Karácsonyi citromos linzer



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
a töltelékhez:
6 0   g   v a j
9 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1   t o j á s
1   b i o c i t r o m
1 / 2   k á v é s k a n á l   ő r ö l t   k u r k u m a
a tésztához:
1 2 0   g   v a j
1 2 0   g   a r a n y b a r n a   n á d c u k o r
1   t e á s k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
3   t o j á s s á r g á j a
1   c s i p e t   s ó
2 0 0   g   l i s z t
1 0 0   g   m a n d u l a l i s z t
a tetejére:
p o r c u k o r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

Vastag aljú lábasba daraboljuk a vajat. Hozzáadjuk a nádcukrot, a tojást, a citrom finomra reszelt héját, kifacsart levét és a kurkumát. Kis lángon, kézi habverővel állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Nem kell felforralni és főzni, csak forróra melegíteni! A tűzről lehúzva hideg vízfürdőn kihűtjük, jól záródó üvegben hűtőbe tesszük.
A vajat, a nádcukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját kézi mixerrel habosra, krémesre keverjük. Hozzáadjuk a sót, az átszitált lisztet, a mandulalisztet, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. Folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe rakjuk. A pihentetést követően lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyútjuk, kb. 5 cm-es linzereket szaggatunk belőle, a felének a közepét is kiszúrjuk karácsonyi formával. (A lyukas linzereket érdemes úgy készíteni, hogy amikor kiszúrtuk a kerek formát, a formázót nem emeljük le a tésztáról, és így mintázzuk a közepét, mert így a kis karácsonyi formázó lenyomásával a tészta a linzerforma miatt nem tud elnyúlni, tovább terülni, hanem megtartja szép kerek alakját.) A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tálcára szedve hagyjuk kihűlni.
A mintázott kekszeket porcukorral hintjük, végül 1–1 tele és lyukas linzert a citromkrémmel összeragasztunk. Néhány órát pihentetjük, hogy a tészta kissé megpuhuljon. Jól záródó dobozban tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése