Kecskesajtos tökfőzelék rántott csirkemellel

Könnyed, liszt- és cukormentes főzelék finom rántott csirkemellcsíkokkal, összességében a diétásabb kategóriába tartozó főétel. A főzeléket kevéske nyírfacukorral ízesítettem, liszt pedig egyáltalán nem került bele, a kecskesajt kellően sűrítette és nem mellesleg finom ízt is adott neki. Kecskesajt helyett készülhet fetával is, nem fogja elrontani. :) A csirkemellcsíkok panírozásához durumlisztet és kukoricapelyhet használtam, és bár nálam olajban sült, természetesen süthetjük sütőben is. A recept megjelent a Kifőztük Magazin júliusi számában, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a főzelékhez:

  • 1,2-1,5 kg zsenge főzőtök
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 kis csokor kapor
  • 20 dkg kecskesajt
  • 3 dl tejföl

a feltéthez:

  • 50-60 dkg csirkemellfilé
  • 5 dkg durumliszt
  • 2 tojás
  • 10-12 dkg kukoricapehely
  • olaj




  • A tököt megtisztítottam, végeit levágtam, meghámoztam, hosszában negyedeltem.
  • A belső, magos rész eltávolítása után nagy lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam.
  • Felhevítettem az olívaolajat, hozzáadtam a tököt (nem kell kicsavarni).
  • Néhány percnyi párolás után ízesítettem fehérborecettel, cukorral, felaprított kaporral, majd tovább pároltam.
  • Végül rámorzsoltam a sajtot, hozzáadtam a tejfölt, alaposan elkevertem, hagytam még kicsit főni, közben szükség szerint ízesítettem még sóval, ecettel, cukorral.
  • A csirkemellet - nagyságtól függően - 4-5 hosszú csíkra vágtam, sóztam.
  • A tojásokat enyhén felvertem, a kukoricapelyhet késes aprítóval nem túl apróra daraboltam (maradhatnak benne nagyobb darabok).
  • Az előkészített húscsíkokat megforgattam durumlisztben, a tojásban, végül a kukoricapehelyben.
  • Bő, forró olajban ropogósra sütöttem.
  • A sajtos tökfőzeléket a rántott csirkemellcsíkokkal tálaltam.


Megjegyzések