2012. május 28., hétfő

FÓLIÁBAN PÁROLT, FENYŐMAGOS, MAZSOLÁS CSIRKERAGU



Hozzávalók:
  • 80 dkg csirkemellfilé (lehet pulyka is)
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg fenyőmag
  • zsálya, őrölt fehér bors, só

  • A megtisztított húst nagyobb kockákra vágtam.
  • Hozzáadtam a mazsolát, a fenyőmagot, a mézet, a ketchupot, felöntöttem a borral.
  • Ízesítettem zsályával, fehér borssal és sóval, majd letakarva 1 éjszakán át a hűtőben pácolódott.
  • Másnap az előkészített csirkeragut adagonként vastag alufóliába csomagoltam, majd faszénparázs fölött készre sütöttem.
  • Sajtos-kakukkfüves burgonyapürével körítettem, de friss salátával is nagyon finom.

SAJTOS-KAKUKKFÜVES BURGONYAPÜRÉ



Hozzávalók:
  • 1,2-1,5 kg burgonya
  • 4 dl tejszín
  • 20 dkg trappista sajt
  • kakukkfű, őrölt szerecsendió, só, bors

  • A burgonyát megtisztítottam, kockákra vágtam, váltott vízben többször megmostam.
  • Sós vízben puhára főztem.
  • Leszűrtem, áttörtem, és hozzáadtam a felforrósított tejszínt és a reszelt sajtot, jól elkevertem.
  • Végül ízesítettem finomra vágott friss (vagy szárított) kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval, kevéske borssal és sóval.

2012. május 17., csütörtök

PALACSINTARÓZSA



Hozzávalók:
a palacsintákhoz:
  • 40 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 7 dl tej
  • 3-3,5 dl szénsavas ásványvíz
az öntethez:
  • 8-9 dl tej
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor


  • A palacsintatésztához elkevertem a tojásot a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadtam a lisztet, a sót, a tejet, az olajat és az ásványvizet, és tejszín sűrűségű tésztává kevertem.
  • A tésztát pihenni hagytam, közben elkészítettem az öntetet.
  • Ehhez a pudingport elkevertem a cukorral, felöntöttem kevés tejjel, csomómentesre kevertem, fokozatosan hozzáadtam a többi tejet, és állandóan keverve híg mártássá főztem.
  • A tűzről levéve ízesítettem a vaníliás cukorral.
  • A palacsintatésztából a szokott módon, teflon serpenyőben palacsintákat sütöttem.
  • A kész palacsintákat egyesével vágódeszkára helyeztem, majd csiga vonalban, körkörösen haladva egy hosszú csíkra vágtam.
  • Aztán belülről kifelé haladva, nem túl szorosan feltekertem a csíkot, és készen is volt a rózsa.
  • A palacsintarózsákat az öntettel tálaltam.


Forrás: Lili

2012. május 14., hétfő

ANGOL HÚSOS PITE



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás
  • 1/2 dl tej
a töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy szárnyas is lehet)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • só, bors, babérlevél, borókabogyó
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


  • A tészta elkészítésével kezdtem: a lisztet dagasztógép táljába szitáltam, hozzáadtam a sót és a cukrot.
  • Belevagdaltam a vajat, és a dagasztóspirállal az egészet morzsás állagúra dolgoztam.
  • Hozzáadtam a tojást és a tejet, egynemű tésztává dolgoztam össze, majd lisztezett gyúródeszkára téve cipóvá formáztam, és hűtőbe tettem pihenni.
  • A töltelékhez megtisztítottam és apró kockákra vágtam a vörös- és a fokhagymát, majd az olívaolajon megpirítottam.
  • Hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, ekkor ízesítettem paradicsompürével, sóval, borssal, 2 babérlevéllel és 5 szem borókabogyóval, és lefedve, kis lángon készre pároltam.
  • A tölteléket hagytam kihűlni, majd eltávolítottam belőle a babérleveleket és a borókabogyót.
  • A hűtőből kivett tésztát vékonyra nyújtottam (2-3 mm), majd 10 cm átmérőjű köröket szaggattam belőle.
  • A körök közepére szűk evőkanálnyi tölteléket tettem, majd kettéhajtottam, és a széleket jól összenyomtam (lehet direkt erre a célra szolgáló eszközzel is, vagy csak villával lenyomkodjuk a széleket). Az eredeti leírás szerint a tésztakorongok közepére kerül a töltelék, majd egy másik tésztakoronggal fedjük be, és nyomkodjuk össze a széleket.
  • Sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe sorakoztattam a kis pitéket, tetejüket megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam szezámmaggal, és 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem őket.

2012. május 13., vasárnap

DIÓS MACSKASZEM



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • pici só
  • 4 tojássárgája
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 csipet cukor
  • szűk 1 dl tej
a töltelékhez:
  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 4 tojásfehérje
a tetejére:
  • 1 tojás
  • porcukor


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót, a zsírt, és elmorzsoltam.
  • Végül hozzáadtam a tojássárgákat és a felfutott élesztőt is, és egynemű tésztává gyúrtam. Nem kell kelni hagyni, dolgozhatunk vele tovább.
  • A tésztát 4 cipóra osztottam, majd elkészítettem a tölteléket.
  • Ehhez kemény habbá vertem a tojásfehérjét, a vége felé beleszitáltam a porcukrot, majd óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, beleforgattam a darált diót is.
  • Az egyik cipót vékony lappá nyújtottam (kb. 25 x 32 cm-es téglalappá).
  • A lapot megkentem sárgabaracklekvárral, majd a rövidebbik oldalával párhuzamosan, a középső 4-5 cm-es sávra halmoztam a töltelék 1/4-ét.
  • A tésztaszéleket mindkét oldalról feltekertem a töltelékig.
  • Sütőpapírral kibéleltem egy kb. 25 x 38 cm-es tepsit, és az első elkészült rudat keresztben a tepsibe tettem.
  • Ugyanígy jártam el a másik 3 tésztacipóval is.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőbe tettem, a tetejét (a tölteléket nem, csak a tésztát!) megkentem enyhén felvert tojással, és aranysárgára sütöttem.
  • Miután kihűlt, porcukorral meghintettem, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaltam.

