hétfő, július 28, 2014

Vegyes erdeigyümölcs-dzsem

Legutóbb a vörösborban sült meggyről áradoztam, most ugyanezt teszem a vegyes erdeigyümölcs-dzsem okán. Isteni finom, és nem tartalmaz tartósítószert. Igaz, hogy így talán egy gondolatnyival hígabb, mintha kocsonyásítóval készítettem volna, de az állaga így is abszolút dzsemnek megfelelő. És mivel nincs benne tartósító, dunsztolni kell, de megéri ezt a kis plusz munkát. :) A fogyasztásához pedig egy ötlet: falatnyi mini zsemlékre kiskanálnyi mascarpone, erre pedig kiskanálnyi dzsem - nagyon-nagyon finom, szinte abbahagyhatatlan. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 5 db 320 ml-es üveghez:

  • 50 dkg málna
  • 50 dkg kék áfonya
  • 50 dkg szeder
  • 75 dkg cukor
  • 1,8 dl frissen facsart citromlé




  • A gyümölcsöket külön-külön megmostam, a málnát csak nagyon finoman/óvatosan, szűrőbe téve.
  • Nagy lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot és a citromlevet (kb. 5-6 közepes méretű citromból nyerjük ki a szükséges mennyiséget).
  • Folyamatosan kevergetve közepes lángon felforraltam, majd kis lángon kb. fél órán át főztem, ezalatt kissé be is sűrűsödött.
  • Végül a csírátlanított üvegekbe szedtem, és egy másik, újságpapírral bélelt lábasba rakosgattam.
  • Annyi vízzel öntöttem fel, amennyi majdnem teljesen ellepte az üvegeket.
  • A vizet felforraltam, majd gyöngyöző forralással kb. negyedórán át dunsztoltam a dzsemet.
  • Amikor készen volt, elzártam alatta a lángot, és a dunsztoló vízben hagytam kihűlni.
  • Miután kihűlt, kiszedegettem a vízből, megtöröltem, és sötét, hűvös helyre tettem.
  • Ezzel a módszerrel tartósítva elvileg egy évig eláll, de nálunk garantáltan nem fog ennyi ideig kitartani. :)


vasárnap, július 27, 2014

Vaníliakivonat, vaníliás cukor házilag

Biztosan sokan szoktatok házilag készíteni vaníliakivonatot és vaníliás cukrot, nemigen fogok újat mondani és mutatni. Mégis felteszem a blogra egyrészt a gyerekeimnek, másrészt azoknak, akik esetleg mégsem ismernék ezt a praktikát. A világhálón szétnézve sokan sokféleképpen készítik a kivonatot és a cukrot is: az alkoholban áztatott vaníliarudak száma is nagyon változó, egytől tízig mindenféle variáció létezik, egyesek hetekig, mások hónapokig érlelik a kivonatot. Ugyanez a helyzet a cukorral is, van, aki kevesebb, van, aki több hüvelyt használ, készülhet por-, illetve kristálycukorral is. Sokan a vaníliamagvak kinyerése után megmaradó hüvelyeket használják fel, ez is jó megoldás. Nálam a következőképpen készül, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a vaníliakivonathoz:

  • 2 vaníliarúd (Bourbon)
  • 2 dl jó minőségű vodka

a vaníliás cukorhoz:

  • 2 vaníliarúd (Bourbon)
  • kb. 30 dkg finom szemcséjű kristálycukor




  • A vaníliakivonathoz felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat, majd a rudakat keresztben is kettévágtam.
  • A magokat és a rudakat a vodkához adtam, és sötét, hűvös helyen érni hagytam, közben néhányszor fel is ráztam az üveg tartalmát.
  • Néhány hét elteltével szép, mély borostyánszínű kivonatot kapunk.
  • Ahogy fogy, folyamatosan utántölthető vaníliával és alkohollal.
  • A vaníliás cukorhoz szintén felhasítottam a vaníliarudakat, kikapartam a magokat és elkevertem a cukorral.
  • A vaníliahüvelyeket keresztben is kettévágtam, befőttesüvegbe rakosgattam, és ráöntöttem a cukrot.
  • Szintén néhány heti érés sötét, hűvös helyen, és már kész is a finom, házi vaníliás cukor.


péntek, július 25, 2014

Kecskesajtos tökfőzelék rántott csirkemellel

Könnyed, liszt- és cukormentes főzelék finom rántott csirkemellcsíkokkal, összességében a diétásabb kategóriába tartozó főétel. A főzeléket kevéske nyírfacukorral ízesítettem, liszt pedig egyáltalán nem került bele, a kecskesajt kellően sűrítette és nem mellesleg finom ízt is adott neki. Kecskesajt helyett készülhet fetával is, nem fogja elrontani. :) A csirkemellcsíkok panírozásához durumlisztet és kukoricapelyhet használtam, és bár nálam olajban sült, természetesen süthetjük sütőben is. A recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a főzelékhez:

  • 1,2-1,5 kg zsenge főzőtök
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 kis csokor kapor
  • 20 dkg kecskesajt
  • 3 dl tejföl

a feltéthez:

  • 50-60 dkg csirkemellfilé
  • 5 dkg durumliszt
  • 2 tojás
  • 10-12 dkg kukoricapehely
  • olaj




  • A tököt megtisztítottam, végeit levágtam, meghámoztam, hosszában negyedeltem.
  • A belső, magos rész eltávolítása után nagy lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam.
  • Felhevítettem az olívaolajat, hozzáadtam a tököt (nem kell kicsavarni).
  • Néhány percnyi párolás után ízesítettem fehérborecettel, cukorral, felaprított kaporral, majd tovább pároltam.
  • Végül rámorzsoltam a sajtot, hozzáadtam a tejfölt, alaposan elkevertem, hagytam még kicsit főni, közben szükség szerint ízesítettem még sóval, ecettel, cukorral.
  • A csirkemellet - nagyságtól függően - 4-5 hosszú csíkra vágtam, sóztam.
  • A tojásokat enyhén felvertem, a kukoricapelyhet késes aprítóval nem túl apróra daraboltam (maradhatnak benne nagyobb darabok).
  • Az előkészített húscsíkokat megforgattam durumlisztben, a tojásban, végül a kukoricapehelyben.
  • Bő, forró olajban ropogósra sütöttem.
  • A sajtos tökfőzeléket a rántott csirkemellcsíkokkal tálaltam.


hétfő, július 21, 2014

Áfonyás-juharszirupos palacsinta

Palacsintázunk? :) A bejegyzés írása közben jöttem rá, hogy ma három éve kezdtem a blogot írni, úgyhogy - torta híján - szeretettel látlak benneteket egy kis áfonyás-juharszirupos palacsintára. :) A tavalyi nagy buli után idén csak így, nagyon szolidan emlékezem meg az évfordulóról. Mostanában kevés idő jut a blogra, de ahogy látom, sokan vagyunk ezzel így. :) Köszönöm, hogy látogattok, olvastok, hogy "beszélgetünk" és hogy tanulhatunk egymástól. :) Jövőre, veletek, ugyanitt! :) A palacsinta receptje megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a palacsintához:

  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál juharszirup
  • 5 dkg vaj
  • 1,2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 6 g sütőpor
  • 15 dkg áfonya

a sütéshez:

  • kevés olaj

a tálaláshoz:

  • 3-4 dkg vaj
  • juharszirup




  • A tojásokat kettéválasztottam, a sárgájukat ízesítettem sóval, elkevertem a juharsziruppal és a felolvasztott, de már nem meleg vajjal.
  • A tejet és a sütőporral elvegyített lisztet felváltva, kisebb adagokban a tojásos masszához kevertem, végül beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is. (Sűrű nokedlitészta állagúnak kell lennie.)
  • Kis teflonserpenyőben kevés olajat hevítettem, és a szokottnál vastagabb, kb. 11 cm átmérőjű palacsintákat sütöttem a masszából úgy, hogy miután a tésztát a serpenyőbe szedtem, megszórtam áfonyaszemekkel, majd megfordítva a másik oldalát is megsütöttem.
  • A palacsintákat egymásra rétegeztem (nekem ebből a mennyiségből 8 palacsintát sikerült sütnöm), közéjük és a torony tetejére is kis darabka vajat tettem.
  • A juharszirupot külön kínáltam hozzá, de a desszert tetejét is meglocsolhatjuk vele.


