szerda, november 30, 2011

Bicskás pecsenye

Majdnem. Merthogy az igazi bicskás pecsenyét fatálon kell tálalni, savanyúságokkal és sült burgonyával. És minden szelet húsra a hagymát és a szalonnaszeletet követően egy-egy gombafejet kell tenni, a tetejébe pedig bugylibicskát tűzni. Hát a fatál nálunk elmaradt, hagyományos módon tálaltam, és nem gombafejek, hanem kisebb gombák kerültek a hús tetejére, bugylibicska nélkül. Viszont így is nagyon finom ebédünk volt. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 60 dkg kicsontozott sertéstarja
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • finomliszt
  • olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 8 szelet bacon szalonna
  • 8 csiperkegomba (csak a kalapja)


  • A tarját 8 egyforma szeletre vágtam, jól kivertem, a széleket meg az inas részeket bevágtam.
  • Megtisztítottam a kétféle hagymát, a fokhagymát összezúztam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam.
  • A hússzeleteket bedörzsöltem sóval és a zúzott fokhagymával, és lisztbe forgattam.
  • Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítettem, majd oldalanként 4-5 perc alatt megsütöttem a hússzeleteket.
  • Jól lecsepegtettem, és arra a tálra tettem, amin később tálaltam is.
  • A visszamaradó zsiradékot megfeleztem.
  • Az egyik felében közepes lángon, 4-5 perc alatt megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát.
  • A másik felében először a szalonnaszeleteket, majd a kis gombákat (az eredeti recept szerint a gombafejeket) sütöttem meg.
  • Ezt követően már csak a tálalás volt hátra: a tálra rakott hússzeleteket megkentem a pirított vöröshagymával, egy-egy szelet szalonnaszeletet fektettem rá, majd befedtem a megsütött gombákkal.
  • A sütőben kicsit átmelegítettem az egészet, és sült burgonya kíséretében már tálaltam is.

hétfő, november 28, 2011

Káposztás copfocskák

Anyukáméktól általuk készített, nagyon finom savanyú káposztát kaptunk. Nem keveset. Bármennyire szeretjük, ekkora mennyiséget nemigen tudunk megenni, a gyerekek főzve pedig nem szeretik. Hiába próbálkozom a toros- vagy székelykáposztával, nem igazán örülnek neki. Nemrég viszont találtam egy régi receptet, ahol kelt tésztába van beledolgozva az apróra vagdalt savanyú káposzta, finom füstölt szalonna kíséretében. Kipróbáltam, finom lett. Az eredeti leírás szerint az utolsó kelesztés után forró olajban kell a copfocskákat kisütni, én viszont gondoltam egy merészet, és tepsibe sorakoztatva őket sütőben sütöttem meg. Finom lett, sülés közben pedig olyan intenzív illatok terjengtek a konyhában, hogy alig vártam, hogy kivegyem őket a sütőből. Fokhagymás tejföllel gazdagon megöntözve, langyosan a legfinomabbak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3 dkg élesző
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 55 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 7 dkg Rama margarin
  • 2 tojás
  • 15 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 25 dkg savanyú káposzta


  • A tejet mikrohullámú sütőben langyosra melegítettem, majd feloldottam benne a cukrot.
  • Belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a szalonnát igen apró kockákra vágtam.
  • A káposztát kinyomkodtam, és kb. fél centisre aprítottam.
  • A lisztet mély tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, belekockáztam a szobahőmérsékletű margarint, belekerültek a tojások is, végül a felfuttatott élesztővel együtt dagasztani kezdtem. (Lehet kézzel is, nekem segített a tálas mixer dagasztó karja.)
  • Amikor a tészta kezd összeállni, hozzáadjuk a szalonnakockákat és az aprított savanyú káposztát is, és készre dagasztjuk. (Közepesen kemény, vagy inkább lágyabb tésztát kapunk, ami akkor jó, ha elválik az edény falától.)
  • Letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztettem, majd lisztezett gyúródeszkára borítottam.
  • Néhány mozdulattal átgyúrtam, rúddá formáltam, amit 12 egyenlő darabra vágtam.
  • Minden egyes darabot további három részre osztottam, amiket kisujjnyi vastagra sodortam, majd hármas copffonással összefontam, végeit jól összenyomtam.
  • Amikor elkészült mind a 12 copfocska, újabb 15-20 percig kelesztettem.
  • Végül sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam a copfocskákat, és hideg (!) sütőbe téve, 180 fokon kb. 55 percen át sütöttem őket. (Bő, forró olajban 3-4 perc alatt is meg lehet sütni.)
  • Langyosan, zúzott fokhagymával vagy apróra vágott metélőhagymával, sóval, borssal ízesített tejfölbe mártogatva a legfinomabb.


