2011. november 30., szerda

BICSKÁS PECSENYE



Hozzávalók:
  • 60 dkg kicsontozott sertéstarja
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • olaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 8 szelet bacon
  • 8 csiperkegomba (csak a kalapja)


  • A tarját 8 egyforma szeletre vágtam, jól kivertem, a széleket meg az inas részeket bevágtam.
  • Megtisztítottam a kétféle hagymát, a fokhagymát összezúztam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam.
  • A hússzeleteket bedörzsöltem sóval és a zúzott fokhagymával, lisztbe forgattam.
  • Nagy serpenyőben kevés olajat hevítettem, majd oldalanként 4-5 perc alatt megsütöttem a hússzeleteket.
  • Jól lecsepegtettem, és arra a tálra tettem, amin később tálaltam is.
  • A visszamaradó zsiradékot megfeleztem.
  • Az egyik felében közepes lángon, 4-5 perc alatt megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát.
  • A másik felében először a szalonnát, majd a gombát sütöttem meg.
  • A tálra rakott hússzeleteket megkentem a pirított vöröshagymával, 1-1 szalonnaszeletet fektettem rá, majd befedtem a megsütött gombával.
  • A sütőben kicsit átmelegítettem az egészet, és sült burgonya kíséretében már tálaltam is.

2011. november 28., hétfő

KÁPOSZTÁS COPF



Hozzávalók:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 55 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 7 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 15 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 25 dkg savanyú káposzta


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot.
  • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a szalonnát igen apró kockákra vágtam.
  • A káposztát kinyomkodtam, és kb. 1/2 centisre aprítottam.
  • A lisztet mély tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, belekockáztam a szoba-hőmérsékletű vajat, belekerültek a tojások is, végül a felfuttatott élesztővel együtt dagasztani kezdtem. (Lehet kézzel is, nekem segített a tálas mixer dagasztó karja.)
  • Amikor a tészta kezd összeállni, hozzáadjuk a szalonnakockákat és az aprított savanyú káposztát, és készre dagasztjuk. (Közepesen kemény, vagy inkább lágyabb tésztát kapunk, ami akkor jó, ha elválik az edény falától.)
  • Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztettem, majd lisztezett gyúródeszkára borítottam.
  • Néhány mozdulattal átgyúrtam, rúddá formáltam, 12 egyenlő darabra vágtam.
  • Mindet további 3 részre osztottam, amiket kisujjnyi vastagra sodortam, majd hármas copffonással összefontam, végeit jól összenyomtam.
  • Amikor elkészült mind a 12 copfocska, újabb 15-20 percig kelesztettem.
  • Végül sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, és hideg(!) sütőbe téve, 180 fokon kb. 55 percen át sütöttem. (Bő, forró olajban 3-4 perc alatt is meg lehet sütni.)
  • Langyosan, zúzott fokhagymával vagy apróra vágott metélőhagymával, sóval, borssal ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.


2011. november 25., péntek

ALMÁS-NARANCSOS SAJTKOKTÉL



Hozzávalók:
  • 1 kis tubus (70 g) majonéz
  • 2 dl tejföl
  • só, cukor, citromlé
  • 2 alma
  • 2 narancs
  • 15 dkg sajt
  • a díszítéshez:
  • narancsgerezdek, salátalevél, reszelt sajt


  • A majonézt és a tejfölt összekevertem, ízesítettem pici sóval, cukorral és citromlével.
  • Az almát meghámoztam, apró kockákra vágtam, és az öntetbe kevertem.
  • A narancsokat megpucoltam, cikkekre szedtem, és a hártyákat eltávolítva, a narancshúst apróra vágva szintén az öntethez adtam.
  • Végül a sajtot is apró kockákra vágtam, és hozzáadtam a salátához.
  • Poharakba szedtem, díszítettem salátalevéllel és sajtból kiszúrt csillagokkal. (Díszíthetjük úgy is, hogy a poharat salátalevelekkel kibéleljük, ebbe szedjük a salátát, majd narancsgerezdekkel és reszelt sajttal díszítjük a tetejét.)

2011. november 22., kedd

ROPOGÓS DIÓS-KÓKUSZOS KEKSZ FEHÉR CSOKOLÁDÉVAL



Hozzávalók kb. 80 kekszhez:
  • 12 dkg dió
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 8,5 dkg kókuszreszelék
  • 18 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 13 dkg cukor
  • 1 tojás


  • A vajat és a cukrot a tojással együtt nagyobb tálban habosra, krémesre kevertem.
  • Rászitáltam a sütőporral összeforgatott lisztet, hozzáadtam a kókuszreszeléket, és kézzel elkezdtem összegyúrni, összeállítani a tésztát.
  • Hozzáadtam a darabolt (nálam szinte darált) diót és a szintén apróra darabolt fehér csokoládét is, és készre gyúrtam a tésztát.
  • A tésztából jó féldiónyi golyókat gömbölyítettem, mindet sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, egymástól 2-3 centi távolságra, hogy legyen helyük a terjeszkedésre.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem – nem kell kiszárítani, amikor kezd pirulni a szélük, ki lehet venni.


Forrás: Levendulalány

APRÓPECSENYE PIKÁNS MÁRTÁSBAN



Hozzávalók:
  • 1 kg sertéshús (lehet comb, lapocka, tarja)
  • 20 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1/2 l száraz vörösbor
  • 8 gerezd fokhagyma
  • só, bors, majoránna


  • A szalonnát nagyobb falatokra vágtam, és kisütöttem. (Mivel sikerült jó húsos szalonnát kapni, ezért egy pici olajjal pótoltam a zsírját.)
  • Megtisztítottam a vörös- és fokhagymát, majd előbbit vékony szeletekre vágva a szalonnához adtam, és jól megpároltam.
  • Belekerült a fokhagyma, majoránna, só, bors, átsütöttem benne a paradicsompürét is.
  • Ekkor került bele a kisujjnyi csíkokra vágott hús.
  • Jól összekevertem, kicsit pirítottam, majd felöntöttem a borral.
  • Fedő alatt, kis lángon puhára pároltam, és burgonyapürével tálaltam.


2011. november 20., vasárnap

TOJÁSKRÉM



Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • só, bors
  • kevés reszelt vöröshagyma


  • A tojásokat keményre főztem.
  • Hideg vízzel leöblítettem, kicsit állni hagytam benne, majd megpucoltam őket, és a nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A lereszelt tojást összekevertem a vajjal, a mustárral, ízesítettem sóval, őrölt borssal és kevéske reszelt vöröshagymával.
  • Gépi mixerrel habosra kevertem.
  • A tojáskrémes szendvicsre füstölt hús, sült hús, kolbászkarika, savanyúság illik.

2011. november 18., péntek

MAJONÉZES KUKORICASALÁTA



Hozzávalók:
  • 50 dkg konzerv morzsolt kukorica
  • 4 evőkanál majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma


  • A kukoricát leszűrtem.
  • A majonézt összekevertem a tejföllel, sóztam, borsoztam, fűszereztem felaprított petrezselyemzölddel és zúzott fokhagymával.
  • Beleforgattam a lecsepegtetett kukoricát, és tálaltam.

RÁNTOTT CSIRKEMELL FŰSZERES BUNDÁBAN



Hozzávalók:
  • csirkemellszeletek
  • só, bors, morzsolt kakukkfű, currypor vagy pástétomfűszer, fokhagyma
  • citromlé
a panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
a sütéshez:
  • olaj


  • A csirkemellből nem túl vékony szeleteket vágtam, mindet meglocsoltam kevéske citromlével, majd enyhén sóztam, borsoztam.
  • A lisztet ízesítettem sóval, őrölt borssal, morzsolt kakukkfűvel, zúzott fokhagymával és kevéske curryporral (ha van, használhatunk pástétomfűszert is).
  • Végül a csirkemellszeleteket beleforgattam a fűszeres lisztbe, azután felvert tojásba és zsemlemorzsába mártottam, és forró olajban kisütöttem.

