⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 35 db-hoz:
a tésztához:
1 0 0 g d u r u m l i s z t
9 0 m l l a n g y o s v í z
1 0 0 g l i s z t
3 0 g p o r c u k o r
1 c s i p e t s ó
5 0 g v a j
a töltelékhez:
6 0 g d i ó
7 5 g a s z a l t , m a g n é l k ü l i d a t o l y a
6 0 g a s z a l t f ü g e
1 e v ő k a n á l m é z
1 b i o c i t r o m f i n o m r a r e s z e l t h é j a
1 / 2 k á v é s k a n á l ő r ö l t f a h é j
1 / 2 k á v é s k a n á l ő r ö l t k a r d a m o m
1 e v ő k a n á l v í z
a tetejére:
2 e v ő k a n á l v a n í l i á s c u k o r
1 t e á s k a n á l ő r ö l t f a h é j
2 e v ő k a n á l t e j s z í n
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝
A durumlisztet tálba szórjuk, ráöntjük a vizet, és 30 percet pihentetjük. Késes aprító tartályába szitáljuk a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sót, az olvasztott és visszahűtött vajat, a vizes durumlisztet, és egynemű tésztává dolgoztatjuk. A tartályból kivéve cipóvá formáljuk, tálba tesszük, és letakarva szobahőmérsékleten 2 órát pihentetjük.
A diót késes aprítóval ledaráljuk. A tartályban hagyjuk, hozzáadjuk a durvára darabolt datolyát, a durvára vágott fügét, a mézet, a citrom finomra reszelt héját, a fahéjat, a kardamomot, a vizet, és a géppel finom pasztává dolgoztatjuk.
A tésztából 35 egyforma golyót gömbölyítünk, a tölteléket szintén 35 részre osztjuk, mindet kisebb hüvelykujjnyi nagyságúra alakítjuk. Az első tésztagolyót kb. 5 cm-es körlappá, majd kissé olválisra nyújtjuk, a hozzánk közelebb eső szélére helyezünk 1 adag tölteléket, feltekerjük, óvatosan megsodorjuk, és patkóvá formázzuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és diós masszával is, majd a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A vaníliás cukrot elvegyítjük a fahéjjal. A tejszínt tálkába öntjük, lekenjük vele a patkókat, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, kihűtve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése