Somlói torta




A világos tésztához 2 tojást és 90 g cukrot kézi mixerrel nagyon habosra, krémesre keverünk. Mikrohullámű sütőben, kis tálkában felforrósítunk 10 g vajat 15 g tejjel. Fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk 4 g sütőporral elvegyített, átszitált 100 g liszttel együtt. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd késsel körben óvatosan meglazítjuk, és lepattintjuk a tortakarimát. A tésztalapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kakaós tésztához 2 tojást és 90 g cukrot kézi mixerrel nagyon habosra, krémesre keverünk. Mikrohullámű sütőben, kis tálkában felforrósítunk 10 g vajat 15 g tejjel. Fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk 4 g sütőporral elvegyített, átszitált 90 g liszttel és 10 g cukrozatlan kakaóporral együtt. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd késsel körben óvatosan meglazítjuk, és lepattintjuk a tortakarimát. A tésztalapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A diós tésztához 2 tojást és 90 g cukrot kézi mixerrel nagyon habosra, krémesre keverünk. Mikrohullámű sütőben, kis tálkában felforrósítunk 10 g vajat 15 g tejjel. Fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk 4 g sütőporral elvegyített, átszitált 70 g liszttel és 30 g darált dióval együtt. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd késsel körben óvatosan meglazítjuk, és lepattintjuk a tortakarimát. A tésztalapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A sziruphoz összeforralunk 100 g cukrot, tetszőleges mennyiségű mazsolát és 200 ml vizet, a tűzről levéve beleöntünk 2 evőkanál rumot, és hagyjuk langyosra hűlni. 
A krémhez 2 csomag (2×40 g) vaníliaízű pudingport, 2 tojássárgáját és 200 g cukrot vastag aljú lábasban, kézi habverővel, 800 ml tej fokozatos adagolásával elkeverünk. Közepes lángon, a kézi habverővel állandóan kevergetve besűrítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
A piskótalapokról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a kakaós lapot a megtisztított tortaformába helyezzük. Meglocsoljuk a szirup 1/3-ával (ha mazsolát is használtunk, akkor abból is adagolunk a tésztára), rákanalazzuk és szépen elsimítjuk a krém felét. A diós lap következik, majd újra szirup és krém. Végül az aljával felfelé ráfordítjuk a világos lapot, és rálocsoljuk a maradék szirupot. Folpakkal betakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 400 ml tejszínt 1 evőkanál vaníliás cukorral és 1 csomag (10 g) habfixálóval kemény habbá verünk. Egy részével bevonjuk a torta oldalát, a többit csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és 16 nagyobb rózsát nyomunk körben a torta tetejére. Az oldalát bevonjuk darált dióval, keveset a habrózsákra is szórunk, és mindet tovább díszítjük csokoládérúddal.
75 g csokoládépasztillát 40 ml vízzel és 1 evőkanál rummal kis lángon összeolvasztunk. A közepéről indulva óvatosan a torta tetejére öntjük, kiskanállal a habrózsákig igazgatjuk. A tortát a máz dermedéséig hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva kínáljuk.


Preckedli




700 g lisztet, 1 csomag (12 g) sütőport és 200 g porcukrot gyúródeszkára szitálunk, elvegyítünk benne 1 csipet sót és 2 evőkanál vaníliás cukrot. Elmorzsolunk benne 200 g vajat és 200 g sertészsírt, végül egyneművé gyúrjuk 1 biocitrom finomra reszelt héjával, 1/2 citrom kifacsart levével, 2 tojással és 1 tojássárgájával. Cipóvá formázva folpakba csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületen 3–4 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges kiszúróval szaggatjuk, és mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 100 g diót ledarálunk vagy durvára darabolunk, elkeverjük kevés cukorral, de ez akár el is hagyható. 1 tojásfehérjét enyhén felverünk, lekenjük vele a kekszek tetejét, és mindet megszórjuk a (cukros) dióval. Előmelegített, 180 fokos sütőben 14–16 perc alatt szép világosra sütjük. Tálcára szedve hagyjuk kihűlni, jól záródó dobozban sokáig eláll. A bejegyzés vendégposzt, a fotókon az anyukám sütötte preckedlik láthatók. :)


Epres-zabmorzsás joghurt




80 g zabpelyhet elkeverünk 40 g cukrozatlan kakaóporral és ízlés szerinti mennyiségű 1:4 négyszeres erősségű édesítőszerrel. Összemorzsoljuk 40 g vajjal, sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megpirítjuk, közben néha átforgatjuk.
400 g epret megtisztítunk, 1/2 cm-es szeletekre vágjuk. Vastag aljú lábasban 2 evőkanál mézzel rusztikus lekvárrá főzzük – nem kell teljesen pépesre készíteni, maradjanak benne nagyobb, roppanósabb gyümölcsdarabok.
600 g natúr görög joghurtot ízlés szerint édesítünk 1:4 négyszeres erősségű édesítőszerrel.
A morzsából és az eperből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többi morzsát szétosztjuk a 4 pohárban. Rákanalazzuk a joghurt felét, az epret, majd a maradék joghurtot. A tetejét a félretett eperrel és morzsával díszítjük. Néhány óra hűtést követően fogyasztjuk.


Zablinzer



Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
a tésztához:
1 2 0   g   v a j
6 0   g   n á d c u k o r
1   t o j á s
1 5 0   g   t e l j e s   k i ő r l é s ű   l i s z t
5 0   g   z a b p e h e l y l i s z t
a töltelékhez:
l e k v á r
a tetejére:
p o r c u k o r


A vajat, a nádcukrot és a tojást kézi mixerrel kihabosítjuk. A kétféle lisztet hozzáadva a tálban nagyjából összedolgozzuk, majd gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk – ha szükséges, kevés hideg vizet adunk hozzá. Enyhén lisztezett felületen 3–4 mm vékonyra nyújtjuk, azonos számú, kb. 5 cm átmérőjű tele és lyukas linzert szaggatunk belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 18 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, 1–1 tele és lyukas kekszet lekvárral összeragasztunk. Legalább 1 napig állni hagyjuk, hogy kicsit puhuljon, de ez a linzer nem lesz olyan omlós, mint a hagyományos, inkább roppanós marad.


Vaníliakrémes-túrós zabkása



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 2–3 személyre:
2   t o j á s s á r g á j a
2 0 0   m l   t e j
7 0   g   a p r ó   s z e m ű   z a b p e h e l y
1 0 0 – 1 5 0   g   t ú r ó
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A tojássárgáját és a vaníliás cukrot kézi mixerrel krémesre, habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve forróra melegítjük, de nem forraljuk. A tűzről levéve beleforgatjuk a zabpelyhet, és hagyjuk langyosra hűlni. A túróval rétegezve 2–3 kisebb tálkába adagoljuk, langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.


Falafel



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
1   c s i c s e r i b o r s ó - k o n z e r v   ( 2 4 0   g )
1   n a g y o b b   v ö r ö s h a g y m a
2   g e r e z d   f o k h a g y m a
1   c s o k o r   p e t r e z s e l y e m z ö l d
s ó
f  r i s s e n   ő r ö l t   t a r k a   b o r s
ő r ö l t   c s i l i
ő r ö l t   k o r i a n d e r
ő r ö l t   k ö m é n y
1 0 0   g   l i s z t
a sütéshez:
o l a j
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A csicseriborsót leszűrjük, alaposan átöblítjük, hagyjuk lecsepegni. Késes aprító tartályába halmozzuk, hozzáadjuk a megpucolt, falatnyira darabolt vöröshagymát, a megtisztított fokhagymát és a petrezselyemzöldet. Minél krémesebbre daráljuk, tálba halmozzuk. Ízesítjük sóval, borssal, csilivel, korianderrel és köménnyel, végül összedolgozzuk a liszttel. Nedves kézzel kb. 20 golyót formázunk a masszából, és közepesen forró olajban mindet ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve hagyjuk lecsepegni a felesleges zsiradékot, és tálaljuk.