2011. november 17., csütörtök

KEKSZTEKERCS-GOLYÓ



Hozzávalók kb. 48 golyóhoz:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 3 evőkanál rum
  • kb. 1,5 dl kávé
a töltelékhez:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
a forgatáshoz:
  • kókuszreszelék


  • A darált háztartási kekszet a többi hozzávalóval alaposan összedolgoztam.
  • A töltelék hozzávalóit kikevertem, majd kicsi golyókat formáztam belőlük, amiket beborítottam a kekszes masszával.
  • Végül a golyókat kókuszreszelékbe hempergettem.


Forrás: Csibe

2011. november 15., kedd

TEJSZÍNES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES



Hozzávalók:
  • 1 közepes vöröshagyma
  • kb. 60 dkg sütőtök
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt fehér bors, ételízesítő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1/2 citrom leve
  • pirított zsemlekocka, aprított petrezselyemzöld


  • A vörös- és fokhagymát, valamint a sütőtököt megtisztítottam.
  • A vöröshagymát apró, a sütőtököt nagyobb kockákra vágtam.
  • A hagymát megfuttattam az olajon, hozzáadtam a tököt, és kevergetve pár percig pirítottam.
  • Sóztam, borsoztam, fűszereztem a zúzott fokhagymával, majd felöntöttem vízzel.
  • Felforraltam, adtam hozzá kevéske ételízesítőt, lefedtem, és kis lángon puhára főztem.
  • A tűzről levéve kissé hűlni hagytam, botmixerrel pürésítettem, majd visszatettem a tűzre.
  • Az étkezési keményítőt kézi habverővel elkevertem a tejszínnel, hozzáadtam néhány merőkanálnyi levest, mindig elkeverve, végül az így hőkiegyenlített tejszínnel behabartam a levest.
  • Néhány percig kis lángon még főztem, majd citromlével ízesítettem.
  • Tálaláskor megszórtam aprított petrezselyemzölddel, és pirított - fokhagymás - kenyérkockát kínáltam mellé.

2011. november 14., hétfő

PÁROLT KÁPOSZTA



Hozzávalók:
  • 1 kg lila káposzta (fehér is lehet)
  • 1/2 vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • só, őrölt köménymag, őrölt feketebors
  • 1 evőkanál 10%-os ecet

  • A káposzta torzsáját kivágtam, majd a fejet vékonyra vágtam (gyalulni is lehet).
  • A hagymát megtisztítottam, és vékonyan felszeleteltem.
  • Az olajat nagy lábasba öntöttem, és a cukrot 2-3 perc alatt világosra karamellizáltam rajta.
  • Először a hagymát, majd a káposztát kevertem bele.
  • Néhány percnyi pirítás után megsóztam, az őrölt köménnyel és kevéske őrölt borssal fűszereztem.
  • Lefedve, kis lángon, időnként megkeverve puhára pároltam.
  • Végül az ecettel ízesítettem.
  • Sült pecsenyékhez, különösen libához (mint nálunk) és malachoz illő köret.

2011. november 12., szombat

KÁPOSZTÁS SZTRAPACSKA



Hozzávalók:
  • 1 kg káposzta
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 vöröshagyma
  • őrölt bors, só
  • 80 dkg burgonya
  • 3 dkg zsír
  • 2 tojás
  • kb. 50 dkg liszt


  • A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítottam, majd a zöldséget negyedekre vágtam.
  • Eltávolítottam a torzsáját, és a káposztadarabokat apróra reszeltem.
  • Nagy lábasban az olajon világosbarnára karamellizáltam a cukrot, majd megfuttattam rajta a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát.
  • Hozzáadtam a lereszelt káposztát, sóztam, borsoztam.
  • Először nagy, majd kis lángon, lefedve megpirítottam.
  • Amíg a káposzta pirult, megmostam, meghámoztam a krumplit, és szintén finomra reszeltem.
  • A zsírt meg a kissé felvert tojásokat hozzáadtam, ízesítettem sóval, és annyi liszttel dolgoztam össze, hogy kemény galuskatésztát kapjak. (A sztrapacska azon kevés étel közé tartozik, amit mindenképpen zsírral szoktam készíteni, szerintem sokkal jobb íze van így a galuskatésztának.)
  • Nagy lábasban vizet forraltam, sóztam, majd beleszaggattam és megfőztem a krumplis galuskát (ezt a mennyiséget kétszerre szaggattam és főztem ki).
  • A kifőtt tésztát leszűrtem, majd beleforgattam a pirult káposztába.
  • Együtt még egyszer összepirítottam, és már tálaltam is.