péntek, július 18, 2014

Füstölt húsos párnák + díj

Friss leveles tésztával készült sör- vagy borkorcsolya, de egy csésze tejjel vagy teával a gyerekeknek is tökéletes uzsonnafalat. Bármilyen maradék főtt, füstölt húst felhasználhatunk hozzá, sőt, maradék sült hússal vagy pörkölttel is el tudom képzelni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 45-50 darabhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg főtt, füstölt tarja
  • kevés vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 csomag (2 × 270 g) friss leveles tészta
  • 2 tojás
  • mák




  • A töltelékhez megtisztítottam a hagymát, és a tarjával együtt késes aprítóval felaprítottam.
  • Serpenyőben kevés vajat hevítettem, átpirítottam rajta a hagymás tarját.
  • Hűlni hagytam, majd elkevertem benne a tejfölt.
  • A tésztalapokat kiterítettem, derelyevágóval mindkettőt 4 × 4 cm-es négyzetekre szabtam.
  • Az egyik tojást kettéválasztottam, a fehérjét enyhén felvertem, és megkentem vele az egyik tésztalap négyzeteinek szélét.
  • Ezekre a négyzetekre halmoztam a tölteléket kis kupacokban.
  • A másik tésztalap négyzeteivel befedtem, kézzel a széleket finoman összenyomtam.
  • A töltött párnákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • A maradék tojássárgáját és az egész tojást kissé felvertem, megkentem vele a falatok tetejét, majd megszórtam mákkal.
  • Előmelegített, 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.



Díjat kaptam Annától, a Kakukkfű blog írójától. Anna, köszönöm, hogy rám is gondoltál. Kicsit késve reagálok, de mostanában nem sok időm jut a blogra és a bloggal kapcsolatos dolgokra, épp ezért nem is igazán tudtam nyomon követni, hogy ki kapta már meg a díjat és ki nem. Ha nem bánjátok, akkor szeretettel ajánlom minden kedves olvasómnak, ha van kedvetek, vigyétek tovább. Anna nagyon jó kérdéseket tett fel, ezekre azért válaszolok, és a díj továbbadásához én is ezeket a kérdéseket teszem fel. :)


A kérdések és a válaszok:
1. Mi a kedvenc recepted a blogodról, és miért?
Több is van, nem tudnék egyet kiemelni. Egyszerűen azért kedvencek, mert nagyon-nagyon ízlenek, nagyon szeretjük. A levesek közül az ázsiai leves, a főételek közül a kolbászos serpenyős hús, az angol húsos pite és a cukkini cicege, a desszertek közül pedig a kakaós-fahéjas krémes az abszolút kedvenc.
2. Kitől tanultad a legtöbbet a sütés-főzésről?
Mint oly sokan, én is édesanyámtól és nagymamámtól tanultam a legtöbbet. És minél idősebb vagyok, annál inkább mondhatom már, hogy sokat tanultam/tanulok a saját tapasztalataimból is. :)
3. Mi volt a legnagyobb konyhai baklövésed?
Emlékeim szerint nagyon nagy baklövésem nem volt, legalábbis nem emlékszem ilyesmire, persze kisebb balesetek, ügyetlenkedések előfordultak. A sikertelenséget többször okozta az, hogy bedőltem a különböző gasztro- vagy egyéb magazinokban megjelenő gyönyörű fotóknak és a hozzájuk tartozó recepteknek, aztán kiderült, hogy valójában a recept köszönő viszonyban nincs a fotón látható étellel, süteménnyel. Ezért is szeretem a gasztroblogok világát, vannak kedvenc bloggereim (nem is kevesen), akiknek a receptjeiben vakon megbízok, tudom, hogy nyugodtan készíthetek tőlük bármit, garantáltan sikerülni fog. :)
4. Mire vagy a legbüszkébb, ami a blognak köszönhető?
Egyértelműen a Kifőztükre. :) A februári szám vendégbloggere voltam, aztán állandó tagja lettem a csapatnak, amire tényleg nagyon büszke vagyok. :)))

csütörtök, július 17, 2014

Vörösborban sült meggy

Végre nálam is elkészült a vörösborban sült balzsamecetes meggy. A recept végigsöpört már a blogokon, nagyon sok helyen találkoztam vele. Az alapötlet Mammától, a Dalla cucina, per te blog írójától származik, én pedig először Zsuzsánál találkoztam vele. Annak ellenére, hogy nagyon tetszett a recept és ígéretesnek tűnt, csak idén láttam neki az elkészítésének. Kár volt ennyit várni vele, a meggy vörösborban sütve, balzsamecetes ízesítéssel valami isteni finom. Az első adag után sorra sült a többi is a sütőmben, az utolsó szem meggyekből is ilyen finomság készült. Ha esetleg még nem ismeritek, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni és nem fogtok csalódni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2-3 kis üveghez:

  • 1,5 kg meggy (tisztán mérve)
  • 3 dl testes vörösbor
  • 5-7 evőkanál barna nádcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 3-5 evőkanál balzsamecet (nálam epres modenai balzsamecetes öntet)



A sütőből kivéve... kár, hogy nem érzitek az illatát, mennyei :)


  • A meggyet megmostam, kimagvaltam, lemértem.
  • Egy nagy tepsibe terítettem a meggyszemeket úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást. (A legnagyobb tepsimben kb. 1,5-2 kg meggy fér így el.)
  • A vaníliarudat felhasítottam, magjait kikapartam és elkevertem a vörösborban.
  • A bort a meggyre öntöttem, a vaníliarúd hüvelyét is a tepsibe helyeztem (beigazítva a meggy alá, a borba).
  • A barna nádcukrot a meggyszemekre szórtam, és a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem.
  • Sütni kezdtem: fontos, hogy ne párolódjon, hanem süljön a meggy.
  • Egy óra elteltével kanállal finoman átkevertem, átforgattam a meggyszemeket, ekkor már szépen kezdtek ráncosodni, töppedni.
  • Újabb egy óra elteltével a gyümölcsre csorgattam a balzsamecetes öntetet és néhány percig még együtt sütöttem. (Jó minőségű, sűrű balzsamecetből kb. 3 evőkanálnyi is elég.)
  • Végül a sütőből kivéve, azon forrón üvegekbe szedtem, a nagyon finom, kissé besűrűsödött vörösboros öntetet is rákanalaztam.
  • Lezárva szobahőmérsékleten hagytam kihűlni.
  • Jó tanács! Rummal tartósítva is készülhet - mint pl. Zsuzsánál -, ehhez az üvegekbe szedett meggyet annyi rummal öntjük fel, amennyi ellepi. Lezárjuk, az üveget pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.


kedd, július 15, 2014

Ribizlis-zabpelyhes pohárkrém

Szeretjük az egyszerű, sütés nélkül készülő édességeket, ilyen ez a finom pohárkrém is. Picit talán időigényesebbnek számít, mivel a morzsás réteghez a zabpelyhet a sütőben is sütni kell kicsit. De érdemes elkészíteni, mert nagyon finom, és a cukorba forgatott apró gyümölcsszemekkel mutatós is. Még szebb és finomabb lehet, ha a tetejét megcsorgatjuk kevéske mézzel. :) A recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 12 dkg zabpehely
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 kis pohár (180 g) natúr joghurt
  • 1-2 evőkanál méz
  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg ribizli
  • finom szemcséjű kristálycukor




  • A vajat serpenyőben felhevítettem, hozzáadtam a cukrot, a zabpelyhet, és pár percig pirítottam.
  • Tepsibe öntöttem, majd 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem.
  • Félidőben fakanállal átkevertem, a sütőből kivéve hagytam kihűlni.
  • A krémhez kézi habverővel elkevertem a mascarponét a joghurttal, közben ízesítettem a mézzel.
  • A tejszínből kemény habot vertem, és fakanállal óvatosan a joghurtos krémbe forgattam.
  • A krémet a poharak aljába halmoztam, a tetejükön elosztottam a zabpehelymorzsát.
  • A ribizlit megmostam, papírtörlővel kicsit leitattam a nedvességet a fürtökről.
  • Leszemeztem, finom szemcséjű kristálycukorba forgattam, és a zabpehelymorzsára halmoztam.
  • Jól lehűtve kínáltam.