Tegnap volt Advent első vasárnapja. Tavaly mézeskalács adventi koszorúnk volt, idén kicsit a természetből merítettünk ihletet, és készítettünk a gyerekekkel adventi koszorúkat. Tudom, hogy sokkal-sokkal szebb koszorúkat lehet látni, mégis nekünk ezek a koszorúk a legszebbek, mivel szemünk láttára készültek, lettek egyre szebbek, és nyerték el végső formájukat! Minden kedves látogatómnak békés, boldog adventi időszakot, kellemes, sikeres, örömteli előkészületeket, várakozást kívánok!






A koszorúnak vesszőből font koszorú az alapja, amire került szárított narancskarika, fahéjrudak, csillagánizs, és egy régi ajtódíszről csipkebogyók, ez a koszorú lett kis családunk ünnepi koszorúja, és ezen került meggyújtásra tegnap az első gyertya.





Ezt a koszorút anyukámék kapták ajándékba, fonott szalmakoszorú alapra kerültek a mindenféle termések, tobozok és mécsesek, amiket végül ezüst festékkel fújtunk le. (Nekem ez tetszik a legjobban :)







Ennek a rendhagyó koszorúnak Levendulalány nyomán papír-gurigából készült virágok képezik az alapját, amikre aztán mindenféle termés és persze mécses került. (Eredetileg ajtókoszorúnak indult, innen a szín, de aztán menet közben megláttuk az adventi koszorút, és nálunk ez lett belőle. Szerintem ez is jól sikerült, ma már a munkahelyemen egy kis dohányozóasztal központi dísze.)

péntek, november 25, 2011

Almás narancsos sajtkoktél

Hangzatos neve ellenére egyszerű almás-narancsos-sajtos saláta, bár egyszerűsége mellett nagyon finom is. A legnagyobb munkát a narancs megpucolása és filézése jelenti, egyébként pillanatok (na jó, percek) alatt elkészíthető. A két almából és két narancsból, plusz sajtból 4, a képeken látható pohár lett tele. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kis tubus majonéz (70 g)
  • 2 dl tejföl
  • só, cukor, citromlé
  • 2 alma
  • 2 narancs
  • 15 dkg sajt
  • a díszítéshez:
  • narancsgerezdek, salátalevél, reszelt sajt


  • A majonézt és a tejfölt összekevertem, ízesítettem pici sóval, cukorral és citromlével.
  • Az almákat meghámoztam, apró kockákra vágtam, és belekevertem az öntetbe.
  • A narancsokat megpucoltam, cikkekre szedtem, és a hártyákat eltávolítva, a narancshúst apróra vágva szintén az öntethez adtam.
  • Végül a sajtot is apró kockákra vágtam, és hozzáadtam a salátához.
  • Poharakba szedtem, díszítettem salátalevéllel és sajtból kiszúrt csillagokkal. (Díszíthetjük úgy is, hogy a poharat salátalevelekkel kibéleljük, ebbe szedjük a salátát, majd narancsgerezdekkel és reszelt sajttal díszítjük a tetejét.)

kedd, november 22, 2011

Ropogós diós-kókuszos keksz fehér csokoládéval

Levendulalánynál láttam meg, még októberben. És azóta motoszkált a fejemben, hogy ezt a kekszet meg kellene sütni, bár őszintén szólva nálunk nem igazán szokott keksz készülni, nem is tudom, miért. Most végre minden összejött, és elkészült. Az eredeti receptnél abbahagyhatatlan, leírhatatlan sikerű és bűnösen finom jelzőket kapott ez a kis keksz, és azt kell mondjam, egytől-egyig igaz valamennyi. Ha szeretitek a diót, a kókuszt és a fehér csokit (és ki ne szeretné), akkor feltétlenül süssétek meg, nagyon-nagyon finom. A gyerekek az első kóstolás után megkérdezték, hogy "anya, ugye nem csak ennyi van", nem sokkal később jött a kérdés, hogy "anya, ugye van még, mondd, hogy igen". Apa - aki mellesleg nagy piskótarajongó - szó nélkül, de jártában-keltében egy-egy kekszet bekapva szintén folyamatosan eszegette. A recept teljesen megegyezik az eredetivel, bár a diót késes aprítóval majdnem darált dióvá morzsáltam, úgyhogy diódarabokat nemigen lehet találni a kekszekben. És valószínűleg egy picit több sütőpor is került bele, így sikerült elérni ezt a keksz és csók közötti állapotot. Levendulalány, ezúton is köszönet a receptért, családi kedvenc lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
  • 12 dkg dió
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 8,5 dkg kókuszreszelék
  • 18 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg Rama margarin
  • 13 dkg kristálycukor
  • 1 tojás