2012. május 12., szombat

CSOKOLÁDÉS-TEJSZÍNES GESZTENYEGOLYÓ



Hozzávalók:
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg étcsokoládé (55%-os)
  • 1,5 dl tejszín
  • kókuszreszelék


  • A tejszínt felmelegítettem, hozzáadtam a csokoládét, és kis lángon addig kevergettem, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvadt (nem kell forralni).
  • A gesztenyemasszát tálba tettem, hozzáadtam a darált kekszet, összemorzsoltam vele.
  • Hozzáöntöttem a tejszínt, és egynemű masszává állítottam össze. (Ízlés szerint pici rummal is lehet ízesíteni.)
  • Kis golyókat formáltam a masszából, végül kókuszreszelékbe forgattam.

2012. május 10., csütörtök

FOKHAGYMÁS-TEJSZÍNES CSIRKEMELL



Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemell
  • liszt, zsemlemorzsa, tojás
  • kevés vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 l tejszín
  • 25-30 dkg trappista sajt
  • só, bors


  • A csirkemellet felszeleteltem, kissé klopfoltam, majd a szeleteket sóztam, borsoztam.
  • A lisztet és a zsemlemorzsát kb. fele-fele arányban összekevertem, majd a szeleteket először a lisztes morzsába, majd tojásba, végül ismét lisztes morzsába paníroztam.
  • Nagy tepsit kikentem vajjal, majd belefektettem a panírozott hússzeleteket.
  • Leöntöttem a tejszínnel, és megszórtam a tisztított, zúzott fokhagymagerezdekkel.
  • Előmelegített, forró, kb. 200 fokos sütőbe tettem, 1/2 órán át sütöttem, közben félidőben óvatosan – hogy a bundája rajta maradjon – megfordítottam a hússzeleteket.
  • A sajtot lereszeltem, megszórtam vele a hússzeleteket, majd a sütőbe visszatéve annyi ideig sütöttem még, amíg szép színe lett.
  • Parázs újburgonyával, savanyúsággal tálaltam.

2012. május 9., szerda

PARÁZS ÚJBURGONYA HAGYMÁVAL, BAZSALIKOMMAL, ROZMARINGGAL



Hozzávalók:
  • 1 kg apró szemű újburgonya
  • 2 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • só, bazsalikom, rozmaring


  • A krumplikat jó alaposan megmostam, kockákra vágtam.
  • A vöröshagymát megtisztítottam, félbevágva felszeleteltem, a fokhagymagerezdeket tisztítás után összekockáztam.
  • Kacsasütő tálba – de lehet jénaiba is, aminek teteje van – beleszórtam a burgonyát, a vörös- és fokhagymadarabokat, meglocsoltam kevés olívaolajjal.
  • Belemorzsoltam a fűszernövényeket is, majd megsóztam.
  • Finoman átkevertem, és lefedve 190-200 fokos sütőbe tettem.
  • A burgonya teljes puhulásáig sütöttem, közben néhányszor megkevertem.
  • A végén levettem a tetejét, és az ételt hagytam picit megpirulni.

2012. május 7., hétfő

TOJÁSOS-SONKÁS CSIRKEHÚSKENYÉR



Hozzávalók:
  • diónyi vaj
  • 20-25 dkg gépsonka vékony szeletben
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 10 dkg „sonkatörmelék”
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojásfehérje
  • só, bors, kakukkfű, petrezselyemzöld
  • ízlés szerint főtt tojás, füstölt kolbász


  • 1,8-2 l-es őzgerincformát alaposan kikentem vajjal, majd kibéleltem a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel úgy, hogy a forma peremén is túllógjanak.
  • A csirkehúst kockákra vágtam, majd késes aprítóban a sonkatörmelékkel, tejszínnel és tojásfehérjével péppé zúztam.
  • Ízesítettem sóval, borssal, kakukkfűvel és aprított petrezselyemzölddel.
  • A massza felét óvatosan a formába igazítottam úgy, hogy mindenhol kitöltse a formát.
  • Ráhelyeztem a tojásokat, majd befedtem a massza másik felével, szintén vigyázva, hogy minden helyet kitöltsön a húsmassza.
  • Ráhajtottam a sonkaszeleteket, majd befedtem olajjal megkent alufóliával.
  • Meleg vízzel félig felöntött, mély tepsibe tettem, és 180 fokos sütőben 40 percig gőzöltem.
  • A sütőből kivéve tetejét lesúlyoztam, így hagytam kihűlni.
  • Tálaláskor vágódeszkára borítottam, és vékonyan szeleteltem.

MÉZES-SZEZÁMMAGOS SÁRGARÉPA



Hozzávalók:
  • kb. 80 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 evőkanál szezámmag


  • A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
  • A répát megtisztítottam, majd kb. kisujjnyi hasábokra vágtam.
  • A tepsit sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem az olajat, majd beleszórtam a répahasábokat is. Kicsit összeforgattam, hogy mindenhol érje az olaj.
  • 20-25 perc elteltével rászórtam a szezámmagot és meglocsoltam a mézzel, majd a sütőbe visszatolva még 1/2 órán át sütöttem.