2011. november 10., csütörtök

BAKONYI BETYÁRLEVES



Hozzávalók:
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg erdei gomba
  • 5 dkg liszt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 l csontleves
  • babérlevél, őrölt bors, zsályalevél, kakukkfű, pirospaprika, só
  • 20 dkg kész húsos derelye


  • A szalonnát apró kockákra vágtam, és zsírjára sütöttem.
  • Szűrőkanállal kiszedtem a pirosra sült pörcöt, a zsírjában meghervasztottam a megtisztított és finomra aprított hagymát. (Igen húsos szalonnát sikerült venni, így nem sok zsír sült ki, kevéske olajjal pótoltam.)
  • A megfonnyasztott hagymához adtam a gombát, fűszereztem sóval, borssal, zsályával és kakukkfűvel.
  • Néhány percnyi párolás után levettem a tűzről, meghintettem pirospaprikával, és felöntöttem a csontlevessel.
  • Visszatettem a tűzre, ízesítettem 1-2 babérlevéllel.
  • A leveshez adtam az időközben felkarikázott kolbászt és a szalonnakockákat, majd felforraltam.
  • Ekkor került bele a húsos derelye (nálam most sonkás tortellini tricolor), amivel együtt kis lángon készre főztem (kb. 15 perc).
  • A tejfölt habverővel először magában, majd a liszttel kikevertem, néhány merőkanál forró levessel elkevertem, majd beleöntöttem a levesbe, behabartam vele a levest.
  • A habarással együtt még néhány percig csendesen főztem, majd tálaltam.

2011. november 8., kedd

SZILVALEKVÁROS-TEJFÖLHABOS-NARANCSOS PITE



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl 100 %-os narancslé
a töltéshez:
  • 45 dkg sűrű szilvalekvár
a habhoz:
  • 6 dl sűrű tejföl
  • 5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 3 csomag habfixáló
a tetejére:
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor

  • A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral elektromos habverővel nagyon habosra, krémesre kevertem.
  • Apránként hozzáöntöttem az olajat és a narancslevet, még mindig az elektromos habverővel keverve.
  • A lisztet összekevertem a sütőporral, majd átszitálva a tojásos masszához adtam, fakanállal óvatosan, de szép egyenletesen beleforgattam.
  • Kb. 37 x 25 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, a masszát belesimítottam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem, majd a sütőből kivéve megvártam, míg teljesen kihűl.
  • Ezután egyenletes vastagságban megkentem a szilvalekvárral.
  • A tejfölt kézi habverővel kikevertem.
  • A tejszínt először magában, majd a végefelé a kétféle cukrot és a habfixálót is hozzáadva kemény habbá vertem, majd beleforgattam a tejfölbe.
  • Egyenletesen a lekváros részre simítottam.
  • Villa segítségével megcifráztam, hullámosra díszítettem a tetejét.
  • A fahéjat összekevertem a cukorral, és szintén egyenletesen rászórtam a hullámos tejfölös habra.
  • Forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

2011. november 6., vasárnap

KÖMÉNYMAGOS KENYÉR



Hozzávalók 2 kenyérhez:
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dl meleg víz
  • 1/2 dl méz
  • 3 evőkanál olíva- vagy repceolaj
  • 1/2 evőkanál só
  • 1/3 evőkanál őrölt köménymag
  • kb. 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 20 dkg rozsliszt
a formához:
  • vaj
  • zsemlemorzsa
a tetejére:
  • 1 tojás