  • A margarint és a kristálycukrot a tojással együtt egy nagyobb tálban habosra, krémesre kevertem.
  • Rászitáltam a sütőporral összeforgatott lisztet, hozzáadtam a kókuszreszeléket, és kézzel elkezdtem összegyúrni, összeállítani a tésztát.
  • Hozzáadtam a darabolt (nálam szinte darált) diót és a szintén apróra darabolt fehér csokoládét is, és készre gyúrtam a tésztát.
  • A tésztából jó féldiónyi golyókat gömbölyítettem, amiket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, egymástól 2-3 centi távolságra, hogy legyen helyük a terjeszkedésre.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütöttem őket (nem hagytam nagyon megsülni, amikor kezdett barnulni a szélük, kivettem őket).

Aprópecsenye pikáns mártásban

Még vasárnap készült, ebéd gyanánt. Finom, szaftos husi, intenzíven érződik rajta a füstölt íz, meg persze a hagymák és legfőképp a vörösbor íze. Nagyon finom lett, még a kis kétévesem is jóízűen falatozta, pedig ő nem a jó étvágyáról híres. :) Ezt a pikáns mártásos pecsenyét tálalhatjuk pl. makarónival vagy galuskával, de jól illik hozzá a burgonyapüré (mint nálunk) vagy a párolt rizs is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg sertéshús (lehet comb, lapocka, tarja)
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 1/2 liter száraz vörösbor
  • 8 cikk fokhagyma
  • só, bors, majoránna


  • A szalonnát nagyobb falatokra vágtam, és kisütöttem. (Mivel most is sikerült jó húsos szalonnát kapni, ezért egy pici olajjal pótoltam a zsírját.)
  • Megtisztítottam a vörös- és fokhagymát, majd előbbit vékony szeletekre vágva a szalonnához adtam, és jól megpároltam.
  • Belekerült a fokhagyma, majoránna, só, bors, és átsütöttem benne a paradicsompürét is.
  • Ekkor került bele a kisujjnyi csíkokra vágott hús.
  • Jól összekevertem, kicsit pirítottam, majd felöntöttem a borral.
  • Fedő alatt, kis lángon puhára pároltam, és már tálaltam is.

vasárnap, november 20, 2011

Tojáskrém

A szendvics méltán közkedvelt vendégváró falatként, ugyanakkor kis családunk számára reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is tálalhatjuk. Praktikus, mert gyorsan elkészülhet, sokféle változatban készíthető, tartalmas, és nagy előnye, hogy nem igényel főzést és különösebb asztalterítést. Nálunk most ez a nagyon egyszerűen elkészíthető tojáskrém került a kenyerekre-kiflikre, kolbászkarikákkal és zöldségfélékkel gazdagítva. Ha krémesebbre szeretnénk készíteni, egyszerűen csak reszeljük apróbbra a tojásokat. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • só, bors
  • kevés reszelt vöröshagyma


  • A tojásokat keményre főztem.
  • Hideg vízzel leöblítettem, kicsit állni hagytam benne, majd megpucoltam őket, és a nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A lereszelt tojást összekevertem a vajjal, a mustárral, ízesítettem sóval, őrölt borssal és kevéske reszelt vöröshagymával.
  • Gépi mixerrel habosra kevertem.
  • A tojáskrémes szendvicsre füstölt hús, sült hús, kolbászkarika, savanyúság illik.

