csütörtök, december 24, 2015

Gyümölcsös túrópuding - BOLDOG KARÁCSONYT!!!

Csillagfényben aranyág,
aranyágon alma.
Őrzi három Télapó,
úgysem alszom el ma!
Egész éjjel csodálom
ezt a szép fenyőfát,
csillagfényes, csillagszórós,
csilingelő ágát.
Karácsony, karácsony,
kisült a kalácsom.
Kóstoljátok, egyétek,
a mákosat is vegyétek.
Madár János: Karácsony

Minden kedves bloggertársamnak és látogatómnak kívánok áldott, békés karácsony ünnepet! :)


Hozzávalók 9 db 2 dl-es pudingformához:
a gyümölcsös réteghez:
  • 1 csomag (10 dkg) gyümölcskocsonyapor
  • 3 dl víz
  • 15 dkg bogyósgyümölcs (tisztítva mérve)

a túrós réteghez:
  • 3,5 dl habtejszín
  • 1 csomag (10 g) habfixáló
  • 8 dkg vaj
  • 12 dkg nyírfaporcukor
  • 2 tojássárgája
  • 50 dkg túró
  • 1 citrom
  • 1 csomag (20 g) porzselatin
  • 1 dl víz

a díszítéshez:
  • kevés kókuszreszelék
  • néhány szem gyümölcs



  • A vízből és a gyümölcskocsonyaporból a csomagolásán lévő utasítás szerint zselét készítettem, melegítés közben hozzáadtam a megtisztított gyümölcsöt is.
  • Miután elkészült, néhányszor átkevertem, és elosztottam a vízzel kiöblített pudingformákban – szobahőmérsékleten hűlni és dermedni hagytam.
  • A Russell Hobbs Illumina konyhai robotgép krémfelverő betétjét használva kemény habbá vertem a tejszínt, a habfixálót is beledolgozva.
  • A kész habot tálba szedtem, a betétet a keverőlapátra cseréltem (a tartályt nem kell közben elmosogatni), és először 2-es, majd 3-as fokozaton krémesre dolgoztam a feldarabolt vajat, a porcukrot és a tojássárgáját.
  • Beletettem a morzsolt túrót és a citrom lereszelt héját is, készre kevertettem, tálba öntöttem.
  • A zselatint a csomagolásán található utasítás szerint feloldottam a vízben, folytonos keverés mellett a túrós krémhez adtam, majd a masszába forgattam a tejszínhabot is.
  • A formákban megdermedt gyümölcskocsonya tetejére kanalaztam, elsimítottam, és néhány órára hűtőszekrénybe tettem.
  • Tálalás előtt a pudingokat kifordítottam a formákból (ha szükséges, előtte késsel óvatosan meg is lazíthatjuk a széleknél), a tetejüket pedig kókuszreszelékkel és friss gyümölccsel díszítettem.



A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.

2 megjegyzés: