Somlói torta




A világos tésztához 2 tojást és 90 g cukrot kézi mixerrel nagyon habosra, krémesre keverünk. Mikrohullámű sütőben, kis tálkában felforrósítunk 10 g vajat 15 g tejjel. Fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk 4 g sütőporral elvegyített, átszitált 100 g liszttel együtt. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd késsel körben óvatosan meglazítjuk, és lepattintjuk a tortakarimát. A tésztalapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A kakaós tésztához 2 tojást és 90 g cukrot kézi mixerrel nagyon habosra, krémesre keverünk. Mikrohullámű sütőben, kis tálkában felforrósítunk 10 g vajat 15 g tejjel. Fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk 4 g sütőporral elvegyített, átszitált 90 g liszttel és 10 g cukrozatlan kakaóporral együtt. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd késsel körben óvatosan meglazítjuk, és lepattintjuk a tortakarimát. A tésztalapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A diós tésztához 2 tojást és 90 g cukrot kézi mixerrel nagyon habosra, krémesre keverünk. Mikrohullámű sütőben, kis tálkában felforrósítunk 10 g vajat 15 g tejjel. Fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk 4 g sütőporral elvegyített, átszitált 70 g liszttel és 30 g darált dióval együtt. Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A sütőből kivéve pár percet pihentetjük, majd késsel körben óvatosan meglazítjuk, és lepattintjuk a tortakarimát. A tésztalapot rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A sziruphoz összeforralunk 100 g cukrot, tetszőleges mennyiségű mazsolát és 200 ml vizet, a tűzről levéve beleöntünk 2 evőkanál rumot, és hagyjuk langyosra hűlni. 
A krémhez 2 csomag (2×40 g) vaníliaízű pudingport, 2 tojássárgáját és 200 g cukrot vastag aljú lábasban, kézi habverővel, 800 ml tej fokozatos adagolásával elkeverünk. Közepes lángon, a kézi habverővel állandóan kevergetve besűrítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
A piskótalapokról eltávolítjuk a sütőpapírt, és a kakaós lapot a megtisztított tortaformába helyezzük. Meglocsoljuk a szirup 1/3-ával (ha mazsolát is használtunk, akkor abból is adagolunk a tésztára), rákanalazzuk és szépen elsimítjuk a krém felét. A diós lap következik, majd újra szirup és krém. Végül az aljával felfelé ráfordítjuk a világos lapot, és rálocsoljuk a maradék szirupot. Folpakkal betakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 400 ml tejszínt 1 evőkanál vaníliás cukorral és 1 csomag (10 g) habfixálóval kemény habbá verünk. Egy részével bevonjuk a torta oldalát, a többit csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és 16 nagyobb rózsát nyomunk körben a torta tetejére. Az oldalát bevonjuk darált dióval, keveset a habrózsákra is szórunk, és mindet tovább díszítjük csokoládérúddal.
75 g csokoládépasztillát 40 ml vízzel és 1 evőkanál rummal kis lángon összeolvasztunk. A közepéről indulva óvatosan a torta tetejére öntjük, kiskanállal a habrózsákig igazgatjuk. A tortát a máz dermedéséig hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva kínáljuk.


1 megjegyzés:

  1. A posztod egy leheletnyi friss levegőt jelentett. Hálás vagyok egyedi véleményéért.

    VálaszTörlés