péntek, november 18, 2011

Majonézes kukoricasaláta

Majonézes kukoricasalátát mindenki tud készíteni, én is kezdő háziasszony korom óta gyakran készítek. Eleinte csak összekevertem a majonézt a tejföllel, ízesítettem, mehetett bele a kukorica, és készen is volt. Mára a sok éves tapasztalat alapján kialakult egy állandó recept, mindig így készítem. Nem tudom, kinél mi a szokás majonézes kukoricasaláta ügyben, nálunk pici fokhagymával készül a mártás, és így nagyon szeretjük, a fokhagyma ma már elmaradhatatlan ízesítője ennek a salátának. Ha konzerv kukoricából készítem, 5 perc alatt készen van. Így volt ez most is, amíg sült a rántott csirkemell, addig elkészült a saláta is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 50 dkg konzerv morzsolt kukorica
  • 4 evőkanál majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma


  • A kukoricát leszűrtem.
  • A majonézt összekevertem a tejföllel, megsóztam, borsoztam, fűszereztem felaprított petrezselyemzölddel és zúzott fokhagymával.
  • Beleforgattam a lecsepegtetett kukoricát, és tálaltam.

Rántott csirkemell fűszeres bundában

Hétköznap, munka után készült gyors vacsoraként. A képre nézve persze azt mondhatjátok, hogy egyszerű rántott csirkemell, pedig nem az. Alapvetően, ha csirkemellet rántok, egy napra sózva-borsozva fokhagymás tejben áztatom. Aztán jól lecsepegtetem, a szokásos módon panírozom és rántom. Nagyon finom, omlós így a husi. Most viszont nem volt időm pácolni, gyorsan vacsora kellett, így aztán kitaláltam, hogy amellett, hogy a húst enyhén sózom-borsozom, a panírt teszem fűszeresebbé. Nagyon finom lett, langyosan fogyasztottuk friss fehér kenyérrel és majonézes kukoricasalátával. Szándékosan nem írok mennyiségeket, mindenki kedve és ízlése szerint fűszerezze. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • csirkemellszeletek
  • só, bors, morzsolt kakukkfű, curry-por vagy pástétomfűszer, fokhagyma
  • citromlé
a panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
a sütéshez:
  • olaj


  • A csirkemellekből nem túl vékony szeleteket vágtam, amiket meglocsoltam kevéske citromlével.
  • Ezután enyhén sóztam és borsoztam őket.
  • A lisztet ízesítettem sóval, őrölt borssal, morzsolt kakukkfűvel, zúzott fokhagymával és kevéske curry-porral (ha van, használhatunk pástétomfűszert is).
  • Végül a csirkemellszeleteket beleforgattam a fűszeres lisztbe, azután felvert tojásba és zsemlemorzsába mártottam, és forró olajban kisütöttem.

csütörtök, november 17, 2011

Keksztekercs-golyó

Már rég izgatta a fantáziámat a Csibénél látott "begolyózott kókusztekercs". Tulajdonképpen ugyanaz az íz, mint a keksztekercsnél, csak talán különlegesebb, másabb, rafináltabb a kivitelezés. Ezeket a kis golyóbisokat a kolléganőim megvendégelésére készítettem (illetve nagylányom segített, ő formázta és hempergette a kókuszreszelékbe). Nagyon ízlett a lányoknak is, és meglepő módon többen is marcipánt véltek felfedezni a golyókban, holott egy deka nincs benne. Nálam most teljes egészében Csibe leírása szerint készült, de szerintem a saját jól bevált keksztekercs receptünket is nyugodtan használhatjuk, bár a töltelék esetén mindenképpen maradnék ennél a receptnél. A kókuszos vajas krém ugyanis nagyon szépen összeállt, és nagyon könnyű volt belőle aranyos kis golyókat gömbölyíteni. Finom, mutatós sütike, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 3 evőkanál rum
  • kb. 1,5 dl kávé
a töltelékhez:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg Rama margarin
a hempergetéshez:
  • kókuszreszelék


  • A darált háztartási kekszet a többi hozzávalóval alaposan összedolgoztam.
  • A töltelék hozzávalóit kikevertem, majd kicsi golyókat formáztam belőlük, amiket beborítottam a kekszes masszával (ebből a mennyiségből nálam 48 db nagyobbacska golyó készült).
  • Végül a golyókat kókuszreszelékbe hempergettem.

kedd, november 15, 2011

Tejszínes sütőtökkrémleves

Újabb finom krémleves, aktuálisan sütőtökből. Finom, krémes, fűszeres, könnyen és gyorsan elkészíthető, a sütőtök ízben nagyon jól harmonizál a vörös- és fokhagymával. Tálalhatjuk pirított kenyér- vagy zsemlekockával, levesgyönggyel, de akár süthetünk rá csíkokra vágott, kevés olajon átpirított sütőtököt is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • kb. 60 dkg sütőtök
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt fehérbors, ételízesítő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • fél citrom leve
  • pirított zsemlekocka, aprított petrezselyemzöld


  • A vörös- és fokhagymát, valamint a sütőtököt megtisztítottam.
  • A vöröshagymát apró, a sütőtököt nagyobb kockákra vágtam.
  • A hagymát megfuttattam az olajon, hozzáadtam a tökkockákat, és kevergetve pár percig pirítottam.
  • Megsóztam, megborsoztam, fűszereztem a zúzott fokhagymával, majd felöntöttem vízzel.
  • Felforraltam, adtam hozzá kevéske ételízesítőt, lefedtem, és kis lángon puhára főztem.
  • A tűzről levéve kissé hűlni hagytam, botmixerrel pürésítettem, majd visszatettem a tűzre.
  • Az étkezési keményítőt kézi habverővel elkevertem a tejszínnel, hozzáadtam néhány merőkanálnyi levest, mindig elkeverve, végül az így hőkiegyenlített tejszínnel behabartam a levest.
  • Néhány percig kis lángon még főztem, majd citromlével ízesítettem.
  • Tálaláskor megszórtam felaprított petrezselyemzölddel, és pirított - fokhagymás - kenyérkockát kínáltam mellé.

hétfő, november 14, 2011

Párolt káposzta

Az úgy volt, hogy pénteken, Márton napján negyvenegy éves lettem. :) És az úgy volt, hogy szabadságon voltam, vagyis csak lettem volna, mivel a kolléganőm előző nap este egy véletlen telefonbeszélgetés során a lelkemre kötötte, hogy de feltétlenül be kell mennem reggel egy dolgot elintézni. Bementem, és legnagyobb meglepetésemre kolléganőim egy hatalmas legyező tortával és ajándékkal vártak, és felköszöntöttek! Innen is nagyon köszönöm még egyszer, annyira aranyosak! (Ma persze megvendégeltem őket házi készítésű sütikkel is, majd hozom a recepteket.) Bepusziltuk a tortát, aztán elindultam haza. Legalábbis azt gondoltam, hogy haza indulok. Ugyanis apa - aki éppen szabadságon volt, minő véletlen :) - a kocsival nem hazafelé vette az irányt, hanem elvitt kirándulni. Egy közeli városkába mentünk, sétáltunk, elmentünk az általam kedvelt és rég áhított helyekre, együtt voltunk, és nagyon-nagyon jó volt, annyira jól éreztem magam! Igazi meglepetésben volt  részem, amiért nagyon hálás vagyok Neki! Hazafelé még egy kora délutáni éttermi ebéd kettesben, és aztán szép lassan minden visszaállt a régi kerékvágásba. Így aztán ugrott a tortasütésem és a libacomb sütés is, amit Márton-nap lévén vacsorára gondoltam szervírozni. Végül a libacomb vasárnap megsült, resztelt burgonyával és párolt káposztával. És mire észbe kaptam, már el is fogyott, a fényképezőgépet elővenni sem volt időm. A párolt káposztából maradt egy kevéske, így aztán - torta, sütemény és egyéb finomságok helyett - szülinapi bejegyzésként hozom a receptet. :)) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg lila káposzta (fehér is lehet)
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanák kristálycukor
  • só, őrölt köménymag, őrölt feketebors
  • 1 evőkanál 10 %-os ételecet

  • A káposzta torzsáját kivágtam, majd a fejet vékonyra vágtam (gyalulni is lehet).
  • A hagymát megtisztítottam, és vékonyan felszeleteltem.
  • Az olajat egy nagy lábasba öntöttem, és a cukrot 2-3 perc alatt világosra karamellizáltam rajta.
  • Először a hagymát, majd a káposztát kevertem bele.
  • Néhány percnyi pirítás után megsóztam, az őrölt köménnyel és kevéske őrölt borssal fűszereztem.
  • Lefedve, kis lángon, időnként megkeverve puhára pároltam.
  • Végül az ecettel ízesítettem.
  • Sült pecsenyékhez, különösen libához (mint nálunk) és malachoz illő köret.

szombat, november 12, 2011

Káposztás sztrapacska

A sztrapacska szlovák eredetű tésztaétel, melynek tésztája leginkább a nokedlihez hasonlít, annyi különbséggel, hogy krumplit is tartalmaz. Erre a krumplis tésztára savanyú káposztát és húst téve készül el a sztrapacska. Sokan viszont így nevezik a juhtúrós galuskát is, amelyben savanyú káposzta helyett juhtúrót, hús helyett pedig sült szalonnakockát tesznek a tésztára. Nálunk is gyakran készül juhtúrós galuska (persze sztrapacska néven), még gyakrabban a káposztás változat, viszont nem savanyú, hanem pirított fejes káposzta kerül a finom krumplis galuskatésztára. Nagyon finom, laktató étel. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg fejes káposzta
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt bors, só
  • 80 dkg burgonya
  • 3 dkg zsír
  • 2 tojás
  • kb. 50 dkg finomliszt


  • A káposzta külső, foltos leveleit eltávolítottam, majd negyedekre vágtam.
  • Eltávolítottam a torzsáját, és a káposztadarabokat apróra reszeltem.
  • Egy nagy lábasban az olajon világosbarnára karamellizáltam a cukrot, majd megfuttattam rajta a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát.
  • Hozzáadtam a lereszelt káposztát, sóztam, borsoztam.
  • Először nagy, majd kis lángon, lefedve megpirítottam.
  • Amíg a káposzta pirult, megmostam, meghámoztam a krumplit, és szintén finomra reszeltem.
  • A zsírt meg a kissé felvert tojásokat hozzáadtam, ízesítettem sóval, és annyi liszttel dolgoztam össze, hogy kemény galuskatésztát kapjak. (A sztrapacska azon kevés étel közé tartozik, amit mindenképpen zsírral szoktam készíteni, szerintem sokkal jobb íze van így a galuskatésztának.)
  • Nagy lábasban vizet forraltam, sóztam, majd beleszaggattam és megfőztem a krumplis galuskát (ezt a mennyiséget kétszerre szaggattam és főztem ki).
  • A kifőtt tésztát leszűrtem, majd beleforgattam a pirult káposztába.
  • Együtt még egyszer összepirítottam, és már tálaltam is.

csütörtök, november 10, 2011

Bakonyi betyárleves

Könnyen elkészíthető, finom, tartalmas leves. Az elkészítési idő sem hosszú, hiszen mint tudjuk, a gomba hamar megpárolódik, ezután már csak a tésztának kell megfőnie a levesben, ami szintén nem hosszú idő. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 dkg lángolt kolbász
  • 25 dkg erdei gomba
  • 5 dkg liszt
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 l csontleves
  • 1-2 babérlevél
  • őrölt bors, zsályalevél, kakukkfű, pirospaprika, só
  • 20 dkg kész húsos derelye


  • A szalonnát apró kockákra vágtam, és zsírjára sütöttem.
  • Szűrőkanállal kiszedtem a pirosra sült szalonnakockákat, a zsírjában meghervasztottam a megtisztított és finomra aprított hagymát. (Igen húsos szalonnát sikerült venni, így nem sok zsír sült ki, kevéske olajjal pótoltam.)
  • A megfonnyasztott hagymához adtam a gombát, fűszereztem sóval, borssal, zsályával és kakukkfűvel.
  • Néhány percnyi párolás után levettem a tűzről, meghintettem pirospaprikával, és felöntöttem a csontlevessel.
  • Visszatettem a tűzre, ízesítettem babérlevéllel.
  • A leveshez adtam az időközben felkarikázott kolbászt és a szalonnakockákat, majd felforraltam.
  • Ekkor került bele a húsos derelye (nálam most sonkás tortellini tricolor), amivel együtt kis lángon készre főztem (kb. 15 perc).
  • A tejfölt habverővel először magában, majd a liszttel kikevertem, néhány merőkanál forró levessel elkevertem, majd beleöntöttem a levesbe, behabartam vele a levest.
  • A habarással együtt még néhány percig csendesen főztem a levest, majd tálaltam.

kedd, november 08, 2011

Szilvalekváros-tejfölhabos narancsos pite

Nagyon könnyű, finom sütemény, a szilvalekvárt kedvelőknek nagyon fog ízleni. Nem tömény, könnyed, és nem is túl édes, annak ellenére, hogy a tésztában, a lekvárban, a tejfölös habban, de még a tetején is van cukor. Apukám névnapjára sütöttem, a hozzájuk érkező vendégek számára. Mutatóba maradt azért itthon is néhány szelet, ezek kerültek lencsevégre. A sütemény receptje a Príma Konyha 2011. októberi számában jelent meg. Az eredeti leírás szerint a süteményt 24 szeletre kell vágni, és a szeletek közepét tejszínhabbal és szilvalekvárral díszíteni, nálunk ez most elmaradt, de szerintem így is guszta és finom lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dl 100 %-os narancslé
a töltéshez:
  • 45 dkg sűrű szilvalekvár
a habhoz:
  • 6 dl sűrű tejföl
  • 5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 3 csomag habfixáló
a tetejére:
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál kristálycukor

  • A tésztához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral elektromos habverővel nagyon habosra, krémesre kevertem.
  • Apránként hozzáöntöttem az olajat és a narancslevet, még mindig az elektromos habverővel keverve.
  • A lisztet összekevertem a sütőporral, majd átszitálva a tojásos masszához adtam, fakanállal óvatosan, de szép egyenletesen beleforgattam.
  • Egy kb. 37 x 25 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleltem, a masszát belesimítottam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem, majd a sütőből kivéve megvártam, míg teljesen kihűl.
  • Ezután egyenletes vastagságban megkentem a szilvalekvárral.
  • A tejfölt kikevertem egy habverővel.
  • A tejszínt először magában, majd a végefelé a kétféle cukrot és a habfixálót is hozzáadva kemény habbá vertem, majd beleforgattam a tejfölbe.
  • Egyenletesen a lekváros részre simítottam.
  • Egy villa segítségével megcifráztam, hullámosra díszítettem a tejfölös hab tetejét.
  • A fahéjat összekevertem a cukorral, és szintén egyenletesen rászórtam a hullámos tejfölös habra.
  • Forró vízbe mártott késsel szeleteltem.

vasárnap, november 06, 2011

Köménymagos kenyér

Nagyon régen sütöttem már kenyeret, talán akkor, amikor még jó volt a kenyérsütő gépünk. De aztán elromlott, a szervízben azt mondták, nem éri meg megcsináltatni, jobban járunk, ha veszünk egy újat. Aztán valahogy azóta sem vettünk, igazából nem is hiányzik. Nemrég viszont megláttam ezt a kenyeret, és miután püspökkenyér formában is lehet sütni, belevágtam. Be kell vallanom, amikor kivettem a sütőből, rögtön az jutott eszembe, hogy ezt a kenyérkét biztosan nem fogom posztolni, ugyanis kicsit sült lett a teteje. De olyan jó volt az illata, hogy nem is bírtam kivárni, amíg teljesen kihűl, langyosan levágtam a farát, és bepusziltam. Nagyon finom. Az állaga kicsit sűrű, gondolom, a rozsliszttől, a méztől és a köménymagtól viszont tényleg nagyon jó íze van, kicsit talán édeskés. Miután a gyerekek szerint is nagyon finom - "anya, ilyen kenyeret süssél máskor is" -, úgy döntöttem, mégis felkerül a blogra. Legközelebbi sütésnél talán fogom egy kicsit kelni hagyni, lehet, hogy könnyebb lesz a szerkezete. Az íze viszont így tökéletes, ahogy van. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2 kenyérhez:
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dl meleg víz
  • 1/2 dl méz
  • 3 evőkanál olíva- vagy repceolaj
  • 1/2 evőkanál só
  • 1/3 evőkanál őrölt köménymag
  • kb. 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 1 tojás


  • Az élesztőt egy tálba morzsoltam, és a testhőmérsékletű vízzel leöntve feloldottam.
  • A mézet, az olajat, a sót és a köménymagot a folyadékba kevertem.
  • A többféle lisztet hozzáadtam (a finomlisztet átszitálva), és a keveréket simára dagasztottam.
  • A tésztát két részre osztottam, külön-külön a sütőformának megfelelő nagyságú, hosszúkás cipóvá formáztam.
  • Két püspökkenyérformát kikentem vajjal, meghintettem zsemlemorzsával, majd beleigazítottam a két kenyércipót.
  • A tojást simára kevertem, és megkentem vele a cipók tetejét.
  • Hideg sütőbe tettem, a hőmérsékletet 200 fokra állítottam, és kb. 50 percig sütöttem. (Nekem elég hamar elkezdett pirulni a teteje, ezért a sütési idő első harmada után alufóliával letakarva sütöttem tovább.)