos krémet, majd körkörösen kirakjuk a narancslébe áztatott babapiskótával. Folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a cukrot és a zselatint, mjad óvatosan a mascarponébe forgatjuk.
A tortáról eltávolítjuk a karimát, a krémmel vékonyan bevonjuk a süteményt. A maradékot habzsákba töltjük, és csókokat nyomunk a desszert tetejére.
Mákkal és kandírozott citrushéjjal hintjük meg, szeletekre vágva kínáljuk.


Hozzávalókat az Aszaltgyümölcsök & Olajosmagvak ABC webshopjában tudtok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin 2017. februári számában is.

Megjegyzések