  • Az élesztőt tálba morzsoltam, és a testhőmérsékletű vízzel leöntve feloldottam.
  • A mézet, az olajat, a sót és a köménymagot a folyadékba kevertem.
  • A háromféle lisztet hozzáadtam (a finomlisztet átszitálva), és a keveréket simára dagasztottam.
  • A tésztát 2 részre osztottam, külön-külön a sütőformának megfelelő nagyságú, hosszúkás cipóvá formáztam.
  • 2 püspökkenyérformát kikentem vajjal, meghintettem zsemlemorzsával, majd beleigazítottam a 2 kenyércipót.
  • A tojást simára kevertem, és megkentem vele a cipók tetejét.
  • Hideg sütőbe tettem, a hőmérsékletet 200 fokra állítottam, és kb. 50 percig sütöttem. (Nekem elég hamar elkezdett pirulni a teteje, ezért a sütési idő első harmada után alufóliával letakarva sütöttem tovább.)

2011. november 4., péntek

LINZER



Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 70 dkg vaj
  • 35 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • só, szódabikarbóna
  • 1 citrom leve és héja
továbbá:
  • sárgabaracklekvár
  • porcukor

 

  • A lisztet átszitáltam, pici sót és szódabikarbónát (kb. 1 kávéskanálnyit) adtam hozzá, majd kis darabkákban belevágtam a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoltam.
  • Hozzászitáltam a porcukrot, beletettem a tojást, a citrom lereszelt héját és kinyomkodott levét, és gyorsan egynemű tésztává gyúrtam-állítottam össze.
  • Három részre osztottam, míg az elsővel dolgoztam, addig a másik kettő a hűtőben pihent.
  • A tésztacipót 3-4 mm vastagra nyújtottam, majd 4 cm átmérőjű, cakkos szélű formával köröket szaggattam ki belőle. (Ilyen méretű virágokat készítve ebből a mennyiségből kb. 170 darab lesz.)
  • Minden második közepét kisebb szaggatóval kiszúrtam.
  • A köröket-karikákat sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt világosra sütöttem. (Nem szabad nagyon megsütni, mert akkor túl kemény, száraz lesz. Akkor jó, ha a szélének és az aljának éppen csak egy kis sültebb színe van.)
  • Amikor kihűltek, a karikákat megszórtam porcukorral, majd sárgabaracklekvárral összeragasztottam 1-1 teli és lyukas kört.
  • Másnapra nagyon finom, megpuhul.

2011. november 3., csütörtök

GYORS ALMÁS RÉTES



Hozzávalók 2 rúdhoz:
  • 2 csomag, egyenként 150 g-os réteslap (8 lapos)
  • 140 g tejföl
  • 2 evőkanál étolaj
a töltelékhez:
  • 9 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg reszelt mandula
  • 3 kávéskanál porcukor
  • 6 dkg vaj
  • 1,5 kg savanykás alma
  • 6 dkg cukor
  • 1 csapott kávéskanál fahéj
  • 7,5 dkg mazsola
a tetejére:
  • porcukor


  • A zsemlemorzsát összekevertem a mandulával és a porcukorral, majd a vajat hozzáadva serpenyőben világosra pirítottam és félretettem.
  • Az almát meghámoztam, kis darabokra vágtam, hozzákevertem a cukrot, a fahéjat és a mazsolát.
  • A réteslapot kiterítettem nedves konyharuhára, és megkentem az olajjal elkevert tejföllel.
  • A következő réteslapot az elsőre terítettem, szintén megkentem.
  • Így jártam el mindaddig, amíg az összes lapot fel nem használtam.
  • Az utolsó lapot nem kentem meg, megszórtam a mandula, a porcukor és a zsemlemorzsa keverékének a felével.
  • Egyenletesen elosztottam rajta az almás keverék felét úgy, hogy a tészta széle szabadon maradjon.
  • A konyharuha segítségével a rétest nagyon óvatosan és szorosan feltekertem.
  • Ugyanígy jártam el a másik csomag réteslappal is.
  • Végül a két rudat megkentem a maradék olajos tejföllel, és 180 fokon kb. 45 percig sütöttem.
  • A sütőből kivéve azon forrón tiszta konyharuhával letakartam, aláigazítva a konyharuhát, hogy a saját gőzében a lapok kicsit visszapuhuljanak, ne legyen száraz.
  • Amikor kihűlt, porcukorral meghintettem, és vastagabb szeletekre vágva tálaltam.