vasárnap, július 13, 2014

Kolbászos falatkák

A futball világbajnokság döntőjére még elkészülhet, vagy ha nem, akkor bármilyen más alkalomra. :) Egyszerű, túrós tésztájú pogácsa, tetején finom füstölt kolbásszal és sajttal. Hiába a nagy darabszám, rekord gyorsasággal fogy, és nemcsak a fiúk körében népszerű. :) Leginkább sör- vagy borkorcsolyaként tudom ajánlani, kell a pogácsákhoz egy kis itóka és kell az itókákhoz egy kis pogácsa. :) A recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 100 darabhoz:
a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 dl tejföl

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg trappista sajt




  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elkevertem benne a sót.
  • Beledaraboltam és elmorzsoltam benne a vajat, hozzáadtam a túrót és a tejfölt, majd egynemű tésztává gyúrtam.
  • Lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtottam, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam.
  • A pogácsák tetejét megkentem az enyhén felvert tojással, mindegyikre tettem egy karika füstölt kolbászt, és megszórtam reszelt sajttal.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.


szombat, július 12, 2014

Meggyes borkoktél

A késői meggyfajták még most érnek, lehet még készíteni egy kis hűsítő meggyes borkoktélt. A gyümölcsökön kívül finom rozé és egy kis tonik szükségeltetik hozzá, na meg persze néhány jégkocka. A recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók poharanként:
  • 1 szelet narancs
  • 10 szem meggy
  • 1 jégkocka
  • 70 ml rozé
  • tonik


  • A narancsszeleteket 2-3 cikkre vágtam, és a kimagozott meggyel poharakba rétegeztem.
  • Rátettem a jégkockákat, ráöntöttem a rozét és tálaltam.
  • A jól lehűtött tonikot külön kínáltam mellé: óvatosan kell hozzáönteni, mert nagyon habzik.
  • A koktélt szívószállal fogyasszuk, és tálaláskor - a narancs és meggy okán - kanalat is tegyünk az asztalra.
  • Kánikulában ajánlott a magas falú poharakat is előhűteni a fagyasztóban, így igazi hűsítő italt szervírozhatunk.

kedd, július 08, 2014

Meggyes-mandulás pite

Amíg még van meggy, hozok gyorsan egy nagyon egyszerű meggyes-mandulás sütit. Kavart tészta, érdekessége a viszonylag sok tejföl és a mandulaaroma a tésztában. Tetején a meggyel és a pirult mandulával finom, sok sikert hozzá! A receptet megtaláljátok az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin júliusi számában is.


Hozzávalók egy kb. 22 x 30 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • néhány csepp színtelen mandulaaroma

a tetejére:

  • 35-40 dkg meggy
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • porcukor




  • A meggyet megmostam, kimagvaltam.
  • A tésztához nagyon habosra, krémesre kevertem a tojásokat a cukorral, hozzáadtam a mandulaaromát is.
  • Fakanállal beleforgattam a tejfölt és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, tetejére szórtam az előkészített meggyet és a mandulalapokat.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben közel 1 órán keresztül sütöttem. (Tűpróba!)
  • A sütőből kivéve rácson hűlni hagytam, majd kockákra szeletelve, tetejét kevéske porcukorral meghintve kínáltam.


szombat, július 05, 2014

Tatár juhtúró

Aki szereti a körözöttet, ezt a kencét is szeretni fogja. Juhtúró, finoman fűszerezve, vajjal és tejszínnel kikeverve. És sok finom zöldséggel tálalva, amikből mindenki kedve szerint keverhet a tatár juhtúróba. (Én személy szerint mindenből tettem bele keveset, így is nagyon finom volt.) Friss vagy pirítós kenyérrel, magvas péksüteménnyel kínáljuk. A recept megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin júniusi számában is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 20 dkg juhtúró
  • 5 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • kb. 1 dl tejszín
  • 4 koktélparadicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 kis vöröshagyma
  • 3-4 piros retek
  • 2-3 csemegeuborka




  • A juhtúrót tálba tettem, hozzádaraboltam a vajat, és gépi mixerrel keverni kezdtem.
  • Annyi tejszínnel lazítottam, hogy krémes állagú legyen, közben ízesítettem kevéske őrölt fehérborssal.
  • A zöldségféléket megtisztítottam, apróra daraboltam.
  • A tatár juhtúrót a felaprított zöldségfélékkel és magvas péksüteménnyel tálaltam.