Forraltboros tortácska



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 35 db-hoz:
a zseléhez:
1 2 5   m l   s z á r a z   v ö r ö s b o r
1   b i o n a r a n c s
5   s z e g f ű s z e g
1   f a h é j r ú d
2   c s i l l a g á n i z s
1 / 4   v a n í l i a r ú d
7 5   g   3 : 1   b e f ő z ő c u k o r
1 2 5   m l   s z ő l ő l é
a tésztához:
2 0 0   g  v a j
1 2 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1   c s i p e t   s ó
1   t o j á s
3 0 0   g   l i s z t
1 0 0   g   m a n d u l a l i s z t
a tetejére:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A vörösbort lábasba öntjük, hozzáadjuk a bionarancs vékonyan levágott héját, a szegfűszeget, a fahéjrudat, a csillagánizst, a vaníliarúd kikapart magjait, és felforraljuk. A tűzről lehúzva lefedjük, és 2 órán át állni hagyjuk. A befőzőcukrot elkeverjük a szőlőlével, hozzáöntjük a leszűrt bort, és kis lángon, állandóan kevergetve felforraljuk. Kb. 3 percig rotyogtatjuk, majd miután kissé kihűlt, üvegbe öntjük, és hagyjuk zselésedni.
A vajat krémesre keverjük a nádcukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a tojással. Összegyúrjuk az átszitált liszttel és a mandulaliszttel, cipóvá formáljuk, és folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A pihentetést követően finoman átgyúrjuk, enyhén lisztezett felületén 3–4 mm vékonyra nyújtjuk, és három különböző méretű formával csillagokat, virágokat, szíveket vagy tetszőleges alakzatokat szúrunk ki belőle. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A zselét mikrohullámú sütőben kissé felmelegítjük, simára keverjük, és teáskanállal a legnagyobb és a közepes kekszekre adagoljuk úgy, hogy kevés a díszítéshez is maradjon. Mintha apró tortát készítenénk, egymásra helyezzük a tésztalapokat, megszórjuk porcukorral, és 1 pötty zselével díszítjük a tetejüket.


Forrás: Agnes Prus: Hull a pelyhes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése