Rumosdiós ostyatorta 🍴


Hozzávalók 23 cm-es kapcsos tortaformához:
a töltelékhez:
🍴   50 dkg darált háztartási keksz
🍴   5 dkg cukrozatlan kakaópor
🍴   25 dkg darált dió
🍴   50 dkg vaj
🍴   35 dkg cukor
🍴   7 tojás
🍴   75 ml rum
továbbá:
🍴   1 csomag natúr ostyalap (8 lapos, 8 dkg)
a mázhoz:
🍴   7 g zselatinpor
🍴   1,2 dl + 30 ml víz
🍴   15 dkg porcukor
🍴   5 dkg cukrozatlan kakaópor
🍴   1 dl tejszín
a díszítéshez:
🍴   csokoládéforgács


A kekszet összeforgatjuk az átszitált kakaóval és a dióval.
Vízgőz fölött, kézi habverővel folyamatosan kevergetve egyneművé, oldódásig dolgozzuk a feldarabolt vajat, a cukrot és a tojást. A gőzről levéve a rummal együtt a diós kekszhez adjuk, alaposan elkeverjük.
A lapokat és a krémet a tortaformában egymásra rétegezzük, felülre lap kerüljön. 1 éjszakát pihentetjük.
A zselatint 30 ml vízbe áztatjuk. A többi vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd kis lángon 4–5 percet gyöngyöztetjük. A tűzről levéve 10 percet pihentetjük, beleforgatjuk a zselatint, leszűrjük, és további 10 percet pihentetjük, közben időnként átkeverjük. Végül a formából kivett tortára öntjük, hagyjuk az oldalán is lefolyni. Tetszés szerint díszítjük, és a máz dermedése után szeletekre vágva kínáljuk.


Megjegyzések