Angol húsos pite



Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 tojás
1/2 dl tej
a töltelékhez:
1 evőkanál olívaolaj
50 dkg darált hús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré

frissen őrölt fekete bors
2 babérlevél
5 borókabogyó
a tetejére:
1 tojás
szezámmag


A lisztet tálas mixer edényébe szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Belevagdaljuk a vajat, és dagasztóspirállal morzsás állagúra dolgoztatjuk. Hozzáadjuk a tojást és a tejet, egynemű tésztává dolgoztatjuk össze, majd lisztezett gyúródeszkán cipóvá formázzuk. Folpakba csomagolva hűtőbe tesszük. Az olívaolajon megpirítjuk a megtisztított és apróra kockázott vörös- és fokhagymát. Rátesszük a húst, fehéredésig pirítjuk, ízesítjük a paradicsompürével, sóval, borssal, a babérlevéllel, a borókabogyóval, és lefedve, kis lángon készre pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk belőle a babért és a borókát. A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 10 cm átmőrjű köröket szaggatunk belőle. Mindre 1-1 szűk evőkanálnyi tölteléket teszünk, kettéhajtjuk, és a széleket jól összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt, nagy tepsibe sorakoztatjuk a pitéket, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített, 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.