Diós-fügés-datolyás patkó



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 35 db-hoz:
a tésztához:
1 0 0   g   d u r u m l i s z t
9 0   m l   l a n g y o s   v í z
1 0 0   g   l i s z t
3 0   g   p o r c u k o r
1   c s i p e t   s ó
5 0   g   v a j
a töltelékhez:
6 0   g   d i ó
7 5   g   a s z a l t ,   m a g   n é l k ü l i   d a t o l y a
6 0   g   a s z a l t   f ü g e
1   e v ő k a n á l   m é z
1   b i o c i t r o m   f i n o m r a   r e s z e l t   h é j a
1 / 2   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
1 / 2   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   k a r d a m o m
1   e v ő k a n á l   v í z
a tetejére:
2   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
1   t e á s k a n á l   ő r ö l t   f a h é j
2   e v ő k a n á l   t e j s z í n
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A durumlisztet tálba szórjuk, ráöntjük a vizet, és 30 percet pihentetjük. Késes aprító tartályába szitáljuk a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sót, az olvasztott és visszahűtött vajat, a vizes durumlisztet, és egynemű tésztává dolgoztatjuk. A tartályból kivéve cipóvá formáljuk, tálba tesszük, és letakarva szobahőmérsékleten 2 órát pihentetjük.
A diót késes aprítóval ledaráljuk. A tartályban hagyjuk, hozzáadjuk a durvára darabolt datolyát, a durvára vágott fügét, a mézet, a citrom finomra reszelt héját, a fahéjat, a kardamomot, a vizet, és a géppel finom pasztává dolgoztatjuk.
A tésztából 35 egyforma golyót gömbölyítünk, a tölteléket szintén 35 részre osztjuk, mindet kisebb hüvelykujjnyi nagyságúra alakítjuk. Az első tésztagolyót kb. 5 cm-es körlappá, majd kissé olválisra nyújtjuk, a hozzánk közelebb eső szélére helyezünk 1 adag tölteléket, feltekerjük, óvatosan megsodorjuk, és patkóvá formázzuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és diós masszával is, majd a süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A vaníliás cukrot elvegyítjük a fahéjjal. A tejszínt tálkába öntjük, lekenjük vele a patkókat, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, kihűtve kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése